ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΤΖΙΑΣ: «Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος»

ΚΟΤΖΙΑΣ: «Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος»

«Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος, μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Πρέπει να απολαμβάνει πλήρως όλα τα δικαιώματα μιας κανονικής κατάστασης, χωρίς 'δικαιώματα' παρεμβάσεων τρίτων».

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και επανέλαβε ότι για την Ελλάδα το Κυπριακό είναι ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής.

Σε ομιλία του στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (NUPI), στο `Οσλο, ενώπιον πολιτικών, ακαδημαϊκών και διπλωματών, αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε τις εσωτερικές της αντιφάσεις, τον μετεωρισμό της μεταξύ αλαζονείας και αυτοπεποίθησης, αλλά και τις αναθεωρητικές της τάσεις.

Απέναντι σε αυτήν την Τουρκία η Ελλάδα, όπως είπε, επιδιώκει να μειώνει τις εντάσεις, χωρίς όμως να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι αδύναμη, φοβική και διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις στις αρχές και τις αξίες της. «Έχουμε μια διαφορετική άποψη για την αξία της ζωής και του πολέμου. Και αυτή είναι μια πολιτική ευθύνης», τόνισε ο κ. Κοτζιάς. Επεσήμανε ότι με την Τουρκία επιθυμούμε διάλογο και συνεργασία, αλλά παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας.

Στην ομιλία του με τίτλο «Αρχές της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής: Υπογραμμίζοντας τη Σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σκιαγράφησε το πλαίσιο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής, μίας εξωτερικής πολιτικής «ειρήνης, έξυπνης ισχύος, διαλόγου», όπως είπε.

Επεσήμανε πως η ασκούμενη εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται και από την «προώθηση μίας θετικής ατζέντας συνεργασίας», όπως εκφράζεται με τη διασυνοριακή συνεργασία της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, την πΓΔΜ και την Αλβανία στα θέματα της πολιτικής προστασίας, της ασφάλειας κ.λπ., και με τη συνεργασία με Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρο στο πλαίσιο της Euromed.

Η σύμπηξη συνεργειών, προκειμένου να ακουστεί και η φωνή των μικρότερων κρατών-μελών της ΕΕ στη συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης, αλλά και οι έξι τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Αρμενία συμπληρώνουν την εικόνα μίας εξωτερικής πολιτικής που διαθέτει στρατηγική και είναι προσανατολισμένη στο μέλλον, ανέφερε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top