ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Guardian: '4,8 δις απέφερε στην Κύπρο η χρυσή βίζα που δίνεται σε Ρώσους'

Guardian: '4,8 δις απέφερε στην Κύπρο η χρυσή βίζα που δίνεται σε Ρώσους'

Στο θέμα της απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας από Ρώσους ολιγάρχες επανέρχεται με δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Αυτή τη φορά αφορμή αποτελεί η πληροφορία ότι κυπριακό διαβατήριο απέκτησε ο μεγιστάνας του χάλυβα Όλεγκ Ντερίπασκα, ο οποίος, όπως σημειώνεται, συνδέεται με τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Το σχόλιο της εφημερίδας είναι πως η αποκάλυψη θα ανανεώσει τις ανησυχίες για ολιγάρχες που διατηρούν σχέσεις με το Κρεμλίνο και αποκτούν υπηκοότητα της ΕΕ.

Η αίτηση του Όλεγκ Ντερίπασκα είχε απορριφθεί την πρώτη φορά από τις κυπριακές αρχές, λόγω εκκρεμούσας δικαστικής υπόθεσης σε βάρος του στο Βέλγιο, αναφέρει η Guardian. Προστίθεται πως όταν η υπόθεση "κατέρρευσε", η αίτηση επανεξετάστηκε από την αρχή και έγινε δεκτή.

Από το 2008 η κυπριακή υπηκοότητα έχει δοθεί σε 1685 «ξένους επενδυτές», πολλοί εκ των οποίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κίνα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και σε 1651 μέλη των οικογενειών τους, αναφέρεται.

Τονίζεται επίσης ότι οι κυπριακές αρχές διαβεβαιώνουν πως διεξάγουν αυστηρούς ελέγχους των αιτούντων υπηκοότητα, ότι η Κύπρος δεν είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, και ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια παρανομίας από όσους ζητούν το κυπριακό διαβατήριο. 

Πάντως η Ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία Άνα Γκόμες χαρακτηρίζει το πρόγραμμα «απολύτως διεστραμμένο και ανήθικο», κατηγορώντας τις χώρες που δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης κοινοτικού διαβατηρίου ότι διαφημίζουν ως προϊόν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top