ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετ’ εμποδίων εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός από 30 βουλευτές - Σταυρωμένος και μειωμένος κατά €13.500.000 – Δέσμια η νέα κυβέρνηση

Μετ’ εμποδίων εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός από 30 βουλευτές - Σταυρωμένος και μειωμένος κατά €13.500.000 – Δέσμια η νέα κυβέρνηση


Του Αλέκου Μιχαηλίδη


Όπως είχαμε προαναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα, η νέα κυβέρνηση θα είναι δέσμια της Βουλής, την ώρα που οι Υπουργοί της θα πηγαινοέρχονται σε αυτήν για την αποδέσμευση των κονδυλιών που σταύρωσε η πλειοψηφία των κομμάτων.


Εγκρίθηκαν δε οι 30 από τις 65 τροπολογίες που κατατέθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες ο ιδεατός για τον Υπουργό Οικονομικών προϋπολογισμός μειώνεται κατά 13,5 εκατομμύρια ευρώ, επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπλόκαραν σχεδιασμούς για αποκρατικοποιήσεις και υφυπουργεία, ενώ μείωσαν τις λειτουργικές δαπάνες.


Πιο συγκεκριμένα, η Βουλή απέκοψε κονδύλια που αφορούν τους εμπειρογνώμονες για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας και των αεροδρομίων, καθώς και κονδύλια για τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης.


Σταυρώθηκε, παράλληλα, κονδύλι 1.000.000 ευρώ για την αυτονόμηση των νοσοκομείων στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για το έργο του Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, για τη νέα ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου και για το έργο EastMed Pipeline.


Επίσης, σταυρώθηκαν κονδύλια που αφορούν βελτιωτικά έργα στη λεωφόρο Τσερίου, καθώς και το σχέδιο οπτικοακουστικής βιομηχανίας, οι δαπάνες για τη διαμόρφωση των μεγάλων κυκλικών κόμβων στη Λευκωσία και για τον δρόμο από το δάσος Αθαλάσσας προς το ΣΟΠΑΖ.


Κατά 50% σταυρώθηκαν τα κονδύλια για το σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση και κονδύλια που έχουν στη διάθεσή τους οι υπουργοί για επιχορήγηση εκδηλώσεων και άλλων έργων.


Τέλος, ως συνήθως, δεν σταυρώθηκαν οι μισθοί των συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν επηρεάστηκαν τα επιδόματα των κρατικών αξιωματούχων.


Εν ολίγοις, άτυπα ή επίσημα, οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις του Κοινοβουλίου συνέπραξαν ώστε η επόμενη κυβέρνηση να υποχρεώνεται να συνομιλεί με το νομοθετικό σώμα για διάφορα κονδύλια επί του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος εγκρίθηκε με περίσσια δυσκολία σε σχέση με άλλες χρονιές.


Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο για Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσαν κοινές τροπολογίες με στόχο να πορευθούν με μια ταχύτητα στην τελευταία πράξη της Βουλής πριν τις προεδρικές εκλογές.


Εκείνο που παραμένει ερωτηματικό είναι το πώς θα δουλέψει η επόμενη κυβέρνηση με τη Βουλή. Άλλωστε, υπάρχει χάσμα ανάμεσα στους πέντε υποψηφίους για την εκλογική αναμέτρηση της 28ης Ιανουαρίου, αναφορικά με τον προϋπολογισμό και τον χειρισμό του.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top