ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επανεξέταση των θεμάτων ασφαλείας στα σχολεία

Επανεξέταση των θεμάτων ασφαλείας στα σχολεία

Τη σύσταση Επιτροπής για εξέταση των θεμάτων ασφάλειας των σχολείων αποφάσισε σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας.

Η σύσταση Ειδικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ηλία Μαρκάτζιη για να εξετάσει τα θέματα ασφάλειας και υγείας των σχολείων αποφασίστηκε κατά τη σημερινή διευρυμένη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (29/5) στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Κώστα Χαμπιαούρη.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «στη σύσκεψη ανταλλάχθηκαν απόψεις και εκφράσθηκαν εισηγήσεις και προτάσεις με στόχο τη βελτίωση και την όσο το δυνατόν καλύτερη και ασφαλέστερη παραμονή των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του προσωπικού στους χώρους των σχολικών μονάδων».

Στη συνάντηση, όπως ανέφερε, «παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τμημάτων του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, εκπρόσωποι των οργανωμένων γονέων, των εκπαιδευτικών οργανώσεων, των σχολικών Εφοριών, του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, υπηρεσιακοί παράγοντες και άλλοι».

«Η αλήθεια είναι ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους και με εποικοδομητικό πνεύμα από όλους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τονίστηκε για ακόμη μια φορά πως κοινή έγνοια και προτεραιότητα όλων μας αποτελεί η διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στα σχολεία».

«Επίσης αναφέρθηκε το υψηλό επίπεδο των κτιριακών εγκαταστάσεων και της υλικοτεχνικής υποδομής που υπάρχει σήμερα», σημείωσε ο Υπουργός.

Είπε επίσης ότι μετά από διεξοδική συζήτηση των διαφόρων πτυχών που αφορούν στην ασφάλεια και υγεία στους χώρους των σχολείων αποφασίστηκε «η σύσταση Ειδικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ηλία Μαρκάτζιη, ο οποίος είναι και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, στην επιτροπή θα συμμετέχουν η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠ, "και αποστολή της θα είναι, αφού συναντηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να κωδικοποιήσει και καταθέσει γραπτώς στον Υπουργό Παιδείας, το συντομότερο δυνατόν, ολοκληρωμένη πρόταση με στόχο τη βελτίωση αδυναμιών που παρουσιάζονται στα σχολεία, γύρω από τους ευαίσθητους αυτούς τομείς".

Στη σύσκεψη, ανέφερε ο κ. Χαμπιαούρης, «επιβεβαιώθηκε ότι τα σχολεία μας είναι ασφαλείς χώροι διαβίωσης των παιδιών μας και μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν μέχρι και σήμερα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

«Δεσμεύτηκαν όλοι επίσης να χαμηλώσουν οι τόνοι και να συνεχιστεί η συνεργασία. Θα γίνει επίσης διαχωρισμός των εισηγήσεων σε βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ούτως ώστε μέσα από ένα εντατικό, συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο να μπορέσουμε, εκεί που πρέπει και εκεί που χρειάζεται, να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις». πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον τέθηκε το θέμα αλλαγής των πρέμιξ ή εισαγωγής νέου υλικού στα νέα σχολεία ή στα νέα γήπεδα που κτίζονται, ο Υπουργός είπε ότι «όλα αυτά θα συζητηθούν στην Επιτροπή που έχει αναλάβει και θα είναι αντικείμενο συζήτησης».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η Επιτροπή δεν θα ασχοληθεί μόνο με την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων αλλά και με θέματα ανθρώπινου δυναμικού, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα εξετάσει «κατά πόσον χρειάζεται να στελεχωθούν τα σχολεία με νοσοκόμους και να γίνουν πρώτες βοήθειες και πιο εντατικές επιμορφώσεις σε θέματα πρώτων βοηθειών».

«Δεν σημαίνει ότι είμαστε καλοί δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι», σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα αλλάξει το πρωτόκολλο στα σχολεία, είπε ότι «δεν μπήκαμε σε αυτές τις λεπτομέρειες. Αυτή τη στιγμή υιοθετούμε αυτό που υπάρχει και μπαίνουμε σε εντατικό διάλογο για να δούμε πού πρέπει και πού μπορούμε να βελτιωθούμε».
Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος, είπε ότι «δεν είναι εύκολο να οριοθετήσουμε αυτές τις διαδικασίες», σημειώνοντας ότι «μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη θα προσπαθήσουμε αυτά τα οποία νοιώθουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε να τα κάνουμε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν σχολεία που μπορεί να έχουν κάποια προβλήματα «αλλά δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνα».

«Δεν πρέπει να ενσπείρουμε τον πανικό, πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι, τα παιδιά μας είναι σε ασφαλείς χώρους», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «όποια μέτρα και να πάρουμε ατυχήματα θα συμβαίνουν».

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες γονέων για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών στα σχολεία κι αν θα διερευνηθούν από την Επιτροπή, είπε ότι «δεν θα ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτό το θέμα» για να προσθέσει ότι στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι «όταν μιλάμε για ασφάλεια και υγεία δεν εννοούμε μόνο τη σωματική ασφάλεια και υγεία των παιδιών και την ψυχοσυναισθηματική και την πνευματική υγεία των παιδιών».

Η επιτροπή θα δε και αυτά τα ζητήματα, είπε σημειώνοντας ότι «εκεί που χρειάζεται να ζητήσουμε τις απόψεις και πιο εξειδικευμένων ατόμων θα το κάνουμε».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα φτάσουμε και στο σημείο να απολυθούν και δάσκαλοι εάν διαπιστωθεί οτιδήποτε εναντίον τους, δήλωσε ότι «να μου επιτρέψετε να μην επικεντρωθώ σε αυτό το σημείο».

«Να είστε σίγουροι ότι μέσα από αυτή την τρικυμία που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες μπορεί να αφήσαμε όλοι το στίγμα μας και να πληγώσαμε ανθρώπους αυτό όμως που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι θα βγούμε όλοι καλύτεροι και πάνω από όλα καλύτερα θα είναι τα παιδιά μας», είπε.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι η ΠΟΕΔ υπέβαλε υπόμνημα και «έχει αποδεχτεί την εισήγηση μας να συζητηθεί μέσα στα πλαίσια της Επιτροπής αυτής».

Πρόθυμη και πανέτοιμη να συζητήσει όλες τις πτυχές ασφάλειας & υγείας στις σχολικές μονάδες δηλώνει η ΠΟΕΔ

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού σε γραπτή τοποθέτηση που κατέθεσε στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι η ΠΟΕΔ είναι «πρόθυμη και πανέτοιμη για να συζητήσει όλες τις πτυχές της Ασφάλειας και Υγείας στις σχολικές μονάδες».

«Η ΠΟΕΔ προσέρχεται στην πρώτη αυτή συνεδρία για το κρίσιμο θέμα της Ασφάλειας και Υγείας στις σχολικές μονάδες, πρόθυμη και πανέτοιμη να προχωρήσει αποκλειστικά την περίοδο που απομένει μέχρι τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς, μέχρι τις 22 Ιουνίου 2018, σε όσες συναντήσεις χρειαστεί να γίνουν, ούτως ώστε μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο του 2018, οι συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί και να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις και τα δέοντα μέτρα που θα καλύψουν οποιαδήποτε κενά, αδυναμίες, ασάφειες στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα», αναφέρει ο κ. Φυλακτού στην τοποθέτηση του την οποία και δημοσιοποίησε.

Όπως αναφέρει, «όλοι στον σχολικό χώρο πρέπει και να αισθάνονται αλλά, κυρίως, και να είναι ασφαλείς και υγιείς. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και πολύ περισσότερο τα παιδιά δεν αρκεί να αισθάνονται ασφάλεια στις σχολικές μονάδες. Επιβάλλεται να είναι και ασφαλείς. Να λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα που προβλέπονται μέσα από τη Νομοθεσία, μέσα από τους Κανονισμούς Λειτουργίας και μέσα από τις οδηγίες και τις εγκυκλίους του ΥΠΠ που προασπίζουν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, την ασφάλεια και την υγεία όλων όσων εργάζονται, εκπαιδεύονται αλλά και επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες».

Η ΠΟΕΔ κατέθεσε δύο έγγραφα εργασίας και ένα έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά από ερωτήματα, ζητήματα, προβληματισμοί, απορίες «που επιβάλλεται να απαντηθούν αρμοδίως όσον αφορά την ουσιαστική Ασφάλεια και Υγεία στις σχολικές μονάδες».

«Οι στιγμές είναι κρισιμότατες και όλοι εμείς οφείλουμε στα σταθούμε νηφάλια και με υπευθυνότητα στο ύψος των περιστάσεων. Το θέμα της Ασφάλειας & Υγείας στα σχολεία έχει όντως πολλές πτυχές τις οποίες πολύ προσεκτικά οφείλουμε να εξετάσουμε και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Τα έγγραφα που καταθέσαμε ως ΠΟΕΔ σήμερα, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Χρέος μας να μην αφήσουμε τον τιτανικό της Εκπαίδευσης να προσκρούσει σε αυτό. Χρέος μας να προστατεύσουμε, όπως οφείλουμε να πράξουμε, την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας», καταλήγει ο κ. Φυλακτού.

Χαιρετίζει το διάλογο για βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στα σχολεία η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Μέσης

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Μέσης Εκπαίδευσης με ανακοίνωση της χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αρχίσει τον διάλογο για βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στα σχολεία.

«Παρόλο ότι θεωρούμε τα σχολεία μας είναι ασφαλή, πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης, ούτως ώστε να εξαλειφθούν οι όποιοι πιθανοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα θέματα ασφάλειας και υγείας».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top