ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΙΣΣΟΥΡΙ: Η μετακίνηση εδάφους προκάλεσε προβλήματα σε κατοικίες - Έκκληση ΕΤΕΚ

ΠΙΣΣΟΥΡΙ: Η μετακίνηση εδάφους προκάλεσε προβλήματα σε κατοικίες - Έκκληση ΕΤΕΚ

Το ΕΤΕΚ ζητά από το κράτος να σταθεί αρωγός στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες κατοικιών από την μετακίνηση εδάφους σε περιοχή του χωριού Πισσούρι.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η μετακίνηση του εδάφους, κτιρίων και υποδομών, λόγω κατολισθήσεων, υπόγειων κενών και διογκούμενων εδαφών αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα σοβαρό πρόβλημα. Το φαινόμενο αυτό εξελίσσεται ακόμα πιο έντονα κάτω από δυναμικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια δηλαδή ενός σεισμού, ειδικά όταν το έδαφος είναι κορεσμένο με νερό μετά από μια έντονη βροχόπτωση, προστίθεται.

Το Επιμελητήριο λέει ότι συμμερίζεται πλήρως την αγωνία των επηρεαζόμενων κατοίκων συγκεκριμένης περιοχής στο Πισσούρι η οποία εδράζεται πάνω σε μία κατολίσθηση. Μέρη της κατολίσθησης αυτής κατά καιρούς ενεργοποιούνται προκαλώντας ρωγμές και άλλες καταστροφές στα σπίτια τους αλλά και τις δημόσιες υποδομές, προσθέτει.

Λέει επίσης ότι το Επιμελητήριο από τον Αύγουστο του 2015 και σε συνέχεια επαφών του με ομάδα πρωτοβουλίας επηρεαζόμενων κατοίκων της περιοχής, ζήτησε και έλαβε από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετική ενημέρωση για τα αίτια που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες ζημιές.

«Όπως έχει διαπιστωθεί με τη διάνοιξη ερευνητικών γεωτρήσεων, η υποχώρηση του εδάφους οφείλεται και στην προ ετών επιχωμάτωση της περιοχής με χαλαρά ή και ακατάλληλα υλικά σε μια προσπάθεια διαχείρισης των συμπτωμάτων της κατολίσθησης» λέει το ΕΤΕΚ.

Για το ΕΤΕΚ, το κράτος έχει υποχρέωση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις αφού εύλογα διερωτάται κάποιος πώς μια προβληματική από γεωλογικής άποψης περιοχή είχε ενταχθεί σε ζώνη ανάπτυξης με αποτέλεσμα την αδειοδότηση των συγκεκριμένων αναπτύξεων.

Επιπρόσθετα, το ΕΤΕΚ καλεί τα μέλη του που διορίζονται ως μελετητές/επιβλέποντες μηχανικοί να είναι προσεκτικά και να εφαρμόζουν τη νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά εδαφολογικά δεδομένα, εκπονώντας ή αναθέτοντας την εκπόνηση της σχετικής εδαφοτεχνικής μελέτης, εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο.
«Με δεδομένο το γεγονός ότι οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι έχουν τη λιγότερη ή και καθόλου ευθύνη για τα προβλήματα που έχουν επωμιστεί, το Επιμελητήριο καλεί την πολιτεία και μάλιστα το συντομότερο δυνατό (αφού τα εν λόγω προβλήματα έχουν παρουσιαστεί από το 2011 -2012) να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταστέγαση των επηρεαζόμενων οικογενειών, να αναστείλει την έκδοση αδειών για σκοπούς ανάπτυξης στην περιοχή και να προχωρήσει σε αναγκαίες εξειδικευμένες μελέτες οι οποίες θα καταδείξουν λύσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος» αναφέρει.

Το Επιμελητήριο δηλώνει τέλος ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες της πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση και, επιπρόσθετα, δηλώνει έτοιμο με βάση την τεχνογνωσία των μελών του να παράσχει κάθε δυνατή τεχνική υποστήριξη.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top