ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άναψε φωτιές η αποκάλυψη Κοτζιά για το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες - Οι αντιδράσεις των κομμάτων και η εξήγηση της Κυβέρνησης

Άναψε φωτιές η αποκάλυψη Κοτζιά για το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες - Οι αντιδράσεις των κομμάτων και η εξήγηση της Κυβέρνησης

Μια δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου που κατέθεσε στο δείπνο της 6η Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα ο γ.γ του ΟΗΕ, προκάλεσε ορυμαγδό συζητήσεων στην Κύπρο.

Του Τάσου Χριστοδούλου Το εν λόγω έγγραφο φέρεται να μην ήταν εις γνώσιν των Ελληνοκυπριακών κομμάτων τα οποία αντιδρούν έντονα κάνοντας λόγο για απόκρυψη του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευρισκόμενος και αυτός στη Νέα Υόρκη, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα άτυπο έγγραφο το οποίο δεν έτυχε μακράς συζήτησης. Αιτία ήταν η ένταση του διαλόγου που επικρατούσε εκείνο το βράδυ λόγω των άτεγκτων θέσεων της Τουρκίας στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Το εν λόγω άτυπο έγγραφο περιείχε μια σειρά προτάσεων με κυριότερο τον μηχανισμό εποπτείας εφαρμογής της λύσης και επίβλεψης της Συνταγματικής τάξης. Ο ΔΗΣΥ μέσω του προέδρου του, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογραμμίζει την ανάγκη τόσο το άτυπο έγγραφο όσο και το πλαίσιο Γκουτέρες γίνουν κεκτημένα της επιδιωκόμενης λύσης. Αντιδράσεις από αντιπολίτευση Τα κόμματα τις αντιπολίτευσης αντέδρασαν μετά την «αποκάλυψη» του συγκεκριμένου εγγράφου. Το ΑΚΕΛ  σε ανακοίνωση του ερωτά μεταξύ άλλων:   «Αν πραγματικά το έγγραφο προνοεί εφαρμογή της λύσης με κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν στήριξε την προσπάθεια της Ελλάδας να συζητηθεί στο δείπνο του Κρανς Μοντανά τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία δεν ήθελε τέτοια συζήτηση γιατί δεν την βόλευε το θέμα;  Τι θα πει ο κ. Αναστασιάδης στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ; Θα του πει ότι είναι άτυπο και δεν το συζητά έστω κι αν ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει θέση σχετικά με την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων;» Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, το πρωί της Τρίτης 19/9, δήλωσε ότι ζήτησε γραπτώς το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου από τον Πρόεδρο χωρίς ανταπόκριση. Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: Μετά και τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας γίνεται ξεκάθαρο ότι οι χειρισμοί του προέδρου Αναστασιάδη επέτρεψαν στην Τουρκία να φύγει από το Κραν Μοντάνα χωρίς να της αποδίδεται καμία ευθύνη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Δεν υποφέρονται οι τιμές ηλεκτρισμού: Έχουμε το πέμπτο πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ - Η διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται ρυθμίσεις σε βελάκια πρόστιμα και γραμμές - «Δε θέλουμε να ταλαιπωρείται ο κόσμος»

Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο για τα επεισόδια το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Λεμεσό - Συνεχίζονται οι έρευνες

Eurovision 2024: Tι ρούχο ετοιμάζει ο Κουδουνάρης για τη Silia Kapsis on stage; Το video στο Tik Tok



Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Aπόψε το βράδυ αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, και αύριο, Τετάρτη, το πρωί θα συναντήσει διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top