logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Επιστολή Συλλούρη σε Χάρη για Ημικρατικούς - «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό»

 06 Μαρ 2018 Οικονομία

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη επιστολή με την οποία ζητά ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οι ημικρατικοί οργανισμοί των οποίων οι προϋπολογισμοί δεν έχουν ψηφιστεί, αφού η όποια δαπάνη από τούδε και στο εξής θα είναι παράνομη.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι η μη έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών στη Βουλή αφενός έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των δωδεκατημορίων που έχουν στη διάθεση τους και αφετέρου την εκ των πραγμάτων άσκηση άδικης πίεσης προς τη Βουλή για την εξέταση των προϋπολογισμών αυτών σε στενά χρονικά πλαίσια.

Η επιστολή του Προέδρου της Βουλής κοινοποιείται στους Υπουργούς, Παιδείας, Μεταφορών, Υγείας και Ενέργειας, καθώς οι προϋπολογισμοί που δεν κατατέθηκαν στη Βουλή αφορούν ημικρατικούς οργανισμούς υπό τα συγκεκριμένα Υπουργεία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρακαλεί τον Υπουργό Οικονομικών όπως προβεί στις δέουσες ενέργειες για επανόρθωση της δημιουργηθείσας κατάστασης σε σχέση με τους ημικρατικούς, των οποίων οι προϋπολογισμοί δεν κατατέθηκαν και για το σύνολο των προϋπολογισμών του νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, στο μέλλον.

Στην επιστολή, ο κ. Συλλούρης παρατηρεί επίσης ότι παρά τις εκάστοτε υποδείξεις και συστάσεις της Βουλής προς την εκτελεστική εξουσία και το Υπουργείο Οικονομικών, εξακολουθεί να παρουσιάζεται το φαινόμενο μη έγκαιρης κατάθεσης των προϋπολογισμών των ημικρατικών στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σε επισυνημμένο παράρτημα παραθέτει τους οργανισμούς των οποίων οι προϋπολογισμοί δεν κατατέθηκαν στη Βουλή και οι οποίοι είναι: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Ταμείο για την Ανέγερση του Κυπριακού Μουσείου, Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών.

Σε δήλωση επί του θέματος, ο κ. Συλλούρης είπε πως ανέδειξε το ζήτημα δημόσια και προβαίνει σε δήλωση ώστε μέσα από σωστή και θετική κριτική να εφαρμοστεί πίεση ώστε να τελειώνει το φαινόμενο να κατατίθενται από τους ημικρατικούς οργανισμούς στα αρμόδια Υπουργεία οι προϋπολογισμοί για το επόμενο έτος , τον Ιούνιο και αυτοί να κατατίθενται ενώπιον της Βουλής στο τέλος του χρόνου, ή να μην κατατίθενται εντός του προηγούμενου, του προϋπολογισμού, έτους.

Αυτή η καθυστέρηση δεν εξυπηρετεί τη χρηστή διοίκηση και τη σωστή λειτουργία του κράτους, τόνισε.

Στην παρατήρηση ότι ενδέχεται κάποιοι οργανισμοί να κινδυνεύουν τέλος του μήνα να μην έχουν προϋπολογισμό, ο κ. Συλλούρης είπε πως όσον αφορά τη Βουλή, το νομοθετικό σώμα δεν θα επιτρέψει να κινδυνεύσουν ιδιαίτερα.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως δεν μπορεί η Βουλή, είτε να θεωρείται υπεύθυνη, όταν καθυστερούν οι αρμόδιοι να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς στη Βουλή, είτε «να μπαίνουν τα δύο πόδια της Βουλής σε ένα παπούτσι με αποτέλεσμα να ψηφίζει προϋπολογισμούς χωρίς να τους εξετάσει.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο στόχος είναι να τερματιστεί και η πρακτική έγκρισης και λειτουργίας των οργανισμών με δωδεκατημόρια, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η έγκριση δωδεκατημορίων έπρεπε να γίνεται κατ’ εξαίρεση και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και εφόσον υπάρχει πραγματικός λόγος και όχι να γίνεται πρακτική.

«Είναι μια κακή πρακτική που πρέπει να τελειώνει», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Βουλή διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανένα, λέγοντας ότι υπάρχει σκοπιμότητα στην καθυστέρηση κατάθεσης των προϋπολογισμών, αλλά ανέφερε θα πρέπει να τηρούνται τα αυτονόητα και οι προθεσμίες στις διαδικασίες, ώστε οι προϋπολογισμοί να είναι ενώπιον της Βουλής έγκαιρα.

Δεν μπορώ να φανταστώ επαρκείς δικαιολογίες οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών να μην είναι έγκαιρα στη Βουλή, όταν τα τελευταία χρόνια καταφέρνουμε -και ιδιαίτερα φέτος- να μελετηθεί από τη Βουλή πριν το τέλος του Νοέμβρη ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», είπε τέλος.

ΚΥΠΕ

BONUS €100: Ανοίξτε έναν λογαριασμό σήμερα στην www.megabetplus.com.cy και λάβετε 100% μπόνους εγγραφής μέχρι €100.