ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ ΕΕ: Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση για την Υεμένη

ΥΠΕΞ ΕΕ: Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση για την Υεμένη

Oι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασαν τη Δευτέρα 25/06 στο Λουξεμβούργο, ενέκριναν συμπεράσματα σχετικά με την Υεμένη, καθώς στο πλαίσιο της πρόσφατης εντατικοποίησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο λιμάνι του Hodeidah και γύρω από αυτό (μέσω των οποίων αποστέλλονται το 70% των εισαγωγών τροφίμων), περισσότεροι από 22 εκατομμύρια άνθρωποι - ή το 80% του πληθυσμού της χώρας - χρειάζονται πλέον ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και υπογραμμίζει την ισχυρή υποστήριξή της προς τον Martin Griffiths Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ (UNSE) και στις προσπάθειές του να επιτύχει μια πολιτική λύση χωρίς αποκλεισμούς.

Η ΕΕ θα συνεχίσει τη δέσμευσή της με όλα τα μέρη και είναι έτοιμη να αυξήσει τη δράση της στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη χώρα και της κινητοποίησης αναπτυξιακής βοήθειας για τη χρηματοδότηση σχεδίων σε κρίσιμους τομείς.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η βιώσιμη ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων με την ουσιαστική συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, των γυναικών και της νεολαίας.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες του UNSE για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας και, ειδικότερα, την πρόθεσή του να ανανεώσει τις πολιτικές διαπραγματεύσεις χωρίς αποκλεισμούς το συντομότερο δυνατόν.

Σημειώνεται ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Martin Griffiths, ο οποίος τους ενημέρωσε για το ειρηνευτικό του σχέδιο. Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής εμβέλειας, και ιδίως του περιφερειακού διαλόγου με το Ιράν σχετικά με την Υεμένη, καθώς και της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής στήριξης και διερεύνησαν τρόπους για την ενίσχυση της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top