logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Νέα μέθοδος ανακατανομής αιτούντων ασύλου - Θα ωφεληθεί η Κύπρος

 05 Ιουν 2018 Πολιτική

Η Κύπρος θα ωφεληθεί από τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, δηλώνει ο Υπουργός Εσωτερικών.

Η Κύπρος θα ωφεληθεί από τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, καθώς έχει ήδη ξεπεράσει το μερίδιο που της αναλογεί, στη βάση της νέας μεθόδου ανακατανομής, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Η αποτελεσματική διαχείριση των ψηλών μεταναστευτικών πιέσεων που ασκούνται στα κράτη μέλη, αλλά και η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ήταν τα κεντρικά θέματα των εργασιών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (στο σκέλος των Εσωτερικών Υποθέσεων) της ΕΕ που διεξήχθη σήμερα στο Λουξεμβούργο και στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε ό,τι αφορά το άσυλο, ο Υπουργός Εσωτερικών σε παρέμβασή του, διατήρησε ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημιουργίας ενός Κοινού Συστήματος Ασύλου, το οποίο θα είναι δίκαιο και ισορροπημένο και θα στηρίζει έμπρακτα τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής. Σε αυτό το πλαίσιο, επιτεύχθηκε η συμπερίληψη στο κείμενο που θα τεθεί προς έγκριση από τους ηγέτες της ΕΕ, η εισαγωγή συγκεκριμένων μέτρων για αποφόρτιση των κρατών μελών πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η Κύπρος επέδειξε πνεύμα συνεργασίας, αναδεικνύοντας, όμως, ταυτόχρονα τις πιέσεις που δέχεται ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής.

"Πρόκειται για την πρώτη φορά που το δυσανάλογο βάρος των μεσογειακών χωρών αναγνωρίζεται και με νομοθετική πρόνοια, η οποία συμπεριλαμβάνει μέτρα ισομερούς ανακατανομής των δικαιούχων προστασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, παρά την έντονη αντίδραση ορισμένων εταίρων", τονίζει ο Υπουργός Εσωτερικών σε γραπτή του δήλωση μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, η νέα μέθοδος ανακατανομής αιτούντων ασύλου, που τέθηκε στο τραπέζι, θα λαμβάνει υπόψη και το μέγεθος αλλά και τον πληθυσμό των κρατών μελών, γεγονός που, όπως είπε, "καθιστά την Κύπρο εντός των πρώτων κρατών μελών που θα επωφεληθούν από την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, σε περίπτωση που η συμφωνία τύχει της έγκρισης των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ερχόμενου Ιουνίου, δεδομένου ότι η Κύπρος έχει ήδη ξεπεράσει το μερίδιο που της αναλογεί".

Ο Υπουργός σημειώνει ότι το ζήτημα θα βρεθεί στην ατζέντα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου, και θα απασχολήσει τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ. Εκεί θα επιδιωχθεί η επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου έχει ως κύριους στόχους την εναρμόνιση των συστημάτων ασύλου και υποδοχής των κρατών μελών, την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των καταχρηστικών αιτήσεων από άτομα που χρησιμοποιούν την οδό του ασύλου για οικονομική μετανάστευση, τον καθορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, καθώς και την παροχή μέτρων στήριξης στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, εις ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης.

Σε ότι αφορά γενικότερα το μεταναστευτικό, ο Υπουργός σε γραπτή του δήλωση σημειώνει ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά άμεσα την Κύπρο αφού, οι μεταναστευτικές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο καταγράφουν συστηματική αυξητική τάση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018, υπεβλήθησαν στην Κύπρο αιτήσεις ασύλου από 2174 άτομα, σημαντικά υψηλότερος αριθμός από τα περασμένα χρόνια.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η σταθερή και συστηματική αύξηση αφίξεων προκαλεί ουσιαστικές πιέσεις στην Κύπρο ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής, λόγω και της γεωγραφικής της εγγύτητας στη Μέση Ανατολή και, ως εκ τούτου, η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Από ΚΥΠΕ

BONUS €100: Ανοίξτε έναν λογαριασμό σήμερα στην www.megabetplus.com.cy και λάβετε 100% μπόνους εγγραφής μέχρι €100.