ΚΟΣΜΟΣ

Συμφώνησαν οι Υπουργοί τη βρετανική πρόταση για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ

Συμφώνησαν οι Υπουργοί τη βρετανική πρόταση για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ

Σε «συλλογική συμφωνία» για τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης για το μέλλον των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit κατέληξε το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την Τερέζα Μέι, μετά από συνεδρίαση δέκα ωρών στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.

Οι Υπουργοί συζήτησαν τη νεότερη πρόταση της κ. Μέι για τη μελλοντική εμπορική και τελωνειακή σχέση με την ΕΕ. Η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει έντονες ενστάσεις από τους πιο σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit που θεωρούσαν ότι περιλάμβανε πολλές υπαναχωρήσεις έναντι των Βρυξελλών.

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης είπε: «Η πρότασή μας θα δημιουργήσει μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΕΕ, εγκαθιδρύοντας μία κοινή βίβλο κανονισμών για βιομηχανικά προϊόντα και για αγροτικά προϊόντα».

Η Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απόφαση για εναρμονισμένους κανόνες με την ΕΕ σε ό,τι αφορά τα προϊόντα διατηρεί τα ισχύοντα υψηλά κριτήρια. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η κυβέρνηση αποδέχεται επίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα λαμβάνονται υπόψη αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει αυτήν τη μερική υπαναχώρηση, η κα Μέι τόνισε από την άλλη πλευρά ότι η κυβέρνησή της θα διασφαλίσει πως καμία αλλαγή κανόνων στο μέλλον δε θα συμβεί χωρίς την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Ως αποτέλεσμα (της πρότασης)», συνέχισε η κα Μέι, «αποφεύγουμε τριβές ως προς το εμπόριο, το οποίο προστατεύει θέσεις εργασίας και το βιοπορισμό εργαζομένων, ενώ παράλληλα τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στη Βόρεια Ιρλανδία».

Ως προς τις υπηρεσίες, η βρετανική θέση ορίζει ότι το Λονδίνο θα καθορίζει τη δική του πολιτική αναγνωρίζοντας ότι το επίπεδο πρόσβασης στην αγορά υπηρεσιών της ΕΕ και αντιστρόφως δε θα παραμείνει στο ίδιο υψηλό επίπεδο.

Η Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε με τους Υπουργούς της ένα νέο φιλικό προς τις επιχειρήσεις τελωνειακό μοντέλο με ελευθερία σύναψης νέων εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Το μοντέλο ονομάζεται «Ρύθμιση Τελωνειακής Διευθέτησης». Προβλέπει την επιβολή βρετανικών δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες που θα διατίθενται στη βρετανική αγορά και επιβολή ευρωπαϊκών δασμών εκ μέρους της ΕΕ στα προϊόντα που θα έχουν προορισμό τα κράτη-μέλη.

Η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τη λεγόμενη «Λευκή Βίβλο» με όλες τις λεπτομέρειες της βρετανικής πρότασης και του πώς η χώρα «θα ανακτήσει τον έλεγχο των χρημάτων, των νόμων και των συνόρων».

Σε ένα μήνυμα και προς τους Ευρωπαίους, η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατέληξε σημειώνοντας ότι τώρα πρέπει όλοι να κινηθούν με ταχύτητα ώστε να γίνει η διαπραγμάτευση επί της βρετανικής πρότασης «ώστε να υλοποιήσουμε ένα μέλλον με ευημερία και ασφάλεια που αξίζουν όλοι οι πολίτες μας».

Σημειώνεται πάντως ότι στην πιο αναλυτική δήλωση της κυβέρνησης για τα συμπεράσματα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνεται και η παρατήρηση ότι οι υπουργοί συμφώνησαν «να επιταχυνθεί η προετοιμασία για όλο το εύρος των σεναρίων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις».

Ένα πιθανό σενάριο είναι ασφαλώς και αυτό τη μη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους. Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι πράγματι κάθε άλλο παρά βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι οι Βρυξέλλες θα αποδεχθούν τη νέα πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που η κυβερνητική δήλωση αναφέρει ρητώς πως η πρόταση σηματοδοτεί «το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης» Ευρωπαίων πολιτών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top