ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ιδιαίτερη η σχέση Ινδίας-Κύπρου» - Ιστορικής σημασίας η επίσκεψη Kovind

«Ιδιαίτερη η σχέση Ινδίας-Κύπρου» - Ιστορικής σημασίας η επίσκεψη Kovind

Στις κοινές αξίες και τις στενές σχέσεις που έχουν Ινδία και Κύπρος, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της χώρας Ram Nath Kovind, κατά τη διάρκεια προσφώνησής του ειδικής συνεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Kovind αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην πρόοδο που έχει κάνει η Ινδία σε επιχειρηματικό, φορολογικό και τεχνολογικό επίπεδο καλώντας τους Κύπριους να επενδύσουν στη χώρα του. «Η Ινδία έχει ανοίξει για δουλειές. Είναι ανοιχτή για την Κύπρο. Ελάτε και ελάτε γρήγορα», είπε.

Για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι «είναι παλιές, βαθιές και είναι πολυεπίπεδες». Ως αρχαίοι πολιτισμοί, συνέχισε, «προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποι». Αναφορά έκανε στις στενές σχέσεις μεταξύ των λαών των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι δια μέσου των ανθρώπινων σχέσεων κτίζονται οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί, οι εκπαιδευτικές και πνευματικές διασυνδέσεις και μια εποικοδομητική διμερή συνεργασία.

Ο Πρόεδρος της Ινδίας έκανε λόγο και την από κοινού προσήλωση των δύο χωρών στην ειρήνη, την ασφάλεια και την κυριαρχία. Αναπόφευκτα, είπε, σε πολυμερές επίπεδο και για παγκόσμια ζητήματα βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, προσθέτοντας ότι είναι πολύ λίγα τα σημαντικά ζητήματα στα οποία Κύπρος και Ινδία διαφωνούν.

Αναφορά έκανε, εξάλλου, ο κ. Kovind στον Μαχάτμα Γκάντι και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, σημειώνοντας ότι τέτοιες προσωπικότητες δεν ανήκουν απλώς σε μία χώρα, αλλά αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι σύνηθες στη διπλωματία οι Πρόεδροι δύο χωρών αν ανταλλάσσουν επισκέψεις σε συνεχόμενα έτη. Το γεγονός, είπε, ότι αυτό έχει γίνει αποτελεί «μια ένδειξη για το πόσο ιδιαίτερη είναι η σχέση μας», είπε.

Η παρουσία σας στη Βουλή, καθώς και η επίσημη επίσκεψή σας στην Κύπρο, ανέφερε στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης «καταδεικνύει τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ μας, ενώ παράλληλα αναθερμαίνει και εμβαθύνει τις σχέσεις των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων και των λαών της Κύπρου και της Ινδίας».

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε «την εκτίμηση, τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και του κυπριακού λαού, προς τη φίλη χώρα της Ινδίας, για τη διαχρονική και συνεπή στάση αρχών που τηρεί στις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Σε ό,τι αφορά δε την έμπρακτη συνεισφορά της χώρας σας σε ανθρώπινο δυναμικό στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημείωσε απευθυνόμενος στον Ινδό Πρόεδρο, «αξιομνημόνευτη παραμένει πάντα η παρουσία των τριών Ινδών στρατηγών, που ηγήθηκαν της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο σε κρίσιμες περιόδους, όπως και αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των αστυνομικών που διατηρεί η χώρα σας σήμερα στη Δύναμη».

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε επίσης «ιδιαίτερες ευχαριστίες τόσο για τις πολλαπλές προσπάθειες που καταβάλλει η Ινδία εντός του ΟΗΕ και της Κοινοπολιτείας, όσο και για την πολύτιμη στήριξή της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ότι αφορά στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Συλλούρης είπε ότι δυστυχώς «η μέχρι τώρα τακτική και συμπεριφορά της Τουρκίας δεν επιτρέπει αισιοδοξία». Σημείωσε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι «είναι αναγκαίο ο διεθνής παράγοντας να βάλει φρένο στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας ασκώντας ουσιαστικές πιέσεις προς την Άγκυρα, για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, όπως και για τον τερματισμό των προκλήσεων, καθώς η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, της ΕΕ, αλλά και εν γένει της διεθνούς κοινότητας».

Ευελπιστούμε, πρόσθεσε, «ότι οι προσπάθειές μας, και με τη δική σας βοήθεια και στήριξη, θα οδηγήσουν σύντομα σε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι η Ινδή ομόλογός του έχει ήδη αποδεχθεί πρόσκλησή του για επίσκεψη στην Κύπρο.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ινδό Πρόεδρο συνόδευαν ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα Τοπικής Διοίκησης, Γεωργίας και Ευημερίας των Αγροτών της Ινδίας, Parshottam Rupala, τα Μέλη του Ινδικού Κοινοβουλίου Ram Shakal (Άνω Βουλή) και Sunil Kumar Singh (Κάτω Βουλή), ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο R. K. Raghavan, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Ινδία Άγις Λοΐζου, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ινδίας.

Αναφέρεται ακόμη ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν νωρίτερα «ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε την ιστορική σημασία της επίσκεψης. Κατά τη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας που συνδέουν διαχρονικά Κύπρο και Ινδία και εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, προς όφελος των δύο λαών».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top