ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο του ΕCOFIN

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο του ΕCOFIN

Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα, η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το σχέδιο συστάσεων για τις οικονομικές πολιτικές στην ευρωζώνη και η υποστήριξη μελλοντικών μεταρρυθμίσεων στα Κράτη Μέλη, ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης στο Συμβούλιο των 28 Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) που συνεδρίασε σήμερα (23/1) στις Βρυξέλλες, και το οποίο νωρίτερα έλαβε και αποφάσεις σε σχέση με τη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων.

Αναλυτικά η Κομισιόν παρουσίασε τα μέτρα για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης του Συμβουλίου του Ιουλίου 2017 για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το Συμβούλιο συζήτησε τις προοπτικές ανάπτυξης και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», της ετήσιας διαδικασίας παρακολούθησης της πολιτικής της ΕΕ και εξέδωσε συμπεράσματα και ενέκρινε σχέδιο σύστασης σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της ΕΕ, καθώς και τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας όσον αφορά τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις. Η σημερινή (23/1) συζήτηση για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης επικεντρώθηκε στις προτάσεις του Δεκεμβρίου.

"Χαιρετίζω την προθυμία του Συμβουλίου να προωθήσει ταχέως τις δύο νομοθετικές μας προτάσεις με στόχο την υποστήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη. Πρόκειται για τροποποιήσεις στο πρόγραμμα στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στον κανονισμό περί κοινής πρότασης", δήλωσε ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος πήρε μέρος στο ECOFIN, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "σε ότι αφορά τις άλλες προτάσεις θα χρειαστούμε περισσότερους γύρους συζήτησης σε πολιτικό επίπεδο". "Υπάρχει ένα κοινό συναίσθημα ότι πρέπει να προχωρήσουμε τώρα στην εμβάθυνση της ΟΝΕ", κατέγραψε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και συμπλήρωσε πως "υπάρχει ισχυρή υποστήριξη για μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς, η οποία σημαίνει στενή συμμετοχή των χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ στη διαδικασία".

"Υπάρχει επίσης μια κοινή αίσθηση άμεσων προτεραιοτήτων: την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Υπογραμμίσαμε ότι στην Τραπεζική Ένωση πρέπει να προχωρήσουμε ταυτόχρονα στην κατανομή των κινδύνων και στη μείωση των κινδύνων", τόνισε ο Β.Ντομπρόβσκις.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επεσήμανε: "ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας μείωσης των κινδύνων στην Τραπεζική Ένωση είναι η μείωση των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η έκθεση προόδου που παρουσίασα κατέδειξε ότι τα τελευταία τρία χρόνια το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ είχε μειωθεί κατά ένα τρίτο. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση κατά 300 δισ. Ευρώ. Από τα μέσα του 2017, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 4,6%. Και σημειώθηκε ενθαρρυντική πρόοδος σε χώρες της ΕΕ με υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία ​​και άλλες χώρες", σημείωσε.

"Τον Μάρτιο, η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια δέσμη προτάσεων που θα βοηθήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα αποτρέψουν τη συσσώρευση τους στο μέλλον", ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος μετά το Ecofin.

Σε σχέση με τις προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής που καθορίστηκαν για τον κύκλο του 2018 Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ο Ντομπρόβσκις παρατήρησε ότι η Κομισιόν "θα επιθυμούσε ισχυρότερη διατύπωση σχετικά με τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό στα συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας για την ανάπτυξη".

"Θέλουμε η Ευρώπη να ηγηθεί της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Αυτό υπερβαίνει την τήρηση των υφιστάμενων παγκόσμιων προτύπων", δήλωσε.

Αναφερόμενος στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων σημείωσε ότι οι οκτώ χώρες, οι οποίες ανέλαβαν δεσμεύσεις και αφαιρέθηκαν από τη μαύρη λίστα, εξακολουθούν να βρίσκονται στη γκρίζα λίστα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσουν τις δεσμεύσεις τους για μεταρρύθμιση - ή θα καταλήξουν πίσω στη μαύρη λίστα.

"Πιστεύουμε ότι αυτές οι επιστολές δέσμευσης πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους δημοσιογράφους και την κοινωνία των πολιτών να εντοπίσουν αυτές τις οκτώ χώρες και να τους κρατήσουν στη διάθεση τους", επανέλαβε.

Τέλος όσον αφορά τη νομοθεσία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σημείωσε πως έκανε κάποιες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να προσεγγίσει τα λεγόμενα "κρυπτονομίσματα". "Μην κάνετε κανένα λάθος: θέλουμε η Ευρώπη να αγκαλιάσει τις ευκαιρίες του blockchain, της τεχνολογίας που βασίζεται στα κρυπτοσυστήματα, αλλά για να το πράξουμε, πρέπει να επαγρυπνούμε και να αποτρέψουμε τα `κρυπτονομίσματα` από το να γίνουν ένα αντικείμενο παράνομης δράσης".

"Τον Δεκέμβριο έγραψα στις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές να τους ζητήσουν να ενημερώσουν τις προειδοποιήσεις τους σχετικά με την προοπτική της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της προστασίας των επενδυτών. Αυτό θα συμβεί σύντομα", τόνισε. "Οι επικαιροποιημένοι κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τους οποίους συμφωνήσαμε τον Δεκέμβριο, θα θέσουν τις ανταλλαγές κρυπτογράφησης και τους παρόχους υπηρεσιών στο πλαίσιο της εποπτείας της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες", κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top