ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΑΛΑΜΙΣ: Tο Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής και Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών

ΣΑΛΑΜΙΣ: Tο Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής και Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών

Υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής και Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ». το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα (29/5) από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στη Λάρνακα.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος είναι ένα νησί που κάθε χρόνο επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες οι περισσότεροι για να απολαύσουν τις παραλίες και τη θάλασσα, ενώ «υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις λουομένων στις παραλίες μας υπερβαίνουν τα 15,000,000 ετησίως. Η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στις παραλίες με πρώτιστο γνώμονα την πρόληψη και ασφάλεια των λουόμενων, αλλά και έγκαιρη αντιμετώπιση οποιωνδήποτε περιστατικών κινδύνου, πρέπει να αποτελεί και την ύψιστη προτεραιότητα μας».

Αναγνωρίζοντας την σοβαρή δουλειά που γίνεται στις παραλίες από τους ναυαγοσώστες κάθε χρόνο, σημείωσε, «οφείλουμε παράλληλα και να υποδείξουμε και τις διαπιστώσεις μας όσον αφορά τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος».

Αναφερόμενος στις αδυναμίες αυτές, ο κ. Πετρίδης είπε πως συνοψίζονται μεταξύ άλλων «στην μη ύπαρξη ενός Εθνικού Σχεδίου Ασφαλείας οργανωμένων παραλιών, στην ύπαρξη ενός ευρύτατου φάσματος νομοθετημάτων και αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων σε διάφορα Υπουργεία και Υπηρεσίες, και στην εκχώρηση εξουσιών σε διάφορες επιτροπές, που εκδίδουν διατάγματα και αποφάσεις χωρίς συντονισμό».

Αναφερόμενος στο σχέδιο ο Υπουργός εξήγησε ότι ««πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο, ενιαίο Σχέδιο Ασφάλειας Παραλιών που εφαρμόζεται στην Κύπρο, που προσεγγίζει το θέμα της ασφάλειας των παραλιών με τρόπο ολιστικό και επιστημονικό, λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Το κόστος του ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ, θα τεθεί σε εφαρμογή από αυτή την τουριστική περίοδο και αποτελεί μια μεγάλη αρχή, αφού καταγράφει με σαφήνεια το σχέδιο οριοθετημένης ζώνης οργανωμένης παραλίας με βάση το σχετικό διάταγμα της αρμόδιας αρχής».

Πρόκειται, συνέχισε «για 85 οργανωμένες παραλίες, την τοποθέτηση ναυαγοσωστικών πύργων ανά παραλία σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια τα οποία εφαρμόζονται διεθνώς, την κατανομή ναυαγοσωστών ανά επαρχία, ανά παραλία και ανά πύργο βάσει διεθνών προτύπων, τον τομέα ευθύνης κάθε πύργου και πρόγραμμα περιπολιών, τον τομέα ευθύνης μηχανοκίνητων μέσων έρευνας και διάσωσης και αναλυτικό πίνακα του απαραίτητου εξοπλισμού που πρέπει να υπάρχει σε κάθε πύργο»

Το σχέδιο, εξήγησε ο Υπουργός «διευκρινίζει ακόμα τα απαραίτητα προσόντα, ευθύνες, αρμοδιότητες και δικαιώματα ναυαγοσωστών, το νέο διευρυμένο, παγκύπριο ωράριο ναυαγοσωστών, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την ανατολή και τη δύση του ήλιου, αλλά και τις περιόδους αιχμής και το σχέδιο κάλυψης παραλιών αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, ενώ καθορίζεται επίσης επιχειρησιακό πρωτόκολλο ενεργειών των ναυαγοσωστών όσον αφορά την ανεύρεση αγνοουμένων».

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, «για την υλοποίηση του Σχεδίου, το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του στις 7/3/2018, ενέκρινε ρυθμίσεις που καθιστούν εφικτή την πρακτική εφαρμογή του σχεδίου. Αντί της συνεχόμενης απασχόλησης 164 εποχικών ναυαγοσωστών με συμβάσεις απασχόλησης 11μηνης διαρκείας όπως έγινε για όλους τους εποχικούς ωρομίσθιους, θα απασχοληθούν 265 ναυαγοσώστες με συμβόλαια απασχόλησης μικρότερης διάρκειας», είπε και πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει «αποτελεσματικότερη ναυαγοσωστική προστασία και πλήρης αξιοποίηση των ναυαγοσωστών αλλά και των διαθέσιμων πόρων ανάλογα με την εποχή του χρόνου».

Με την εφαρμογή του Σχεδίου, ανέφερε ο Υπουργός, «θα υπάρξει και αποτελεσματικότερη κάλυψη των αεροδρομίων, δεδομένου ότι 36 ναυαγοσώστες που έχουν σαν βάση τους τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα μπορούν να παρεμβαίνουν σε περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος και ταυτόχρονα θα καλύπτουν και πολυσύχναστες γειτονικές παραλίες, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο εξοπλισμό που αγοράστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια και μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητος».

Επίσης «εξοικονομείται δαπάνη ύψους 650 χιλιάδων ευρώ που προκύπτει από την απασχόληση του προσωπικού στα αεροδρόμια και που θα ανακτάται μέσω της χρέωσης στα τέλη υπερπτήσεων από το Eurocontrol».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ότι «για την επίτευξη του στόχου παροχής ύψιστης ασφάλειας σε εκατομμύρια πολίτες, ξένους και Κύπριους, που επισκέπτονται μαζικά τις παραλίες μας για πάνω από 7 μήνες ετησίως, θα πρέπει να ακολουθήσει και η δημιουργία μιας Μονάδας που θα αναλάβει τον συντονισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο, την καθοδήγηση και υλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην ορθή λειτουργία και ασφάλεια των παραλιών, ούτως ώστε ύψιστες πολιτικές της πολιτείας να σταματήσουν να γίνονται αποσπασματικά ή από τμήματα τα οποία έχουν άλλες κύριες αρμοδιότητες και καμία εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με το αντικείμενο».

Ο Υπουργός επανέλαβε την ανάγκη για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού, σημειώνοντας ότι «τα δύο αυτά σώματα χρειάζεται να καλύψουν υφιστάμενα θεσμικά κενά, να δημιουργήσουν τμήματα και μονάδες που θα έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη, ούτως ώστε και σε αυτό το κεφάλαιο να γίνουν άλματα μπροστά με τον τρόπο που αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος το οποίο έχει την ευτυχία να περιβάλλεται από μια από τις καλύτερες θάλασσες του κόσμου».

Για την υλοποίηση του Σχεδίου συνεργάστηκαν η Διοίκηση του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, το ΥΠΕ και οι Επαρχιακές Διοικήσεις και όπως εξήγησε ο Διοικητής του ΚΣΕΔ Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Φυτιρής θα καταβληθεί προσπάθεια για να εφαρμοστεί το Σχέδιο το γρηγορότερο δυνατόν, οι πύργοι θα εφοδιαστούν με το απαραίτητο υλικό, θα γίνει και ανακατανομή των μηχανοκίνητων σκαφών ενώ θα υπάρχει δίκτυο επικοινωνίας παγκύπριας εμβέλειας ώστε όλοι οι πύργοι να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Πρόσθεσε ότι οι ένας πύργος με δύο ναυαγοσώστες θα καλύπτει περιοχή 250 μέτρων, το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι από τις 7 το πρωί μέχρι τις επτά το απόγευμα, ανάλογα με την επισκεψιμότητα της κάθε παραλίας. Συγκεκριμένα είπε, στην Πάφο θα υπάρχουν 123 ναυαγοσώστες, στη Λεμεσό 78, στη Λάρνακα 64 ενώ οι Δήμοι Παραλιμνίου, Σωτήρας και Αγίας Νάπας έχουν αναλάβει πλήρως την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών τους και θα ενταχθούν στο ενιαίο σύστημα ασφάλειας παραλιών ως επαρχία Αμμοχώστου.

Ανέφερε ακόμα ότι οι 85 πύργοι έχουν κωδικοποιηθεί και οι συντεταγμένες τους έχουν δοθεί στα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη της Αστυνομίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Φυτιρής είπε πως «χρειαζόμαστε εκπαιδευμένο προσωπικό και κατάλληλα σωστικά μέσα», ότι στο σχέδιο έχουν ενταχθεί ως εθελοντές οι ιδιώτες που έχουν εξοπλισμό στις παραλίες όπως jet ski και βάρκες και πως επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Hermes Airports προκειμένου τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου να έχουν ομάδες διάσωσης.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top