ΤΟΥΡΚΙΑ: Σύλληψη 70 αξιωματικών για διασύνδεση με Γκιουλέν

ΤΟΥΡΚΙΑ: Σύλληψη 70 αξιωματικών για διασύνδεση με Γκιουλέν

Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 70 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού για πιθανές διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, όπως υποστηρίζει σήμερα η εφημερίδα Milliyet.

Η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονα επιχειρήσεις σε 34 επαρχίες της Τουρκίας στο πλαίσιο έρευνας με επικεφαλής τις εισαγγελικές αρχές στο Ικόνιο, την επαρχία αυτή της κεντρικής Τουρκίας, ανέφερε η Milliyet.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ύποπτοι μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών με βάση καταθέσεις στρατιωτικών, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συλληφθεί για διασυνδέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τα σχολεία που διαχειρίζεται το κίνημα του Γκιουλέν.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 160.000 ανθρώπους και έχουν απολύσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, αλλά ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Μεταξύ των συλληφθέντων, έχουν επισήμως απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος τουλάχιστον 50.000, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας καταγγέλλουν τις επιχειρήσεις καταστολής και οι επικριτές του προέδρου Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε το πραξικόπημα ως αφορμή για να πατάξει τους διαφωνούντες. Από την πλευρά της η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα εξαιτίας των απειλών για την εθνική της ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Το «κλειδί» που θα... ξεκλειδώσει την τουρκική αδιαλλαξία και η διεθνής κοινότητα - Αναμένει εξελίξεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Το «κλειδί» που θα... ξεκλειδώσει την τουρκική αδιαλλαξία και η διεθνής κοινότητα - Αναμένει εξελίξεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε κάποιες εξελίξεις , οι οποίες θα βοηθήσουν προς την πορεία όχι μόνο των ΜΟΕ αλλά πολύ περισσότερο της επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δημιούργησαν και πάλι ερωτηματικά, τα οποία εκ των πραγμάτων θυμίζουν προηγούμενες δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, για εμπλοκή της ΕΕ, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

BEST OF TOTHEMAONLINE