ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Από τον Μακάριο στον Αναστασιάδη – Αναδρομή στις εκλογικές αναμετρήσεις

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Από τον Μακάριο στον Αναστασιάδη – Αναδρομή στις εκλογικές αναμετρήσεις

Ο κυρίαρχος λαός εκλέγει τον 8ο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ψηφίζει στις δέκατες ουσιαστικά προεδρικές του τόπου.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, πολιτικός αρχηγός του αγώνα της ΕΟΚΑ. Στις 13 Δεκεμβρίου 1959, ο Μακάριος απέσπασε το 66,29% έναντι 32,92% του ανθυποψηφίου του Ιωάννη Κληρίδη, ο οποίος ήταν πατέρας του Γλαύκου. Τον Ιωάννη υποστήριξαν η πλειοψηφία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, όσοι αντιτίθεντο στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και η Δημοκρατική Παράταξη.

Οι επόμενες προεδρικές πραγματοποιήθηκαν εννιά χρόνια μετά. Μετά την τουρκανταρσία του 1963, τις ταραχές που ακολούθησαν και την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επανεξελέγη Πρόεδρος στις 25 Φεβρουαρίου 1968 με το συντριπτικό ποσοστό του 96,26% έναντι του ανθυποψηφίου του Τάκη Ευδόκα.

Ο Μακάριος παρέμεινε Πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του, στις 3 Αυγούστου 1977, ενώ είχε προηγηθεί η 18η Φεβρουαρίου 1973, όπου επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο.

Θέση Αναπληρωτή Προέδρου ανέλαβε ο Σπύρος Κυπριανού μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Φεβρουαρίου 1978. Ο κ. Κυπριανού εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο, εφόσον ο Γλαύκος Κληρίδης απέσυρε την υποψηφιότητά του λόγω της απαγωγής του γιου του Σπύρου Κυπριανού, Αχιλλέα.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1983, ο Σπύρος Κυπριανού, υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, επανεξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της Δημοκρατίας με 56,54% έναντι 33,93% του Γλαύκου Κληρίδη που υποστηρίχθηκε από τον ΔΗΣΥ και 9,53% του Βάσου Λυσσαρίδη της ΕΔΕΚ.

Ως «πρόεδρος λύσης» εξελέγη το 1988 ο νεοεμφανιζόμενος Γιώργος Βασιλείου σε εκλογές δύο γύρων. Ο κ. Βασιλείου που υποστηριζόταν από το ΑΚΕΛ νίκησε τον ανθυποψήφιό του Γλαύκο Κληρίδη.

Το 1993 ήταν η χρονιά του Γλαύκου Κληρίδη, προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Κληρίδης εκλέγη έναντι του Γιώργου Βασιλείου, ενώ πέντε χρόνια μετά επανεξελέγη έχοντας απέναντί του τον Γιώργο Ιακώβου, μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών.

Το 2003, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ εξελέγη Πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή με 51,51%. Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν, το οποίο ο Τάσσος απέρριψε έναν χρόνο μετά.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2008 και ενώ ο Τάσσος Παπαδόπουλος εμφανιζόταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις, ο Δημήτρης Χριστόφιας και Γιαννάκης Κασουλίδης πέρασαν στον δεύτερο γύρο της 24ης Φεβρουαρίου. Εκεί κέρδισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας και εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πέντε χρόνια πριν, ήταν η σειρά του Νίκου Αναστασιάδη να εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της Δημοκρατίας με 57,48% στον δεύτερο γύρο της 24ης Φεβρουαρίου 2013. Έναντι του Σταύρου Μαλά και μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια, το έργο του Αναστασιάδη χαρακτηρίστηκε «εύκολο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top