ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΟΥΛΗ: Προβλήματα στη νομοθεσία για την επιβολή ΦΠΑ 19% σε οικόπεδα

ΒΟΥΛΗ: Προβλήματα στη νομοθεσία για την επιβολή ΦΠΑ 19% σε οικόπεδα

Προβλήματα που αφορούν την προσφάτως ψηφισθείσα νομοθεσία για την επιβολή ΦΠΑ 19% σε οικόπεδα προς οικοδόμηση, εντοπίζει η Επιτροπή Οικονομικών, η οποία αναμένεται να προχωρήσει στη συζήτηση προτάσεων για την άρση των στρεβλώσεων που διαπιστώνονται.

Οι στρεβλώσεις αφορούν κυρίως την επιβολή μεταβιβαστικών τελών στις περιπτώσεις μίσθωσης γης όπου έχει καταβληθεί και ΦΠΑ, καθώς και στην καταβολή ΦΠΑ 19% στις περιπτώσεις αγοράς γης για σκοπούς οικοδόμησης πρώτης κατοικίας.

Όπως εξήγησε ο προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, το Τμήμα Φορολογίας εισηγήθηκε όπως διορθωθεί η στρέβλωση που υπάρχει στα τέλη μεταβίβασης που καταβάλλονται στο Κτηματολόγιο, όπου εάν κάποιος αγοράσει καινούριο ακίνητο και πληρώσει ΦΠΑ δεν πληρώνει μεταβιβαστικά τέλη, ενώ όταν πρόκειται περί μίσθωσης και αυτή η μίσθωση θα εγγραφεί στο Κτηματολόγιο, καταβάλλονται τέλη μεταβίβασης.

Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι πρόκειται για στρέβλωση που επηρεάζει τον ανταγωνισμό.

«Η εισήγηση είναι να αφαιρεθεί αυτή η υποχρέωση όταν θα εγγραφεί μία μίσθωση για την οποία έχει πληρωθεί ΦΠΑ, να μην καταβάλλονται τα τέλη μεταβίβασης», εξήγησε.

Η συγκεκριμένη πρόνοια, σημείωσε, δεν είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση του ΦΠΑ σε οικοπεδοποίησιμη γη και θα περιληφθεί τώρα. Όπως ανέφερε, η εν λόγω πρόνοια θα διευκολύνει την οικονομική δραστηριότητα και θα μειώσει το φορολογικό βάρος των επενδυτών.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, η Επιτροπή θα προχωρήσει στη διόρθωση ακόμα μίας στρέβλωσης, που παρατηρείται όταν κάποιος προχωρήσει στην αγορά σπιτιού ή διαμερίσματος για πρώτη κατοικία να επωφελείται ΦΠΑ 5%, ενώ όταν πρόκειται για αγορά οικοπέδου για ιδιοκατοίκηση καταβάλλεται ΦΠΑ 19%.

Αυτή η στρέβλωση θα διορθωθεί με άλλο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη.

«Η νομοθεσία για την επιβολή του 19% στα οικόπεδα εφαρμόζεται με πολλά προβλήματα, ασάφειες, δυσλειτουργίες, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση στην αγορά ή και αδικίες», δήλωσε ο βουλευτής ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς.

«Ως ΑΚΕΛ επαναλάβαμε τη θέση μας για την άμεση ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση αναφορικά με την επιβολή του 19% για αγορά οικοπέδων για ανέγερση πρώτης κατοικίας. Επιβάλλεται η μείωση αυτής της φορολογίας στο 5% ως ισχύει και για την αγορά πρώτης κατοικίας. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να καταθέσει σχέδιο που θα ρυθμίζει αυτό το ζήτημα τις αμέσως επόμενες μέρες για να στηρίξουμε κυρίως νεαρά ζευγάρια», σημείωσε.

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι ο Εφορος Φορολογίας ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών να συμβάλει ώστε να διορθωθεί το θέμα.

«Το αίτημα είναι να αποφευχθεί η επιβολή και μεταβιβαστικών τελών στις περιπτώσεις μίσθωσης γης, ώστε να μην πληρώνουν ταυτόχρονα και ΦΠΑ και μεταβιβαστικά τέλη. Αυτό με απόφαση της Επιτροπής θα αντιμετωπιστεί με πρόταση νόμου που θα ετοιμάσει η Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βότση αναμένεται ακόμα ότι η Κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για την εξαίρεση από την επιβολή ΦΠΑ 19% της αγοράς γης για ανέγερση πρώτης κατοικίας από νεαρά ζευγάρια, για να αρθεί η στρέβλωση που υπάρχει σήμερα σε σχέση με την αγορά έτοιμης κατοικίας.

«Έχουμε υπενθυμίσει αυτή την υπόσχεση και έχει αναλάβει την ευθύνη και ο Πρόεδρος της Επιτροπής σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να φέρει άμεσα κοντά μας νομοσχέδιο που να αντιμετωπίζει αυτό το θέμα», είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι «η επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζει ο νόμος για το ΦΠΑ στην οικοδομήσιμη γη πρέπει να γίνει ως πακέτο».

«Εκπλήσσομαι με την ταχύτητα που αντιδρά το σύστημα όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν οι επενδυτές, ενώ όταν πρόκειται να εξυπηρετηθεί ο απλός κοσμάκης το σύστημα κινείται με ρυθμούς χελώνας», ανέφερε σε δηλώσεις του και πρόσθεσε: «Δεν θα είμαστε αρνητικοί, αλλά έχω στείλει το μήνυμα ότι ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θα πακετοποιήσουμε τα θέματα. Εάν η Κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει τους επενδυτές, πρέπει την ίδια ώρα να έχει το θάρρος και την πολιτική απόφαση να εξυπηρετήσει και τα νέα ζευγάρια που φορτώνονται το ΦΠΑ στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν πρώτη κατοικία, αλλά κι εκείνους που βρίσκονται στη διαδικασία πώλησης των ακινήτων τους και τους εκβιάζουν οι τράπεζες να πληρώσουν οι ίδιοι το ΦΠΑ τους και επίσης ορισμένα άλλα σημεία που έχουν εντοπίσει και άλλα κόμματα», είπε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top