ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: «Το παρατεταμένο αδιέξοδο διευκολύνει την κατοχική Τουρκία»

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: «Το παρατεταμένο αδιέξοδο διευκολύνει την κατοχική Τουρκία»

Η διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης στο Κυπριακό εξυπηρετεί μόνο όσους ερωτροπούν με τη μη λύση, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τέτοιες ή και άλλες παρόμοιες θέσεις, αλλά ούτε και με τη συνέχιση του παρατεταμένου αδιεξόδου.

Σε χαιρετισμό του, στο 3ον Ετήσιο Συνέδριο «Η Αριστερά και το Κυπριακό», ο κ. Κυπριανού είπε πως «η διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης εξυπηρετεί μόνο όσους ερωτροπούν με τη μη λύση και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους εκτροχιασμού του Κυπριακού από τα πλαίσια του ΟΗΕ, με αρνητικότατες επιπτώσεις στο σύνολο του λαού μας», για να προσθέσει πως «το παρατεταμένο αδιέξοδο διευκολύνει την κατοχική Τουρκία να ασκεί όλο και πιο αυξανόμενες πιέσεις στην τ/κ κοινότητα, για αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο κ. Κυπριανού είπε «ότι «σύντομα ολοκληρώνεται ένας χρόνος από την κατάρρευση της διαδικασίας των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και είναι δυστυχώς άγνωστο μέχρις στιγμής πότε θα επανεκκινήσει η διαδικασία».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «στις δυο πλευρές του διαχωριστικού συρματοπλέγματος ενισχύονται οι φωνές που επιδιώκουν τη διατήρηση του χωρισμού, καλλιεργώντας το φανατισμό, την εχθρότητα, τη μισαλλοδοξία», για να συμπληρώσει πως «την ίδια στιγμή προωθείται όλο και πιο φανερά η ιδέα είτε της παραμονής της ντε φάκτο κατάστασης, είτε των δυο χωριστών κρατών».

«Το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τέτοιες ή και άλλες παρόμοιες θέσεις, αλλά ούτε και με τη συνέχιση του παρατεταμένου αδιεξόδου. Γι’ αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις όχι μόνο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και δημιουργίας προοπτικής για σύντομη κατάληξης τους σε κοινά αποδεκτή λύση», είπε.

Συνέχισε λέγοντας, ωστόσο, πως «πρέπει να είναι αντιληπτό ότι όσο κι αν εμείς προσπαθούμε, αν δεν επιδειχθεί η αναγκαία πολιτική βούληση από τους δυο ηγέτες, η επανέναρξη των συνομιλιών είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση», σημειώνοντας πως «για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται η προσπάθεια να παραμείνει μακριά από τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια σκοπιμότητας και τις όποιες προκαταρκτικές προϋποθέσεις και όρους».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «την ίδια στιγμή παρακολουθούμε με αγωνία τα τεκταινόμενα στη γειτονιά μας», εκφράζοντας την ανησυχία του, γιατί όπως σημείωσε, «όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα θα έρθει και η σειρά του δικού σου».

«Όσοι στην ε/κ πλευρά πιστεύουν ότι η ζωή μας θα συνεχίσει ανεπηρέαστη, όπως σήμερα, απατούνται. Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο και το κλείσιμο της όποιας προοπτικής επανέναρξης του διαλόγου θα προκαλέσει πολλά δεινά. Θα υπάρξει σταδιακή διολίσθηση και ολοένα θα οδηγούμαστε πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση. Αυτό δεν θα είναι το τέλος του δρόμου αλλά δυστυχώς η αφετηρία για νέες πιο οδυνηρές περιπέτειες για την Κύπρο και το λαό μας», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σημείωσε ότι «είναι επιτακτικό καθήκον του κάθε πατριώτη, του κάθε Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου, ανεξάρτητα πολιτικών ή και ιδεολογικών πεποιθήσεων, να εργαστεί για σπάσιμο του αδιεξόδου, να συμβάλει στην άσκηση πίεσης στους δυο ηγέτες για να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο των επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό».

«Σ’ αυτό τον αγώνα η κυπριακή Αριστερά και το ΑΚΕΛ πάντα απαντούσαν παρών και έτσι απαντούν και σήμερα», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top