ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: «Δάνειο €5 εκατομμυρίων σε ξενοδοχείο»

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: «Δάνειο €5 εκατομμυρίων σε ξενοδοχείο»

Την άποψη ότι ο Συνεργατισμός λόγω του προβληματικού θεσμικού πλαισίου και της αλλαγής των παραδοχών δεν είχε πλέον χρόνο για την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) με αποτέλεσμα οι επόπτες να «δώσουν τη λύση οι ίδιοι», διατύπωσε το στέλεχος της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Σταύρος Ιακώβου.

«Η κατάσταση το 2014 μετά την ανακεφαλαιοποίηση είχε φτάσει σε ένα σημείο που ίσως να μην ήταν αναστρέψιμη, τα προβλήματα ήταν τεράστια, ο όγκος των ΜΕΧ ήταν πάρα πολύ μεγάλος», είπε ο κ. Ιακώβου, καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Όπως είπε, η ανακεφαλαιοποίηση βασίστηκε σε συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως τον χρόνο εκποίησης μιας εξασφάλισης, που στη συνέχεια διαφοροποιήθηκαν.

«Το νομικό πλαίσιο δεν βοηθούσε τις τράπεζες. Συνεπώς αυτά δημιούργησαν μεγάλες δυσχέρειες στην αποτελεσματική διαχείριση των ΜΕΧ και σίγουρα ένας οργανισμός με 50% ΜΕΧ θεωρείται μη βιώσιμος», είπε και συμπλήρωσε: «Εγώ θεωρώ ότι, βασικά δεν μας έμεινε χρόνος, οι επόπτες δεν μας ανέχονταν άλλο να έχουμε αυτό το πρόβλημα, το οποίο δεν μπορούσε με βάση το νομοθετικό πλαίσιο και τα δεδομένα της Κύπρου να το διαχειριστεί κάποιος αποτελεσματικά, και έδωσαν οι ίδιοι τη λύση».

Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια

Ερωτηθείς αν ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έκανε διάκριση στον Συνεργατισμό έναντι των άλλων τραπεζών, ο κ. Ιακώβου είπε πως αν εφαρμόζονταν οι παραδοχές που εφαρμόστηκαν στον Συνεργατισμό σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στην Κύπρο τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια ακριβώς.

«Αλλά η προσέγγιση, η θέση τους εξυπηρετούσε και πολλές άλλες προσδοκίες ή προθέσεις τους. Με τη λύση που έδωσαν, τη διάσπαση του Συνεργατισμού μειώθηκαν τα ΜΕΔ της Ελληνικής στο μισό αφού απορρόφησε τα εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού. Μεταφέρθηκαν εκτός του τραπεζικού τομέα τα ΜΕΧ της ΣΚΤ μειώοντας τον όγκο των ΜΕΧ στο σύστημα, συρρικνώθηκε η τραπεζικός τομέας, που ήταν η διαχρονική επιδίωξη των εποπτών, εξαλείφθηκε η συμμετοχή του κράτους σε ένα οργανισμό που θεωρείτο πολύ μεγάλη στρέβλωση και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν προθέσεις για σύσταση φορέα ΜΕΧ», είπε.

«Με μία κίνηση έλυσαν όλα αυτά τα προβλήματα και εγώ αν ήμουν επόπτης ίσως αυτό να επέλεγα χωρίς συναισθηματισμούς», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο SSM ήθελα να διαλύσει τον Συνεργατισμό, ο κ. Ιακώβου απάντησε αρνητικά, για να προσθέσει ότι επιθυμούσε την επίλυση των ΜΕΧ.
«Ήταν πολύ πιο σκληροί μαζί μας διότι είμασταν κρατική τράπεζα και δεν μπορούσαμε να εξεύρουμε κεφάλαια. Ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για να διορθωθούν κάποια προβλήματα στον τραπεζικό τομέα», είπε.

Εμμονή SSM

Ερωτηθείς από τον κ. Αρέστη για το ποιος ευθύνεται για την κατάληξη του Συνεργατισμού, οι επόπτες, η εποπτεία προ του 2013 και ο Έφορος της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, ο κ. Ιακώβου είπε πως δεν είναι θέμα ποιός φταίει, «αλλά σε κάποια φάση ο καθένας πρέπει να αποδέχεται τη μοίρα του. Θεωρώ ότι το σύστημα μας επέλεξε να μας αξιοποιήσει με αυτό τον τρόπο».

«Στο τέλος έγινε εμμονή και φρόντισαν (o SSM) και μεθόδευσαν την κατάσταση της τράπεζας, ενέργεια η οποία εξυπηρετούσε τους δικούς τους εποπτικούς στόχους. Η τράπεζα υλοποιούσε τους στόχους που έθεταν οι επόπτες και μάλιστα έθεταν συνεχώς πιο ψηλούς στόχους», συνέχισε, υπενθυμίζοντας πως το Ιούνιο του 2017 η ατζέντα 2022 του Συνεργατισμού και οι επιδόσεις της Αλταμίρα έτυχαν θετικής αξιολόγησης από την Φρανκφούρτη και ότι ο Συνεργατισμός είχε συμμορφωθεί με τους αναθεωρημένους στόχους που τέθηκαν τον Αύγουστο του 2017, καθώς και το κεφαλαιακό όριο του 14,125% της Διαδικασίας Εποπτικής Εξέτασης και Αξιολόγησης της ΕΚΤ.

Οποτεδήποτε, σημείωσε, η τράπεζα έκανε ενέργειες που δημιουργούσαν προϋποθέσεις για λύσεις εκτός του πλαισίου που προϋπέθετε διάσπαση του Συνεργατισμού, οι επόπτες έθεταν κωλύματα. Οι επόπτες σταμάτησαν την προσπάθεια ένταξης στο ΧΑΚ χωρίς ικανοποιητική αιτιολόγηση. Αυτό ήταν και η θέση της Citi, του συμβούλου της ΣΚΤ, που παρουσίασε την ένταξη στο ΧΑΚ ως την καλύτερη προϋπόθεση για άντληση κεφαλαίων.

Σημείωσε ακόμη πως όταν ξεκίνησε η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών, που προσέλκυσε ενδιαφέρον, ξεκίνησε ο επιτόπιος εποπτικός έλεγχος, «τα αποτελέσματα του οποίου ήταν προδιαγεγραμμένα».

Σε παρατήρηση ότι η δωρεάν παραχώρηση μετοχών προκάλεσε καθυστέρηση στην επίτευξη των στόχων του Συνεργατισμού, ο κ. Ιακώβου είπε πως οι Επόπτες είχαν ήδη είχαν διαμορφώσει θέση για την πορεία του Συνεργατισμού

Απαντώντας σε παρατήρηση του κ. Χαραλάμπους ότι τα ΜΕΧ ήταν αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και των συμπεριφορών των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ), ο κ. Ιακώβου είπε πως τα προβλήματα άρχισαν από πολύ πιο παλιά, όταν, όπως είπε, παρεξηγήθηκε ο ρόλος των ΣΠΙ, που μετετράπησαν σαν αγαθοεργή ιδρύματα, δεν έκαναν κέρδη, η ανεξαρτησία και αυτονομία μετατράπηκε σε αυθαιρεσία, λειτουργούσαν βασίλεια και η ευρεία συμμετοχή των τοπικών αξιωματούχων των ΣΠΙ που εκλέγονταν από τα μέλη επηρέασαν την ανεξαρτησία τους.
«Η δανειοδότηση γινόταν στη βάση τις υποθήκες και μετέτρεψε τα συνεργατικά σε ενεχυροδανειστήρια. Τα μέλη ήταν δανειολήπτες και όχι καταθέτες, τελικά αυτό μετέτρεψε τις καταθέσεις του κόσμου σε ΜΕΧ», είπε.

Μεγάλα δάνεια για ΜΕΧ άλλης τράπεζας

Ο κ. Αρέστη αναφέρθηκε σε δάνεια που σε κάποιο βαθμό κάλυπταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε άλλη τράπεζα αλλά και για ένα δάνειο €25 εκατομμυρίων για βελτιώσεις σε ξενοδοχεία στην τουριστική περιοχή Αμμοχώστου, καθώς και για δάνειο €5 εκατ για το ξενοδοχείο Ρόδον στον Αγρό.

Απαντώντας, ο κ. Ιακώβου είπε πως γνωρίζει μόνο για τη δανειοδότηση στο ξενοδοχείο Ρόδον.

Ίσως και ξένοι στον Φορέα

Ο κ. Ιακώβου είπε πως επέλεξε το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, αλλά του ζητήθηκε από το Υπουργό Οικονομικών να παραμείνει ως Γενικός Διευθυντής της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) που είναι 100% θυγατρική της ΣΚΤ που μετανομάστηκε σε ΣΕΔΙΠΕΣ.

Είπε πως παραμένει στη θέση αυτή μέχρι να ετοιμαστεί νέο οργανόγραμμα, ενώ θα προκηρυχθούν οι θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, για προσέλκυση ατόμων με εμπειρία στην διαχείριση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και από το εξωτερικό, ενώ ακολούθως θα επιλεγεί η διεύθυνση του οργανισμού.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top