ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ανακοινώνει τη Διοργάνωση του 3ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Κλήρου Ιστορίες Πολιτισμού

Ανακοινώνει τη Διοργάνωση του 3ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ  Κλήρου Ιστορίες Πολιτισμού

Με αφορμή την ανακήρυξη του 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η κοινότητα της Κλήρου ανακοινώνει τη διοργάνωση του 3ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ με τίτλο «Όταν σου χορεύω ιστορίες λέω» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12, 13, 14 Οκτωβρίου 2018. Το φεστιβάλ εντάσσεται στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και η ανάδειξη της εκπαιδευτικής αξίας της παράδοσης.

«Στόχος του Φεστιβάλ», σύμφωνα με τους διοργανωτές του, «είναι να προσφέρει στο ευρύ κοινό τη ευκαιρία να γνωρίσει την πολιτιστική κληρονομιά της κοινότητας και του τόπους μας, να εκτιμήσει την εκπαιδευτική αξία της παράδοσης συμμετέχοντας σε πολλαπλές δραστηριότητες, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να συμβάλει ενεργά στη διατήρησή της».

Το Επίκεντρο και οι Δράσεις του Φεστιβάλ
Σημείο αναφοράς του φετινού Φεστιβάλ θα είναι οι αφηγήσεις των πιο ηλικιωμένων κατοίκων του χωριού όπως καταγράφηκαν σε συνεντεύξεις που έδωσαν στους διοργανωτές. Η μελέτη των αφηγήσεων ή προφορικών ιστοριών γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στα πλαίσια μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ του εκπαιδευτικού ιδρύματος και της κοινότητας. Φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου θα αναπτύξουν δράσεις και πολυτροπικές δραστηριότητες αναδιήγησης και δραματοποίησης των ιστοριών αυτών. Μέσα από τη μελέτη και προβολή των αφηγήσεων αναδύονται οι συνήθειες και οι πρακτικές του παρελθόντος και διαφαίνεται η μετεξέλιξη και προσαρμογή τους στις συνεχείς μεταβολές της καθημερινής ζωής και πραγματικότητας. Μέσα από μια βαθύτερη εξέταση των αφηγήσεων, το κοινό θα μπορέσει να ανακαλύψει διαχρονικές αρχές και αξίες του τόπου αλλά και να θυμηθεί συνήθειες και πρακτικές που έχουν πλέον παρέλθει μέσα σε ένα σκηνικό παραδοσιακής μουσικής, χορού, παιχνιδιών, αφηγήσεων, προβολών και εδεσμάτων.

Το Σάββατο 13/10/18 το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί και φέτος στον παλαιό πυρήνα της Κλήρου. Προβολές οπτικοακουστικού υλικού που παραχωρήθηκε από τους κατοίκους της κοινότητας, δράσεις και εκθέματα, θα γίνονται και θα υπάρχουν στο δρόμο και σε αναπαλαιωμένες κατοικίες του χωριού. Θα αναβιώσει το παλιό σχολείο με σχολικά εκθέματα εποχής, το παλιό λεωφορείο κ.α.. Επίσης, παιχνίδια άλλων εποχών όπως τα «ππιριλιά», το «λιγκρίν», ο «βασιλέας» θα διδαχθούν στα παιδιά. Παράλληλα, σε διάφορα σημεία του χωριού, θα υπάρχουν βιωματικά εργαστήρια και αφηγητές οι οποίοι θα αναβιώσουν μέσω δραματοποίησης την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του χωριού όπως την αφηγήθηκαν σε συνεντεύξεις τους στους διοργανωτές. Αποσπάσματα των αφηγήσεων θα προβάλλονται σε παλιές κατοικίες παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Παραδοσιακός Χορός και Μουσική
Ταυτόχρονα με τα πιο πάνω τριάντα παραδοσιακοί μουσικοί με χοροδιδασκάλους και χορευτές από Κύπρο και Ελλάδα – Πασχάλης Λιγούδης από Ασβεστάδες Έβρου, Απόστολος Σκρέκας, Χαρά Αλεστά από Μακεδονία, Γιάννης Κορναράκης από Κρήτη και Γιάννης Σέρβος, Μαριλένα Πετράκη από Τζιά- από τις 16:00 μέχρι και τις 20:00 θα βρίσκονται σε πέντε διαφορετικά σημεία του παλαιού πυρήνα της κοινότητας θα χορεύουν και θα τραγουδούν μαζί με τους επισκέπτες. Στόχος είναι οι επισκέπτες να χορέψουν - όσοι επιθυμούν- για να γίνουν μέτοχοι του χορευτικού παραδοσιακού πλούτου Ελλάδας και Κύπρου. Στις 20:15 στο προαύλιο της Εκκλησίας θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή πέντε χορευτικών συγκροτημάτων, Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού, Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών, ΠΟΕΔ Λάρνακας, ΝΟΣΤΟΣ Πισσουρίου και ΠΑΟΚ Κλήρου. Ακολούθως το κοινό θα έχει την ευκαιρία να χορέψει ξανά με τη συνοδεία των παραδοσιακών μουσικών από Κύπρο και Ελλάδα.

Πρόσκληση Εθελοντών
Στα πλαίσια των πολλών προπαρασκευαστικών εργασιών, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους ανεξαρτήτως ηλικίας, να συμμετάσχουν ενεργά στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ και να συμβάλλουν στην επιτυχία του. Όσοι θέλουν να εργαστούν εθελοντικά, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσω των τηλεφωνικών αριθμών ή των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναγράφονται στο τέλος του δελτίου τύπου.
Για την κάλυψη των εξόδων του Φεστιβάλ, οι διοργανωτές συνεργάζονται ήδη με τοπικούς χορηγούς, ενώ θα διατεθούν προς πώληση πλήθος τοπικά εδέσματα. Όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην οικονομική στήριξη του Φεστιβάλ, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τους διοργανωτές.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:
Νίκος Αλεξαντράκη, Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Κλήρου
22633344 [email protected]
Για περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ, ανατρέξτε στον ιστότοπο:
https://www.facebook.com/klirouculture/

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top