ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανανεώθηκε η θητεία ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Δεν πέρασε το αίτημα ψευδοκράτους

Ανανεώθηκε η θητεία ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Δεν πέρασε το αίτημα ψευδοκράτους

Το ΣΑ του ΟΗΕ υιοθέτησε την Πέμπτη (26/7) ομόφωνα το ψήφισμα 2430 ανανεώνοντας για ακόμη 6 μήνες τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει τη σημερινή ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ότι πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ επέδωσε στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Σουηδίας - η οποία ασκεί την προεδρία του Σώματος για αυτό το μήνα - την επιστολή συγκατάθεσης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας - ως φιλοξενούσας χώρας - για την ανανέωση της εντολή της Δύναμης.

Ανάμεσα σε άλλα, το ψήφισμα επαναβεβαιώνει τους όρους εντολής της Δύναμης, όπως καθορίζονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 του 1964 και επαναβεβαιώνει όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα, ειδικότερα τα ψηφίσματα 1179 του 1998 και 1251 του 1999, καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία να αποκαταστήσουν το στάτους κβο στα Στροβίλια.

Περαιτέρω, χαιρετίζει τον διορισμό της Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ κας. Jane Holl Lute, και καλεί τις δύο πλευρές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν πολιτική βούληση, να εμπλακούν με εποικοδομητικό πνεύμα στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να τις αξιοποιήσουν για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων,

Καλεί, επίσης, όπως αποφευχθούν ενέργειες, οι οποίες δυνατόν να επιφέρουν ζημιά στις προοπτικές επιτυχίας της προσπάθειας.

Σύμφωνα με τη διατακτική παράγραφο 16, το ψήφισμα καλεί τον ΓΓ να υποβάλει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, Έκθεση Καλών Υπηρεσιών σχετικά με τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της κας. Holl Lute.

Επιπρόσθετα, το ψήφισμα καλεί όπως υπάρξει ανταπόκριση στην έκκληση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για πρόσβαση σε αρχειακό υλικό σχετικά με χώρους ταφής αγνοουμένων, δεδομένης της ανάγκης επιτάχυνσης των εργασιών της Επιτροπής.

Περιλαμβάνει, επίσης, αναφορές σε θέματα των Τεχνικών Επιτροπών, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και καλεί για ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας για ενδυνάμωση της υποστήριξης προς την πολιτική διαδικασία, ενώ κάνει αναφορά και σε όλες τις πρωτοβουλίες διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Διαλόγου ανάμεσα στους Θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top