ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύπριοι της Βρετανίας γράφουν σε Γκουτέρες και Χαντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Κύπριοι της Βρετανίας γράφουν σε Γκουτέρες και Χαντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Επιστολές με αφορμή τη συμπλήρωση (στις 10 Δεκεμβρίου) 70 ετών από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απηύθυναν προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δέκα Κύπριοι πρόσφυγες, μέλη της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία.

«Ενώ γιορτάζουμε αυτή την επική επέτειο, εφιστούμε την προσοχή σας στα δεινά όλων των εκτοπισμένων ατόμων στο νησί από όπου καταγόμαστε μετά από την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974 και καλωσορίζουμε την υποστήριξή σας για μια επανενωμένη Κύπρο», σημειώνοται στις επιστολές προς τους δύο αξιωματούχους, επισημαίνοντας τις «πολυάριθμες μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι δέκα υπογράφοντες προσθέτουν: «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για τους Έλληνες, Τούρκους, Αρμένιους και Μαρωνίτες Κύπριους να ωφεληθούν από την επανένωση του νησιού χωρίς οποιουσδήποτε εγγυητές και με τα ανθρώπινα δικαιώματά τους αναγνωρισμένα και αποκατεστημένα υπό μία νόμιμη κυβέρνηση».

Επικαλούμενοι το Άρθρο 9 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζουν ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να ζουν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες και με το Άρθρο 17 επισημαίνουν το δικαίωμά τους στις ιδιοκτησίες τους στα κατεχόμενα.

Επικαλούνται επίσης τις λεγόμενες «αρχές Πινέιρο» που αφορούν την αποκατάσταση στέγης και ιδιοκτησίας και δη τα δικαιώματα των απομακρυθέντων ιδιοκτητών.

Σημειώνουν παράλληλα το ψήφισμα υπ´ αρ. 361 του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί σε άδεια προς τα άτομα που το επιθυμούν να επιστρέψουν στις εστίες τους, καθώς και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Λοϊζίδου.

 «Ως πρόσφυγες», καταλήγει η επιστολή, «τονίζουμε την κεντρική σημασία των μηχανισμών δικαιοσύνης και ζητάμε την εφαρμογή αναγνωρισμένων κριτηρίων σε περιπτώσεις προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, όπως έχει καταγραφεί σε ψηφίσματα διεθνών οργανισμών.

«Πιστεύουμε ότι ανεξάρτητα του πόσο πολύ πριν έχει συντελεστεί μία αδικία, η νομιμοποίησή της ή η μη υπεράσπιση των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει άλλες αδικίες».

Οι υπογράφοντες είναι οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος και Σπύρος Νεοφύτου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top