ΚΥΠΡΟΣ

Eτοιμη η Κομισιόν να συμβάλει σε επίλυση του ζητήματος παροχής αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Eτοιμη η Κομισιόν να συμβάλει σε επίλυση του ζητήματος παροχής αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να κατευθύνει μια τριμερή διαδικασία επίλυσης του ζητήματος διακοπής παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ουκρανία και καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις εταιρείες και τα αντίστοιχα υπουργεία της Ουκρανίας και της Ρωσίας να βρουν άμεσες λύσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρός της, αρμόδιος για την Ενέργεια Μάρος Σέφτσοβιτς.

Η Koμισιόν ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές σχετικά με την ανησυχία τους για πιθανή "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" στο ουκρανικό σύστημα μεταφοράς αερίου (GTS), μετά την απόφαση της Gazprom να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την ουκρανική Naftogaz.

H Κομισιόν, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του αρμοδίου Αντιπροέδρου, καταγράφει την συνεχή χαμηλή και μεταβαλλόμενη πίεση στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία για διαμετακόμιση προς την ΕΕ, όμως ξεκαθαρίζει ότι "το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο αλλά έχει ήδη ελεγχθεί από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG) με την Naftogaz και την Gazprom πέρσι".

"Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλή εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου, αναμενόμενες άμεσες εισαγωγές από τη Ρωσία), η χαμηλή πίεση στο Σύστημα Μεταφοράς Αερίου καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική" αναφέρει ο Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς.

Επιπλέον καταγράφεται ότι "η Naftogaz και η Gazprom δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους εισαγωγής φυσικού αερίου παρά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης, η οποία οδήγησε στην άρνηση της παράδοσης φυσικού αερίου ακόμη και για προπληρωθέντες όγκοι από την Naftogaz".

Ο Επίτροπος επισημαίνει ακόμη ότι "η αυξανόμενη αντίστροφη ροή από την ΕΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα απότελεί πρόκληση αυτή τη στιγμή εξαιτίας της κατάστασης της αγοράς (χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ΕΕ) και των δυσκολιών τεχνικής αναδιάταξης των ροών στο Σύστημα Μεταφοράς Αερίου".

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η όλη κατάσταση εγείρει ανησυχίες όχι μόνο για την άμεση προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία αλλά ενδεχομένως και για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την ΕΕ και ως εκ τούτου "καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις εταιρείες και τα αντίστοιχα υπουργεία της Ουκρανίας και της Ρωσίας να βρουν άμεσες λύσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης".

Δηλώνει επίσης έτοιμη να κατευθύνει μια τριμερή διαδικασία η οποία στο παρελθόν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε περιπτώσεις διαφωνίας. Για το σκοπό αυτό, ο Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς θα καλέσει τους υπουργούς Ενέργειας της Ουκρανίας και της Ρωσίας προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να συμφωνήσουν για τα απαραίτητα επόμενα βήματα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

"Είναι σημαντικό και οι δύο, η Ρωσία και η Ουκρανία να επιβεβαιώσουν τις αντίστοιχες θέσεις τους ως αξιόπιστες χώρες προμήθειας και διαμετακόμισης φυσικού αερίου, όπως συνέβαινε κατά τα τελευταία έτη", καταλήγει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top