ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένες οι καταγγελίες κατά αστυνομικών - Μειώθηκαν τα πειθαρχικά παραπτώματα

Αυξημένες οι καταγγελίες κατά αστυνομικών - Μειώθηκαν τα πειθαρχικά παραπτώματα

Η Αστυνομία βελτιώνεται στο θέμα της συμπεριφοράς, διαπιστώνεται μέσα από τις Εκθέσεις της Αρχής Παραπόνων.

Η Αστυνομία έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε σχέση με τα παράπονα που κατατίθενται στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Αυτό διαπιστώνεται μέσα από τις ετήσιες εκθέσεις των τριών τελευταίων ετών, 2015-2017, της Αρχής, οι οποίες παραδόθηκαν την Παρασκευή (5/10) στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνά Νικολάου.

Όπως τόνισε, οι καταγγελίες μπορεί να είναι αυξημένες προς την Αρχή, ωστόσο οι διαπιστώσεις για ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα αστυνομικών μειώθηκαν.

Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής, ο κ. Νικολάου τόνισε πως όλες οι καταγγελίες που υποβάλλονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας πρέπει να διερευνώνται διεξοδικά και όσοι υποπίπτουν σε τέτοια παραπτώματα – είτε ποινικά είτε πειθαρχικά – θα πρέπει να διώκονται.

«Μέσα από τις εκθέσεις φαίνεται ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει με εμπιστοσύνη την Αρχή, αφού τα παράπονα που φτάνουν στην Αρχή είναι αυξημένα. Την ίδια ώρα παρατηρούμε ότι μειώνονται διαρκώς οι περιπτώσεις των παραπόνων, που μετά από την ενδελεχή έρευνα που γίνεται, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με ποινική ή άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον μελών της Αστυνομίας», είπε και σημείωσε πως αυτό σημαίνει ότι οι περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, κακοποίησης πολιτών, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή γενικότερα απρεπούς συμπεριφοράς που συνιστά πειθαρχική παράβαση, περιορίζονται. «Συνεπώς, βελτιωνόμαστε», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η απόφαση που λήφθηκε σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα όπως όλα τα παράπονα να διερευνώνται από την Αρχή και όχι από την Αστυνομία, ήταν μια σωστή ενέργεια που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη που επιβάλλεται να χαρακτηρίζει την Αρχή. «Αναμένω ότι αυτή η εμπιστοσύνη και η αντικειμενικότητα στη διερεύνηση των παραπόνων θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ανάθεση των ανακρίσεων σε ανακριτές που θα προέρχονται από το δικηγορικό σώμα και όχι από πρώην μέλη της Αστυνομίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι η πολιτική της επίδειξης μηδενικής ανοχής σε τέτοια φαινόμενα και απαράδεκτες συμπεριφορές έχει αποδώσει μέχρι σήμερα και έχει βελτιώσει την Αστυνομία. Αυτή η πολιτική, είπε, θα συνεχιστεί με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο και θα ενισχυθεί περισσότερο μέσα από τις ανακρίσεις που θα γίνονται υπό τη νέα μορφή.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, τέλος, ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και κάποια ειδικότερα θέματα που θα βοηθήσουν περαιτέρω τη λειτουργία της Αρχής και την αντιμετώπιση των περιστατικών που διερευνά, για τα οποία έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουμε στη λήψη νομοθετικών και άλλων μέτρων.

Ο Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας Ανδρέας Πασχαλίδης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό, είπε πως οι εισηγήσεις της Επιτροπής βρήκαν «το αυτί του κ. Υπουργού έτοιμο όχι μόνο να ακούσει αλλά και να μην αφήσει να ξεφύγουν» αυτά που του ζήτησαν, δίδοντας τους την εντύπωση πως τα όσα έχουν εισηγηθεί θα τα προωθήσει.

Ο κ. Πασχαλίδης είπε πως η καινοτομία να διοριστούν δικηγόροι στη θέση πρώην αστυνομικών για να εκτελούν χρέη ανακριτών, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συνδρομή του Γενικού Εισαγγελέα και του Υπουργού Δικαιοσύνης.

«Οφείλω να πω ότι η διαπίστωση μας είναι ότι η Αστυνομία έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, η συμπεριφορά της έχει αλλάξει κατά πολύ, έχουν και οι ίδιοι δείξει προθυμία να συμπεριφέρονται μέσα στα πλαίσια εκείνα που όλοι μας θέλαμε να συμπεριφέρονται και πιστεύω ακράδαντα ότι η συνδρομή της Αστυνομίας θα συνεχιστεί σε βαθμό που αν είναι δυνατόν, και αν ποτέ υπάρξει τέτοια πιθανότητα, επιτροπές όπως την δική μας να μην είναι ανάγκη να υπάρχουν», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top