ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υπενθυμίζει τα μέτρα ασφάλειας στα σκυβαλοφόρα

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υπενθυμίζει τα μέτρα ασφάλειας στα σκυβαλοφόρα

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από τα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν σε σκυβαλλοσυλλέκτες, υπενθυμίζει στους εργοδότες, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη χρήση σκυβαλοφόρων οχημάτων, όπως εταιρείες συλλογής σκυβάλων ή και ανακυκλώσιμων υλικών, Δημοτικές Αρχές, Κοινοτικά Συμβούλια, ότι έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν την εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία των εργαζόμενων.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας,  σημειώνει ότι πέρα από τις έκτακτες επιθεωρήσεις, θα συνεχίσει να διεξάγει κατά καιρούς στοχευμένες εκστρατείες επιθεώρησης για την ασφάλεια και υγεία των εργοδοτουμένων στη συλλογή και αποκομιδή σκυβάλων με στόχο τον έλεγχο της συμμόρφωσης των εργοδοτών με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.      

Οι εργοδότες πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο εξοπλισμός εργασίας, που περιλαμβάνει και τα σκυβαλοφόρα οχήματα διαθέτουν τους κατάλληλους και επαρκείς μηχανισμούς προστασίας που καθορίζονται στο σχετικό πρότυπο CYS EN 1501-1:2011 (Απορριματοφόρα Οχήματα), συνεχίζει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, προσθέτοντας ότι τα οχήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν οι μηχανισμοί ασφάλειας για την προστασία των σκυβαλοσυλλεκτών, λειτουργούν σωστά και είναι ενεργοποιημένοι.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως όταν ο σκυβαλοσυλλέκτης βρίσκεται πάνω στο πατίδι στο πίσω μέρος του οχήματος, το σκυβαλοφόρο δεν πρέπει να μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα πάνω από 30 χιλιόμετρα ανά ώρα ούτε και να μπορεί να κινείται με την όπισθεν.    

Περαιτέρω το Τμήμα προτρέπει τους εμπλεκόμενους εργοδότες να ελέγξουν αμέσως  τα σκυβαλοφόρα οχήματά τους για τις πιο πάνω πρόνοιες είτε σε συνεργασία με Κοινοποιημένο Οργανισμό (με πεδίο κοινοποίησης τα σκυβαλοφόρα οχήματα) είτε με τον κατασκευαστή του σκυβαλοφόρου.

Το Τμήμα αναφέρει επίσης ότι οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να καθορίζουν την ασφαλή μέθοδο συλλογής των σκυβάλων καθώς και τα άλλα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα, για αποφυγή ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών και επικίνδυνων συμβάντων με βάση τη  Γραπτή Εκτίμηση των Κινδύνων (ΓΕΚ) στους οποίους είναι πιθανόν να εκτίθενται οι εργοδοτούμενοι, καθώς και άλλα πρόσωπα στην εργασία από τη χρήση των σκυβαλοφόρων οχημάτων ή τη συλλογή των σκυβάλων.  Η ΓΕΚ πρέπει να είναι διαθέσιμη στο υποστατικό του κάθε εργοδότη για μελέτη από τους εργαζόμενους και για έλεγχο από τους Επιθεωρητές.

Επιπρόσθετα, οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να εκπαιδεύουν τους εργοδοτούμενούς τους για την ορθή χρήση του σκυβαλοφόρου οχήματος και τους κινδύνους που δημιουργούνται ή ενδέχεται να δημιουργηθούν στις εργασίες που αναμένεται να εκτελεστούν. Επίσης οι εργοδότες πρέπει να επιτηρούν την εφαρμογή των απαιτούμενων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται καθώς και τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας τα οποία πρέπει να παρέχουν δωρεάν στους εργοδοτούμενούς τους.

 ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

Για σκοπούς καλύτερης ενημέρωσης των εργοδοτών, των εργαζομένων καθώς και άλλων εμπλεκομένων, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει εκδώσει ενημερωτικό υλικό, το οποίο είναι διαθέσιμο σε έντυπη μορφή στα Κεντρικά Γραφεία και τα Επαρχιακά Γραφεία Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και στην ιστοσελίδα του Τμήματος .

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top