logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΦΟΙΤΗ-TEXT

Πακέτο Αγροτικών Προϊόντων από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα

 21 Φεβ 2018 Δελτία Τύπου

Η οικονομία της Κύπρου χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία του τριτογενή τομέα και τη διαχρονική μείωση της συμβολής του πρωτογενή τομέα.

 

Προσφέροντας γνώση, τεχνολογία και καινοτομία, στον γεωργικό τομέα ενισχύεται σημαντικά η ευημερία των περιοχών της υπαίθρου. Μειώνεται η αστικοποίηση, προστατεύεται το περιβάλλον και διασφαλίζεται η παραγωγή ποιοτικά αναβαθμισμένων και διατροφικά ασφαλών γεωργικών προϊόντων στην χώρα μας. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό ως χώρα να κρατήσουμε τον τομέα της γεωργίας δυνατό και να τον βοηθήσουμε να αναπτυχθεί προσφέροντας του τα ανάλογα κίνητρα και στήριξη.

Μια χώρα που δεν παράγει δεν μπορεί να πάει μπροστά γιατί η γεωργία συνδέεται με τη λειτουργία και άλλων τομέων της οικονομίας όπως της βιομηχανίας, της μεταποίησης προϊόντων και του εμπορίου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων έφθασαν το 2017 τα €131 δισ.

Διαχρονικά ο Συνεργατισμός είναι ο κύριος χρηματοδότης του γεωργικού τομέα στην Κύπρο. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, στήριξε αυτό τον τομέα. Τον Αύγουστο του 2014 σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας ετοιμάστηκε και προωθήθηκε ειδικό προϊόν για τους αιτητές του Προγράμματος Γεωργικής Ανάπτυξης 2007-2013 και χρηματοδοτήθηκαν πέραν των 20 αγροτών με συνολικό ποσό δανεισμού τα €5,3εκ. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν, 1ο η υλοποίηση των έργων τους και 2ο η αξιοποίηση των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν χαθεί. Τον Ιανουάριο του 2015 η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο των αγροτικών δανείων κατά 2% σε 8.500 αγροτικούς λογαριασμούς και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα παραχώρησε προς το Υπουργείο Γεωργίας ένα κατάστημα ιδρύοντας έτσι το πρώτο στην Κύπρο, Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών. Την περίοδο 2015-2017 η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα χρηματοδότησε τις δυο μεγάλες ΣΕΔΙΓΕΠ για συμμετοχή στο Έκτακτο Μέτρο Στήριξης Παραγωγών Εσπεριδοειδών, μέσω πιστωτικών διευκολύνσεων συνολικού ύψους €3,5εκ., για να συμμετέχουν στα Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα για αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται από το Ρωσικό Εμπάργκο. Με αυτό τον τρόπο στηρίχθηκαν εκατοντάδες παραγωγοί εσπεριδοειδών ανά την Κύπρο και παρέμειναν στο επάγγελμά τους.

«Η Τράπεζα παρέχει πλήρη γκάμα προϊόντων και είναι σε συνεχή διάλογο με όλους τους εταίρους στον τομέα της γεωργίας όπως Υπουργείο Γεωργίας, ΚΟΑΠ, Αγροτικές Οργανώσεις» αναφέρει ο Μάριος Παπαδόπουλος Ανώτερος Διευθυντής Διεύθυνσης Τραπεζικών Δραστηριοτήτων της ΣΚΤ.

Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα κατέχει το 65% του μεριδίου της αγοράς του γεωργικού τομέα ο οποίος αποτελεί το 2% του συνολικού ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Κύπρου. Το 2017 οι πιστωτικές διευκολύνσεις που παρείχε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα προς τον τομέα της Γεωργίας ανήλθαν σε €22,5 εκατομμύρια.

Στις 26 Ιανουαρίου 2018 η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα διοργάνωσε το 1ο Παγκύπριο Συνέδριο Γεωργίας στο οποίο παρουσίασε και ένα νέο μοναδικό προϊόν. «Ξεκινάμε πρώτη φορά δάνεια σε αγροτικό εξοπλισμό» δήλωσε ο Ανδρέας Ηλίας Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Χρηματοδότησης Κινητής Περιουσίας της ΣΚΤ. Το νέο αυτό καινοτόμο προϊόν, που απευθύνεται προς όλους όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας, αφορά την αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου μηχανοκίνητου γεωργικού/αγροτικού οχήματος, μηχανήματος ή εξοπλισμού για κάλυψη όλων των αγροτικών αναγκών.

Επιπλέον, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα προσφέρει Αγροτικά Δάνεια με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επωφεληθούν χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις συνήθεις επιχειρηματικές πιστωτικές διευκολύνσεις. Τα δάνεια αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορά γεωργικών εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα κλπ), αγορά γης, εξοπλισμού, αγορά φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, στεγαστικές ανάγκες της επιχείρησης, προστασία αγροτικής καλλιέργειας και επένδυση σε βιολογικές καλλιέργειες.

Στο σχέδιο της ΕΤΕπ περιλαμβάνεται και το Ενεργειακό Αγροτικό Δάνειο για Φωτοβολταϊκά. Το δάνειο αυτό αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες με ένα ελκυστικό σταθερό επιτόκιο.

Τέλος το πακέτο αγροτικών προϊόντων περιλαμβάνει Γεωργικό Τρεχούμενο Λογαριασμό με όριο και χαμηλότερο επιτόκιο από τους συνήθεις τρεχούμενους, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, έκδοση εγγυητικών εσωτερικού, ηλεκτρονικά εμβάσματα και ασφαλιστικά προϊόντα.