ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανόν να στείλουν στο Γκουαντάναμο τον Κύπριο τζιχαντιστή- «Έσπειρε» το θάνατο με σκληρά βασανιστήρια

Πιθανόν να στείλουν στο Γκουαντάναμο τον Κύπριο τζιχαντιστή- «Έσπειρε» το θάνατο  με σκληρά βασανιστήρια

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μελετά το σχέδιο να στείλει κρατούμενα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συμπεριλαμβανομένων δύο τζιχαντιστών του πυρήνα που ήταν γνωστός ως «Beatles», στη στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο, ανέφερε την Πέμπτη 30/8 το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.


Η φυλακή, στην αμερικανική στρατιωτική βάση στον θύλακα που διατηρούν οι ΗΠΑ στο έδαφος της Κούβας, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την επ' αόριστον κράτηση ορισμένων ξένων μαχητών «υψηλής αξίας» που αιχμαλωτίστηκαν στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ οι κρατούμενοι μικρότερου διαμετρήματος που οι χώρες προέλευσής τους δεν θέλουν να παραλάβουν θα μεταχθούν σε μια φυλακή στο Ιράκ, σύμφωνα με ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, που επικαλέστηκε αμερικανούς και ξένους διπλωμάτες, χωρίς να τους κατονομάσει.

Σύμφωνα με το NBC, οι Αλεξάντερ Kότει  (με καταγωγή από την Κύπρο και την Γκάνα) και Ελ Σάφι ελ Σέιχ —οι δύο επιζώντες ενός πυρήνα τεσσάρων ανδρών που είχε απαγάγει ξένους δημοσιογράφους, βασανίσει και αποκεφαλίσει ορισμένους ομήρους— ενδέχεται να είναι ανάμεσα στους τζιχαντιστές που θα μεταχθούν στο Γκουαντάναμο. Στην τετράδα αυτή είχε δοθεί το παρατσούκλι Beatlles από ομήρους, εξαιτίας της αγγλικής προφοράς τους.

«Ο Κότει που είναι Κυπριο-γκανέζος, μεγάλωσε στο Notting Hill και περιγράφεται απ΄ όσους των γνώριζαν ως χαμηλών τόμων καθώς και ένα πολύ ευγενικό παιδί. Η οικογένειά του και ο μεγαλύτερος του αδελφός Πάμπλο, ήταν επίσης πολύ συμπαθείς από τους ντόπιους.

‘Τους έβλεπα συχνά όταν ήταν έφηβοι. Έπαιζαν ποδόσφαιρο μαζί ή σύχναζαν έξω από το διαμέρισμα της μητέρας τους’ είπε στην Telegraph η 78χρονη Τζόις Ο’Κόνελ. Εμφανίζονταν ως καλομεγαλωμένοι νεαροί. Συχνά τους έβλεπα με κοστούμι. Η μητέρα τους, Χριστίνα, ήταν πάντα πολύ ευγενική, αξιαγάπητη γυναίκα’.

Ωστόσο, άνθρωποι που τον γνώριζαν πρόσεξαν μια αλλαγή στον χαρακτήρα του Κότι όταν αυτός ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μια νεαρή γύρω στα 20 του – κάνοντας αργότερα δυο παιδιά μαζί της. Άλλαξε θρήσκευμα για να την παντρευτεί και άρχισε να πηγαίνει στο μουσουλμανικό τέμενος Al Manaar όπου τα άλλα μέλη των Beetles (ο «Τζιχάντι Τζον» και οι άλλοι δυο που ήταν στην ομάδα του) επίσης προσεύχονταν.

Ο Κότι, έγινε γνωστός για την προθυμία του να βασανίζει και γρήγορα ανελίχθη στις τάξεις του ISIS. Κέρδισε την φήμη του πιο σκληρού από τους Beatles (σ.σ. έτσι χαρακτηζίρονται στην Αγγλία οι τέσσερις πιο σκληροί τζιχαντιστές που κατάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο) και πιστεύεται πως είναι υπεύθυνος για τη διεύθυνση πολλών εκτελέσεων που διαπράχθηκαν σε ζωντανή μετάδοση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top