ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρέ -καρέ ο τρόπος που θα γίνεται το ‘νάρκοτεστ’ στους οδηγούς της Κύπρου – VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Καρέ -καρέ ο τρόπος που θα γίνεται το ‘νάρκοτεστ’ στους οδηγούς της Κύπρου – VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η πρώτη δοκιμή ‘νάρκοτεστ’ στην Κύπρο είναι γεγονός.

Της Μαρινέλλας Παναγιώτου

Το μεσημέρι της Παρασκευής 12/1/2018, έγινε η παρουσίαση του ‘νάρκοτεστ’ στο κτήριο της Τροχαίας Αρχηγείου της Αστυνομίας Κύπρου.

Όσοι ήταν παρόντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο που θα πραγματοποιείται η νέα εξέταση που θα υποβάλλονται οι οδηγοί.

Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου, η εν λόγω εξέταση θα ξεκινήσει να γίνεται στους οδηγούς που εμπλέκονται σε θανατηφόρα ή σοβαρά τροχαία και επίσης όταν προκύψει υποψία εναντίον οδηγού.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι περίπου η ίδια με το αλκοτέστ. Η πρώτη επίσημη μέρα εφαρμογής του νάρκωτεστ, θα είναι στις 25 Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι υποχρέωση του οδηγού να δώσει δείγμα σάλιου ώστε να υποβληθεί στην εξέταση. Όποιος οδηγός αρνηθεί να υποβληθεί στο τεστ, τότε θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Όπως υπογραμμίστηκε, κανένας οδηγός που θα υποβληθεί στο εν λόγω τεστ, δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, είτε υγιεινής είτε οποιονδήποτε άλλο, αφού τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται είναι σφραγισμένα και αποστειρωμένα και θα χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά.

Nα σημειωθεί ότι, οι οδηγοί που θα είναι θετικοί στην πρώτη εξέταση, θα συμπληρώνουν ένα έγγραφο και θα υποβάλλονται σε δεύτερη, η οποία θα στέλνεται σφραγιμσένη σε φάκελο και με την υπογραφή και τα στοιχεία του οδηγού στο Κρατικό Χημείο. 

Επιπλέον να αναφερθεί ότι, τα δείγματα του κάθε οδηγού, αν είναι αρνητικός στην εξέταση θα καταστρέφονται λίγο αργότερα, εάν είναι θετικός, θα καταστραφούν μετά το τέλος της Δικαστικής διαδικασίας, όπου θα παραπέμπεται κάθε οδηγός που θα είναι θετικός.  

Τι ανιχνεύει – Ποινές  

Το εν λόγω τεστ, ανιχνεύει τις ναρκωτικές ουσίες, κάνναβη, αμφεταμίνες, κοκαΐνη και άλλα οπιούχα.

Επίσης να σημειωθεί ότι ανιχνεύονται και φαρμακευτικές ουσίες, όπου αν τύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο οδηγός να ενημερώσει τους αστυνομικούς και στην συνέχεια το χημείο όπου θα στέλνονται τα δείγματα.

Τα αποτελέσματα από το χημείο θα αναμένονται εντός 3-15 ημέρες.

Αν κάποιος οδηγός βρεθεί θετικός στην εξέταση, δεν θα συλλαμβάνεται εκτός και αν δεν είναι συνεργάσιμος, αλλά είτε θα κρατείται το όχημά του από την Αστυνομία (όπως αλκοτέστ), είτε αν υπάρχει συνοδηγός αν υπάρχουν κατάλληλα έγγραφα θα το οδηγεί ο ίδιος μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Οι θετικοί στην εξέταση οδηγοί, που θα διαπιστωθεί και μέσω των αποτελεσμάτων του χημείου, θα παραπέμπονται ενώπιον δικαστηρίου.

Οι πιθανές ποινές που ενδέχεται να υποβληθούν στον ‘ένοχο’ θα είναι, μέχρι τρία χρόνια φυλάκισης, μέχρι τρία χρόνια στέρησης άδειας οδηγού και μέχρι 3,500 ευρώ πρόστιμο.

Από πλευράς Αστυνομίας τονίζεται ότι, δεν είναι πρόθεσή της να τιμωρεί τους οδηγούς αλλά να προστατεύει όσους χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο.

Επίσης είναι πρόθυμη σε ενδεχόμενες αλλαγές του τρόπου που θα γίνεται η διαδικασία της εξέτασης. 

Δείτε πιο κάτω καρέ - καρέ την διαδικασία του νάρκωτεστ:

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top