ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ: Συνέρχεται ύστερα από τρία χρόνια η Ομάδα Δράσης Μεταρρυθμίσεων υπό Τσαβούσογλου

ΤΟΥΡΚΙΑ: Συνέρχεται ύστερα από τρία χρόνια η Ομάδα Δράσης Μεταρρυθμίσεων υπό Τσαβούσογλου

Για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια συνέρχεται υπό την Προεδρία του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου η Ομάδα Δράσης Μεταρρυθμίσεων στην Άγκυρα με στόχο την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας ενόψει και της μεγάλης κρίσης μεταξύ των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αμντουλαχμίτ Γκιουλ, ο Υπουργός Θησαυροφυλακίου Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ και τεχνοκράτες του τουρκικού ΥΠΕΞ για θέματα ΕΕ.

Πηγές τουρκικών μέσων αναφέρουν ότι πρωταρχικός στόχος της Ομάδας Δράσης Μεταρρυθμίσεων είναι να ξεκινήσουν και πάλι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της εκδημοκρατικοποίησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υπεροχής του δικαίου.

Πριν από την κρίσιμη συνάντηση οι τεχνοκράτες έκαναν μια προετοιμασία, λένε οι ίδιες πηγές και προτεραιότητα είναι η Τουρκία να καταφέρει να βρει από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα διαρκέσει κάποια χρόνια για να το πετύχει η Άγκυρα.

Πάντως πρώτο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση εκτιμάται ότι ήδη έγινε με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η οποία είχε ξεκινήσει αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Σημαντική θεωρείται και η συμμετοχή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ανεπίσημη σύνοδο των ΥΠΕΞτης ΕΕ η οποία πραγματοποιείται στις 30-31 Αυγούστου στην Αυστρία.

Επίσης επισημαίνεται η χλιαρή αντίδραση της Άγκυρας στη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει με στρατηγικό συνεταιρισμό και όχι πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Η Άγκυρα περιορίστηκε αντιδρώντας με ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ενώ για τρία χρόνια οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είχαν παγώσει, τελικά η Άγκυρα δεν εγκατέλειψε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για να προχωρήσει με τα δικά της κριτήρια όπως συχνά προειδοποιούσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και τώρα αποφάσισε να μπει και πάλι σε πορεία ανάπτυξης των σχέσεών της με την ΕΕ, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

Η Άγκυρα, επισημαίνουν, αντιλήφθηκε πόσο σημαντική είναι η ΕΕ και πως δεν πρέπει να την εγκαταλείψει έπειτα από τον οικονομικό πόλεμο που ξεκίνησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Τουρκίας. Η Άγκυρα είδε ότι δεν μπορεί να τα ενδυναμωθεί συμμαχώντας μόνο με το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα. Γι αυτό και ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ όσο και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας τη στήριξή τους, ενώ διευθέτησε και ραντεβού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας αντίστοιχα.

Τώρα αυτό που απομένει είναι να γίνουν βήματα από πλευράς Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεων της με την ΕΕ. Πέραν από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης που θα συμβάλουν ώστε να ανοίξουν τα κεφάλια 23 και 24 της ενταξιακής πορείας της όπως ελπίζει η Άγκυρα, αναμένεται να συζητηθούν και τα κριτήρια που απαιτούνται από την ΕΕ για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Οι ίδιες πηγές βλέπουν ότι η Άγκυρα θα χρειαστεί 1,5 με 2 χρόνια μέχρι να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που της ζητά η ΕΕ. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να ενισχυθούν οι σχέσεις με Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Αυστρία. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αποφυλάκιση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλ και του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ενίς Μπερμπέρογλου καθώς και κάποιων δημάρχων θα ανοίξουν τον δρόμο για να προχωρήσει η Άγκυρα στις σχέσεις της με την ΕΕ.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top