ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένουν στη διαστρέβλωση πλαισίου Γκουτέρες τα κατεχόμενα

Επιμένουν στη διαστρέβλωση πλαισίου Γκουτέρες τα κατεχόμενα

Κρίμα που δεν πήραμε θετική απάντηση στην έκκληση Ακιντζί, δηλώνει ο Μπουρτζιού.

Κρίμα που δεν μπόρεσε να πάρει θετική απάντηση στην έκκληση που απεύθυνε στις 30 Απριλίου ο Τ/κ ηγέτης, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση την Δευτέρα (7/5) ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει ότι στην έκκληση του κ. Ακιντζί για αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 χωρίς αλλοιώσεις και παραποιήσεις, η ε/κ πλευρά αντί να την αποδεχθεί αυτή την έκκληση άρχισε να μιλά για ένα άλλο έγγραφο της 4ης Ιουλίου 2017, το οποίο δεν υπάρχει. «Δεν έχουμε πρόθεση να εισέλθουμε σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών γι’ αυτό το θέμα. Μόνο παίρνοντας απόσπασμα από την επίσημη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ της 28ης Σεπτεμβρίου 2017 θέλουμε να σταματήσει πια αυτή η αντιπαράθεση».

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού κάνει αναφορά στην 19η παράγραφο της έκθεσης του ΓΓ τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου γράφει (ο ΓΓ του ΟΗΕ) ότι «στις 30 Ιουνίου υπέβαλα στις πλευρές ένα πλαίσιο για την ταυτόχρονη επίλυση των έξι σημαντικών θεμάτων που παρέμειναν ανοικτά και στα δύο τραπέζια και το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία ενός τελικού πακέτου που κατά την άποψή μου θα ανοίξει τον δρόμο για μια περιεκτική λύση».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Ακιντζί, δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο εκτός αυτού. «Γι αυτό το λόγο δεν υπάρχει νόημα στο να παρατραβάμε αυτή την διαστρέβλωση».

Έχοντας γνώση του ιστορικού του καθήκοντος ο Μουσταφά Ακιντζί έφερε το θέμα αυτό στην επικαιρότητα και ενήργησε με την ευθύνη του να κάνει αυτό που του αναλογεί, όπως κάνει πάντοτε, για την διαμόρφωση ενός μέλλοντος ότι και οι δύο κοινότητες θα μπορούν να ζήσουν ισότιμα με ελευθερία και ασφάλεια.

Ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει επίσης ότι ο Τ/κ ηγέτης ενέργησε συνειδητοποιώντας ότι μια λύση αμοιβαία αποδεκτή στην Κύπρο θα είναι προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, θα μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή συνεργασίας αντί έντασης, και θα είναι θετική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού δηλώνει επίσης ότι η τ/κ πλευρά έδωσε θετική απάντηση στην πρόταση για τον διορισμό ενός ειδικού συμβούλου του ΓΓ για να σφυγμομετρήσει τις δύο πλευρές και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, προσθέτοντας ότι η συγκατάθεση αυτή στο διορισμό ειδικού συμβούλου «δεν πρέπει να αντικριστεί ως ένα μέρος μια διαδικασίας διαπραγματεύσεων ανοικτού τέλους». Επανέλαβε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί στο παρελθόν έχει δηλώσει πως πλέον οι διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους έχουν τελειώσει και πως πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση επικεντρωμένη σε ένα αποτέλεσμα με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και την αντίληψη ενός στρατηγικού πακέτου.

Ο κ. Μπουρτζιού εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα του Τ/κ ηγέτη να αξιολογήσει την κατάσταση με τον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ, που αναμένεται να έρθει σε χρόνο κατάλληλο για όλες τις πλευρές, σε ένα ειλικρινές πλαίσιο με μια προσέγγιση που επικεντρώνεται σε μια λύση.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top