ΔΙΕΘΝΗ

Τ. Μέι: «Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα» κατά της χρήσης χημικών όπλων

Τ. Μέι: «Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα» κατά της χρήσης χημικών όπλων

Βέβαιη ότι η επίθεση κατά στόχων του συριακού καθεστώτος ήταν επιτυχημένη δήλωσε η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην Ντάουνινγκ Στριτ.
 

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε ότι τα πυραυλικά χτυπήματα έγιναν ως απάντηση στη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς στην Ντούμα, κάτι για το οποίο υπάρχει «ένα σημαντικό σώμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών ασφαλείας».
 
Μεταξύ άλλων η κα Μέι είπε ότι υπάρχουν ανεξάρτητες μαρτυρίες πως η επίθεση στην Ντούμα έγινε με τις βόμβες-βαρέλια που θεωρείται ότι συχνά χρησιμοποιούν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς και ότι την ώρα της επίθεσης πάνω από την περιοχή πετούσαν ελικόπτερα της αστυνομίας.
 
«Καμία άλλη ομάδα πλην του καθεστώτος δε θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία τέτοια επίθεση», είπε η κα Μέι, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση Άσαντ έχει ιστορικό χρήσης χημικών ουσιών κατά πολιτών.
 
Χαρακτήρισε δε «παράλογη» τη ρωσική κατηγορία ότι η επίθεση στην Ντούμα ήταν σκηνοθετημένη από τη Βρετανία.
 
Όπως πρόσθεσε, κρίθηκε ότι η διπλωματία από μόνη δε θα ήταν πιο αποτελεσματική αυτή τη φορά σε σχέση με το παρελθόν, όταν ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν πείστηκε να σταματήσει τις επιθέσεις με χημικά.
 
«Ήταν λοιπόν σωστό και νόμιμο να αναληφθεί στρατιωτική δράση», είπε η κα Μέι, σημειώνοντας ότι το χτύπημα ήταν αποτελεσματικό, στοχευμένο, με ξεκάθαρα όρια και σχεδιασμένο να μην κλιμακώσει την ένταση, αλλά να υποβαθμίσει την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να κάνει χρήση χημικών όπλων. «Δεν επρόκειτο για αλλαγή καθεστώτος ή για ανάμιξη στον εμφύλιο πόλεμο», συμπλήρωσε.
 
«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δε θα μείνει αδρανής και δε θα ανεχθεί επιθέσεις με χημικά όπλα», είπε η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Στη συνέχεια η κα Μέι είπε ότι για να αποτραπεί πλήρως η βάρβαρη χρήση χημικών όπλων απαιτείται ευρύτερη διπλωματική προσπάθεια, η οποία θα ενισχύει τη διεθνή απαγόρευση των χημικών όπλων. Στο κάδρο έβαλε και την επίθεση με την ουσία νόβιτσοκ στο Σόλσμπερι. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χρήση χημικών όλων να γίνει η νόρμα. Πρέπει να εδραιωθεί εκ νέου η διεθνής συναίνεση ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται χημικά όπλα», σημείωσε.
 
Προανήγγειλε δε ότι τη Δευτέρα θα προβεί σε δήλωση για την απόφασή της στη Βουλή των Κοινοτήτων, σχολιάζοντας ότι ήταν σωστό που αναλήφθηκε δράση έστω και χωρίς να ζητηθεί η έγκριση των βουλευτών.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top