ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση στον Πρόεδρο να προτάξει το θέμα της Αμμοχώστου, απηύθυνε ο Γαλανός

Έκκληση στον Πρόεδρο να προτάξει το θέμα της Αμμοχώστου, απηύθυνε ο Γαλανός

Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναβαθμίσει και να προτάξει το θέμα της Αμμοχώστου στις συνομιλίες για το Κυπριακό, απηύθυνε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, προσθέτοντας πως η Αμμόχωστος είναι σημαία για ολόκληρη την Κύπρο και σωστή και δίκαιη διεκδίκηση.



Σε χαιρετισμό του στην αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Γαλανός είπε ότι 44 χρόνια μετά το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου «συγκεντρωνόμαστε εδώ για να αντλήσουμε δύναμη ο ένας από τον άλλο, τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας», μεταφέροντας το ξεκάθαρο μήνυμα «των συμπολιτών μας και κατ’ επέκταση όλου του προσφυγικού κόσμου ότι ο  κόσμος της Αμμοχώστου επιθυμεί δίκαιη, έντιμη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, το συντομότερο δυνατό».

 Αφού ανέφερε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας επιθυμεί να συνεχιστεί η προσπάθεια απ’ εκεί που αφέθηκε στο Κραν Μοντάνα, στη βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ Γαλανός είπε πως «δεν ξέρουμε πόσο εφικτό είναι αυτό σήμερα ή πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να αισθανόμαστε, δεδομένων των προθέσεων και διαθέσεων εκείνων που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού» αφού όπως εξήγησε «δεν διαπιστώνουμε, δυστυχώς, να υπάρχει το απαιτούμενο κλίμα και η απαραίτητη βούληση».
 
Η λύση του Κυπριακού, συνέχισε «είναι θέμα διεθνών εξελίξεων και ισορροπιών, είναι θέμα ενεργειακών και άλλων στρατηγικών σχεδιασμών. Είναι πρωτίστως θέμα της Τουρκίας και του καθεστώτος Ερντογάν και του βαθμού στον οποίο θα είναι δεκτικό στις όποιες διεθνείς προσπάθειες και πιέσεις αλλά είναι και θέμα της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις οποίες αναμένουμε να ασκήσουν αυτές τις πιέσεις και να διαδραματίσουν αυτό τον καταλυτικό ρόλο».
 
Ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και είπε πως «δεν μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διχοτομήσουμε την Κύπρο, αλλά για να την επανενώσουμε» ενώ η αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου «δεν είναι αυτοσκοπός» αλλά είναι «ένα όπλο στη φαρέτρα μας, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως μοχλό πίεσης στα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, για να επιτύχουμε την αποχώρησή της από την Κύπρο και να φτάσουμε σε μια λύση που θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας».
 
 Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Γαλανός είπε ότι «προσβλέπουμε σε συνολική επίλυση του Κυπριακού, ει δυνατόν και αύριο» και σημείωσε πως «το ζήτημα της Αμμοχώστου, που είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα ΜΟΕ, μπορεί και πρέπει να επανέλθει έντονα στο προσκήνιο ως προμετωπίδα για να δημιουργηθεί το απαιτούμενο κλίμα για συνολική λύση και ως διάψευση αυτών που εκτός, αλλά ίσως και εντός, αμφισβητούν τη βούληση της δικής μας πλευράς για λύση».
 
Ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να επαναφέρουμε, πριν είναι αργά τις προτάσεις για είσοδο στην Αμμόχωστο εμπειρογνωμόνων με στόχο να ετοιμάσουν ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της πόλης και της επιστροφής της κατεχομένης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ταυτόχρονη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ.
 
Αφού είπε ότι τις προτάσεις αυτές «θα είναι πιο δύσκολο για την Τουρκία σήμερα να τις απορρίψει», ο κ. Γαλανός είπε ότι θα πρέπει να συνδυαστούν «με τη μελέτη διακεκριμένων συμπολιτών μας για δημιουργία ενός ειδικού στάτους που θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα. Η ανακίνηση και η ανάδειξη του ζητήματος της Αμμοχώστου, στη χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ευρύτερης κινητικότητας προς άρση του επικίνδυνου αδιεξόδου που μας οδηγεί στη διχοτόμηση».
 
Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, συνέχισε θέλουν να δημαρχεύουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πόλη και στους δημότες της και πρόσθεσε πως «δεν είμαστε και δεν πρόκειται να μετατραπούμε σε ένα σωματείο πολιτιστικών εκδηλώσεων, δεν είμαστε συντηρητές μνήμης, ούτε καντηλανάφτες και προσκυνητές μιας εικόνας από το παρελθόν».
  
Ο Αλέξης Γαλανός κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «με όλη την αποφασιστικότητα και τη δύναμη της ψυχής» να αναβαθμίσει και να προτάξει το θέμα της Αμμοχώστου, αφού όπως εξήγησε «είναι σημαία για ολόκληρη την Κύπρο, είναι σωστή και δίκαιη διεκδίκηση. Δίνουμε ίσως την τελευταία μάχη και αυτή τη μάχη οφείλουμε να τη δώσουμε όλοι μαζί» σημείωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top