ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Συζήτηση για λύση δύο κρατών και πλάσιο Γκουτέρες

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Συζήτηση για λύση δύο κρατών και πλάσιο Γκουτέρες

Ορισμένοι κύκλοι στην Άγκυρα «πίεσαν το κουμπί» για τη δημιουργία μιας νέας «κυβέρνησης συνασπισμού» χωρίς το ΡΤΚ και το ΚΚΔ, με στόχο να απομονώσουν τον Ακιντζί, γράφει σήμερα στο άρθρο του ο διευθυντής της Χαβαντίς, Μπασιαράν Ντουζγκιούν.

Αυτοί οι κύκλοι, αναφέρει, σφυγμομέτρησαν κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια «κυβέρνηση» μεταξύ του κόμματος της Εθνικής Ενότητας και του κόμματος του Λαού, αλλά έλαβαν αρνητική απάντηση. Ενώ, έχουν δημιουργήσει και ένα λόμπι εντός του ΚΕΕ για το κατά πόσο το κόμμα αυτό, χωρίς τον Χουσείν Οζγκιουργκιούν,  μπορεί να συμμετάσχει σε μια «κυβέρνηση».
 
Μια ομάδα «γερακιών» στο ΑΚΡ, προσθέτει, προσπάθησαν να αναγκάσουν τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί να προβεί σε δήλωση για μια "λύση δύο κρατών" στο Κυπριακό και πλέον δεν είναι μυστικό ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν κρίση γι’ αυτό.
 
Ο Ντουζγκιούν αναφέρεται στις συναντήσεις που είχε με τους Χουσείν Οζγκιουργκιούν του ΚΕΕ και Σερντάρ Ντενκτάς του ΔΚ τις προηγούμενες μέρες στα γραφεία της Χαβαντίς, αλλά και σε διάλογο που φέρονται να είχαν Ερχιουρμάν και Οζερσάι για το ενδεχόμενο άλλου συνασπισμού ή συνεργασίας μετά τις «τοπικές εκλογές», για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν φαίνεται αλλαγή της τετρακομματικής συνεργασίας.
 
Με τίτλο «Μη αναμενόμενη επίσκεψη από τον Ρετζέπ Ακντάγ», ο αρθρογράφος της Σταρ Κίπρις, Ερκάν Εγμέζ αναφέρεται στην επίσκεψη του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, αρμόδιου για θέματα Κύπρου, και γράφει ότι αυτή έστειλε πολιτικά μηνύματα, υπογραμμίζοντας την επίσκεψη Ακντάγ στα χωριά της Μεσαορίας.
 
Ο Εγμέζ γράφει ότι η ε/κ πλευρά δεν απάντησε ακόμη στην πρόταση Ακιντζί για το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά ακόμη και αν γινόταν αυτό αποδεκτό, τα χωριά που επισκέφθηκε ο Τούρκος αξιωματούχος θα είναι από εκείνα που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση. «Υπάρχουν πολιτικά μηνύματα πίσω από αυτή την επίσκεψη. Όπως μπορούμε να καταλάβουμε, οι περιοχές αυτές θα αναπτυχθούν και δεν θα επιστραφούν στην ε/κ πλευρά. Σημαντικές προειδοποιήσεις έγιναν επίσης [από τον Akdag] στον τομέα της γεωργίας».
 
Ο γεωργικός τομέας θα αναπτυχθεί, γράφει ο αρθρογράφος της Σταρ σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως δεν θα γίνουν παραχωρήσεις σε γη και εδάφη. «Από τις πολιτικές εξελίξεις μπορούμε να κατανοήσουμε ότι ένα Σχέδιο Β θα εφαρμοσθεί στο Κυπριακό. Ο Ακιντζί δεν κάλεσε 'τον Ε/κ Πρόεδρο Αναστασιάδη' να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία χωρίς λόγο και αιτία, προσθέτει.
 
Ο Εγμέζ όμως θεωρεί ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν θα μπορούσε να κάνει αυτή την έκκληση μόνος του, δεν  θα μπορούσε καν να περάσει από το μυαλό του, ειδικά αυτή την περίοδο, ότι θα μπορούσε να κάνει δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας. «Αυτή η δήλωση είναι μια κοινή και προσεκτικά προγραμματισμένη δήλωση. Παρόλο που ήμουν μεταξύ εκείνων που καταδίκασαν τον Ακιντζί για τη δήλωση αυτή, πρόκειται για δήλωση που έγινε μετά από κοινή απόφαση. Η ε/κ πλευρά δεν δέχτηκε την πρόταση, οπότε όλοι συνεχίζουν την πορεία τους».
 
Πρέπει να διαβάσουμε καλά τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί την επόμενη ημέρα της πρότασής του, δεδομένου ότι το Σχέδιο Β βρίσκεται στο προσκήνιο, γράφει ο αρθρογράφος της Σταρ σημειώνοντας την αναφορά του Τ/κ ηγέτη ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει δραστηριότητες έρευνας πετρελαίου και ότι η εγγυήσεις της Τουρκίας είναι η εγγύηση των Τ/κ.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top