ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της ισλαμοφοβίας μίλησαν Κύπριοι βουλευτές στην ΚΣΣΕ

Για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της ισλαμοφοβίας μίλησαν Κύπριοι βουλευτές στην ΚΣΣΕ

Η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της ισλαμοφοβίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων των Κύπριων βουλευτών κατά τις σημερινές εργασίες της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

 
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, o βουλευτής Κωστής Ευσταθίου μίλησε για το θέμα της ρύθμισης της εξωτερικής χρηματοδότησης του Ισλάμ στην Ευρώπη, ως μέτρο πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης και της ισλαμοφοβίας.
 
Αναφερόμενος σε χώρες οι οποίες, όπως ανέφερε, εκμεταλλεύονται τη θρησκεία για πολιτικούς λόγους και ως μέσο επιρροής τρίτων χωρών, ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ότι τέτοιες πρακτικές έρχονται σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ). ΄
 
Υπάρχουν εύλογες υποψίες, επεσήμανε επίσης ο κ. Ευσταθίου, ότι τεράστια ποσά που διακινούνται από το εξωτερικό προς την Ευρώπη με πρόσχημα την ενίσχυση των μουσουλμανικών κοινοτήτων, τελικά ενισχύουν την ριζοσπαστικοποίηση και την εξάρτηση ισλαμικών οργανισμών από ξένες κυβερνήσεις και αλλότρια συμφέροντα. Η Ευρώπη, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, δεν μπορεί να ανεχθεί θρησκευτικές ή φυλετικές διαιρέσεις, και για το λόγο αυτό, σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό να ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος και να υπάρχει διαφάνεια ως προς τον πραγματικό προορισμό και σκοπό της εξωτερικής χρηματοδότησης.
 
Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Ευσταθίου, οφείλουν να καταπολεμήσουν τη ριζοσπαστικοποίηση όχι μέσω της υποτίμησης του μουσουλμανικού στοιχείου, αλλά αντίθετα, προωθώντας σωστές πολιτικές ενσωμάτωσης, το σεβασμό της διαφορετικότητας, την καλλιέργεια της ανεκτικότητας και τους αλληλοσεβασμού και επενδύοντας στην ελευθέρια του δημοκρατικού πολιτεύματος.
 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε παρέμβαση της που κατατέθηκε για το ίδιο θέμα αφού επεσήμανε πως τα δυο αυτά φαινόμενα σημειώνουν ανησυχητική άνοδο στη γηραιά ήπειρο, με αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Ευρώπη, υπογράμμισε πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων έχουν αυξήσει την ισλαμοφοβία και έχουν οδηγήσει στην περαιτέρω περιθωριοποίηση των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη.
 
Ωστόσο, συνέχισε η κα Ερωτοκρίτου, δεν πρέπει να ξεχνάμε, το γεγονός πως η μεγάλη πλειοψηφία των Μουσουλμάνων τάσσονται κατά της ριζοσπαστικοποίησης. Συνεπώς σημείωσε, η συμμετοχή των μουσουλμανικών κοινοτήτων στις όποιες προσπάθειες αναχαίτισης αυτού του φαινομένου είναι απαραίτητη, ενώ η πρόληψη του φαινομένου μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή, την αρμονική συμβίωση και την από κοινού αντιμετώπιση των συναφών προκλήσεων.
 
Είναι γεγονός, ανέφερε στη συνέχεια η Κύπρια βουλευτής, ότι κάποιες χώρες χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τη στήριξη τους προς ορισμένες θρησκευτικές κοινότητες, για να προωθήσουν τον εθνικό-πολιτικό επεκτατισμό τους σε χώρες της  Ευρώπης. Τέτοιες πρακτικές συμπλήρωσε, είναι αντίθετες προς τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
 
Η οικονομική ενίσχυση δεν αφορά μόνο σε χρήμα εξήγησε στη συνέχεια η κα Ερωτοκρίτου, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και άλλους τρόπους. Στην προκειμένη περίπτωση, ανέφερε, ο στόχος μπορεί να είναι η εκπαίδευση ιμάμηδων οι οποίοι στη συνέχεια, προωθούν την έκφραση μιας ακραίας ερμηνείας του Ισλάμ, που τρέφει τον φανατισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση, φαινόμενα εντελώς αντίθετα προς την ΕΣΑΔ. Συνεχίζοντας, η κα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η διαφάνεια όσον αφορά στην πηγή, διαδρομή και τελικό αποδέκτη της χρηματοδότησης από το εξωτερικό, θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική για κάθε περίπτωση και συμβατή με το κράτος δικαίου.
 
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της Ισλαμοφοβίας, υπογράμμισε καταλήγοντας η κα Ερωτοκρίτου, είναι αφενός δια μέσου του αποτελεσματικού ελέγχου της χρηματοδότησης και αφετέρου μέσω της εκπαίδευσης, των στοχευμένων πολιτικών ενσωμάτωσης και κοινωνικής συνοχής των θρησκευτικών κοινοτήτων, του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top