ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Δεσμοφύλακας συνελήφθη στα κατεχόμενα για υπόθεση πορνείας και απολύθηκε- Απέτυχε η έφεση

ΚΥΠΡΟΣ: Δεσμοφύλακας συνελήφθη στα κατεχόμενα για υπόθεση πορνείας και απολύθηκε- Απέτυχε η έφεση

Παράνομη κρίθηκε τελικά και από το Εφετείο,σε επιβεβαίωση της πρωτόδικης απόφασης, η απόλυση δεσμοφύλακα που είχε απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του, μετά από την σύλληψή του στα κατεχόμενα.  

Σύμφωνα με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από σχεδόν μια δεκαετία, όπως παρουσιάζονται από την εφημερίδα 'Φιλελεύθερος', ο παραπονούμενος, υπηρετούσε ως έκτακτος δεσμοφύλακας στις Κεντρικές Φυλακές, όταν, στις 20/3/2009, απολύθηκε άνευ προειδοποιήσεως, με αφορμή κάποιο περιστατικό που συνέβη 14 μήνες προηγουμένως στα κατεχόμενα.

Το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών έκρινε ότι η απόλυση ήταν παράνομη και επιδίκασε προς όφελός του ποσό €8.240 ως αποζημίωση, καθώς επίσης ποσό €1.267,82, για τη μη προειδοποίησή του. Δεν διέταξε, όμως, την επαναπρόσληψή του, θεραπεία την οποία ο παραπονούμενος επίσης ζητούσε.

Η Δημοκρατία άσκησε έφεση ενώ ο παραπονούμενος άσκησε αντέφεση, ζητώντας αύξηση των αποζημιώσεων και περαιτέρω διαταγή για επαναπρόσληψή του.

Στην απόφαση του Εφετείου, γίνεται μάλιστα αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στην απόλυση.

Σύμφωνα με αυτά, ο απολυθείς και ένας ακόμα συνάδελφός του, μετέβησαν στα κατεχόμενα όπου συνελήφθησαν από τη λεγόμενη «αστυνομία» για υπόθεση πορνείας.

Ο συνάδελφός του, επειδή ήταν υπηρεσία την επόμενη ημέρα, στην παρουσία του, τηλεφώνησε στον φρούραρχο και του είπε ότι είναι άρρωστος και δεν θα προσερχόταν στην εργασία του την επόμενη ημέρα. 

Όταν το θέμα όμως είδε το φως της δημοσιότητας, διατάχθηκε έρευνα.

Η απόλυσή του βασίστηκε στην κατ' ισχυρισμό διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος και συγκεκριμένα, αυτού της απόκρυψης από ανώτερο πειθαρχικού παραπτώματος, διαπραχθέντος από άλλο μέλος του προσωπικού, συνιστώντος επίδειξη κακής διαγωγής.

Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ότι για ένα τέτοιου είδους αδίκημα, κανένας λογικός εργοδότης δεν κατέληγε στο δραστικό μέτρο της απόλυσης. 

Το Εφετείο συμφώνησε και διπλασίασε τις αποζημιώσεις, καθορίζοντας το σχετικό ποσό στις €16.480. Επί του προκειμένου υπέδειξε ότι «διαπιστώνεται ότι η αποζημίωση θα μπορούσε να ήταν αυξημένη, ειδικά, δεδομένης της διαπίστωσης του Δικαστηρίου ότι η άμεση απόλυση, δεκατέσσερις και πλέον μήνες μετά το φερόμενο ως επιλήψιμο περιστατικό, αποτελούσε προειλημμένη απόφαση προς τούτο του Διευθυντή, καθιστώντας και για το λόγο αυτό την απόλυσή του παράνομη και κακόπιστη».

Σε ό,τι αφορά την αξίωση επαναπρόσληψης υπεδείχθη ότι το βασικό κριτήριο είναι «η ύπαρξη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών». Στη συγκεκριμένη περίπτωση η φύση της εργασίας από τη μια και από την άλλη η επιμονή της Διεύθυνσης των Φυλακών για την αποπομπή του, κρίθηκε ότι «αποτελούν σαφείς ενδείξεις της έλλειψης εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και, ειδικά, ότι αυτός θα έφερνε σε πέρας τα καθήκοντά του ως δεσμοφύλακας στις Κεντρικές Φυλακές».

Υπό αυτά τα δεδομένα κρίθηκε πως δεν μπορούσε να αποδοθεί η ζητούμενη θεραπεία της επαναπρόσληψης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top