ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση του στάτους κβο επιθυμεί η Τουρκοκυπριακή πλευρά ρίχνοντας ευθύνες

Άρση του στάτους κβο επιθυμεί η Τουρκοκυπριακή πλευρά ρίχνοντας ευθύνες

Θέλουμε άρση στάτους κβο 'με άλλες καταστάσεις' εάν η ε/κ πλευρά δεν δείξει ελαστικότητα δηλώνει ο Οζερσάι.

“Με κάποιες άλλες καταστάσεις” όπως τις αποκάλεσε αλλά δεν τις διευκρίνισε θέλουν να εμποδίσουν την συνέχιση του στάτους κβο στην Κύπρο εάν η Ε/κ πλευρά δεν δείξει ελαστικότητα, είπε ο ‘υπεξ’ Κουντρέτ Οζερσάι σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού. Πρότεινε την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Ε/κ και Τ/κ πλευράς σε κάθε θέμα αρχίζοντας από την οικονομία ώστε να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, όπως είπε. Υποστήριξε ακόμη ότι αποτελεί παραπλάνηση των πολιτών η προσδοκία ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με μια έρευνα της ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ. Για τους υδρογονάνθρακες επανέλαβε ότι και η Τ/κ πλευρά μαζί με την Τουρκία θα κάνουν γεώτρηση ενώ δεν θα επιτρέψουν κανένα βήμα στο τεμάχιο 7.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στο Ανατολού, ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι έπειτα από την αποτυχία της Συνόδου για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε βήμα δίνοντας την ευκαιρία στις πλευρές να σκεφτούν. “Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για 50 χρόνια και η κατάληξη κάθε φορά σε αποτυχία δείχνει ότι πλέον πρέπει να σταθούμε και να διερωτηθούμε σοβαρά για κάποια πράγματα”, ανέφερε προσθέτοντας ότι “η Τουρκία και η ‘τβδκ’ έχουν κάνει μια ειλικρινή αξιολόγηση” και πως έγνοια τους είναι να μην συνεχιστεί το στάτους κβο “επειδή η συνέχιση του στάτους κβο βλάπτει την Τ/κ πλευρά” και την εμποδίζει να ενσωματωθεί στην διεθνή κοινότητα.
“Εμείς επιλέξαμε ως προτεραιότητά μας την άρση αυτού του στάτους κβο με μια περιεκτική λύση. Πάντοτε επιδεικνύαμε αυτή τη στάση μας. Εάν η Ε/Κ πλευρά δεν θα δείξει ελαστικότητα εμποδίζοντας την περιεκτική λύση, τότε εμείς θέλουμε να εμποδίσουμε την συνέχιση αυτού του στάτους κβο με κάποιες άλλες καταστάσεις. Ενόσω συνεχίζεται το στάτους κβο βλάπτεται η Τ/κ κοινότητα”, είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο Τ/Κ πολιτικός είπε ότι η έκκληση της Ε/κ πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στην πραγματικότητα δεν έχει άλλο νόημα από τη συνέχιση του στάτους κβο. “Επειδή αυτό που στοχεύεται φαίνεται σαν να είναι οι διαπραγματεύσεις αντί η λύση”, ανέφερε.
Για την έκθεση που αναμένεται να υποβάλει στον ΓΓ του ΟΗΕ η ειδική του σύμβουλος για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι "αποτελεί παραπλάνηση των πολιτών η προσδοκία ότι ένα πρόβλημα 50 χρόνων θα διευθετηθεί με μια έρευνα". Ανέφερε ότι η Τ/κ πλευρά δεν θέλει να μπει σε μια νέα διαδικασία η οποία δεν θα φέρει αποτέλεσμα. “Σε μια τέτοια περίοδο τί πρέπει να γίνει εάν αυτό που δοκιμάσαμε για 50 χρόνια στο νησί δεν γίνεται; Πρέπει με ειλικρίνεια να μπούμε σε μια διαδικασία μελέτης αλλά ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε την εμπιστοσύνη που δεν υπάρχει μεταξύ των πλευρών μέσω μιας συγκεκριμένης σχέσης που θα αναπτύξουμε σε κάθε θέμα με την Ε/κ πλευρά, κάνοντας συνεργασία ξεκινώντας από την οικονομία”, ανέφερε.

Για το στρατόπεδο του ΟΗΕ στην Αμμόχωστο, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι με την πάροδο του χρόνου και την ανάπτυξη της πόλης έμεινε μέσα στην πόλη, προσθέτοντας ότι άρχισε να δημιουργεί προβλήματα πλέον η παρουσία του στρατοπέδου στην περιοχή εκείνη επειδή έχουν χτιστεί εκεί πολλές οικίες και χιλιάδες άνθρωποι ζουν στην περιοχή. “Στο εν λόγω στρατόπεδο προσγειώνονται και απογειώνονται ελικόπτερα. Ακριβώς στη μέση μιας κατοικημένης περιοχής ανεβοκατεβαίνουν ελικόπτερα του στρατοπέδου, μπαινοβγαίνουν φορτηγά. Ζητήσαμε αυτό να αλλάξει. Θέλουμε θετική απάντηση. Επειδή οι όροι έχουν αλλάξει”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να μετατρέψουν σε πάρκο και περιοχή πρασίνου την περιοχή που βρίσκεται το στρατόπεδο. Υποστήριξε ότι το στρατόπεδο δεν είναι στην νεκρά ζώνη και πως είναι μέσα στα ‘όρια της τδβκ’.

Για τις ανακοινώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με το τεμάχιο 7, ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός στερείται δικαίου και πως αποτελεί προσπάθεια σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τ/Κ. Ο Τ/κ πολιτικός υποστήριξε ακόμη ότι “η Ε/κ πλευρά αδειοδότησε την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ για μια περιοχή που ενδέχεται να συγκρούεται με τη υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας”. “Επομένως εάν γίνει βήμα εντός του τεμαχίου 7 σε κάποιες άλλες εταιρείες ως Τουρκία και ‘τδβκ’ δεν θα το επιτρέψουμε. Αφού εσείς πέραν αυτού του τεμαχίου κάνετε γεωτρήσεις σε όλα τα άλλα που οι Τ/Κ είναι δίκαιοι ιδιοκτήτες , αδειοδοτείτε εταιρείες, αναζητείτε φυσικό αέριο. Κι εμείς θα κάνουμε έρευνα, κι εμείς θα κάνουμε γεώτρηση. Η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ) την οποία αδειοδοτήσαμε και η Τ/κ πλευρά δεν θα παραδώσουν σε κανένα τα δικαιώματά τους και θα ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες”, ανέφερε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top