ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Συνάντηση Λακκοτρύπη-ΕΝΙ – «Συμπεριφέρονται πράγματι ως εταίροι μας»

ΑΟΖ: Συνάντηση Λακκοτρύπη-ΕΝΙ – «Συμπεριφέρονται πράγματι ως εταίροι μας»

Συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΝΙ θα έχει σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, κατά την οποία, όπως είπε, θα εξεταστούν σε υψηλότατο επίπεδο οι επιλογές που υπάρχουν για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ανάφερε ο κ. Λακκοτρύπης, κατά το ανοικτό μέρος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, οι εμπλεκόμενες εταιρείες «συμπεριφέρονται πράγματι ως εταίροι μας», ενώ θεωρούν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την προκλητικότητα της Τουρκίας «κάτι που πρέπει να δούμε από κοινού».

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, η συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας ήταν προγραμματισμένη σε μια εβδομάδα, όμως επισπεύσθηκε λόγω της κατάστασης «για να δούμε τις προθέσεις».

Ο Υπουργός παρέπεμψε εξάλλου και στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος είπε ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα, τόσο προς την ΕΕ, προς τα Ηνωμένα Έθνη, προς γειτονικές χώρες, αλλά και στο επίπεδο της εταιρείας με την οποίο το Υπουργείο είναι σε συνεχή επαφή.

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι την Κυριακή συνομίλησε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ενώ συμπλήρωσε ότι και η εταιρεία κάνει διαβήματα προς την ιταλική Κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη της ΕΝΙ στον στόχο Καλυψώ του οικοπέδου 6, ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε εξάλλου τους παριστάμενους βουλευτές ότι «δεικνύει ανακάλυψη στήλης φυσικού αερίου, που φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ καλής ποιότητας», είπε όμως ότι δεν μπορεί ακόμη να καθοριστεί το μέγεθος για γεωλογικούς λόγους. Θα χρειαστούν περισσότερες γεωφυσικές μελέτες, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να μικρύνει το εύρος της ανακάλυψης.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη ουσιαστική ανακάλυψη, καθώς προηγήθηκε αυτή του Ονισίφορου, που ήταν πολύ μικρό κοίτασμα, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, είναι πάρα πολύ καλά νέα, καθώς επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα στην περιοχή, το οποίο αφορά στην ύπαρξη υδρογονανθράκων γενικότερα. Σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ωστόσο ότι οι έρευνες στο οικόπεδο 6 αφορούσαν σε φυσικό αέριο και όχι σε πετρέλαιο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο οι δομές ομοιάζουν με αυτές του κοιτάσματος Ζορ στη αιγυπτιακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι είναι τύπου Ζορ, όμως το κάθε κοίτασμα έχει ιδιομορφίες.

Ανέφερε τέλος ότι θα ακολουθήσουν τον Οκτώβριο άλλες δύο γεωτρήσεις από την Exxon στο οικόπεδο 10, το οποίο χαρακτήρισε ως «το πιο περιζήτητο», γεγονός που λέει πολλά ως προς τις προοπτικές του.

Να μην έχουμε υπέρμετρες προσδοκίες, αλλά οι πιθανότητες είναι εκεί, κατέληξε ο Υπουργός.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αποδίδοντας την φωτιά, που ξέσπασε το πρωί στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί καθώς «διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top