ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: 'Να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της'

Φωτίου: 'Να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της'

Να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της για τους αγνοούμενους υπογραμμίζει ο Επίτροπος Φωτίου.

Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της μέχρι να επιτευχθεί η διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης των αγνοουμένων, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή το 1974 Γεώργιου Αντωνιάδη, που έγινε το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Λεμεσού.

Στον επικήδειο λόγο του ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι εξακολουθούν να αγνοούνται οι περισσότεροι των οποίων τα ονόματα περιελήφθησαν στον αρχικό κατάλογο των αγνοουμένων.

«Συνολικά 837 παλληκάρια μας συνεχίζουν να αγνοούνται, μεταξύ των οποίων και 24 του 70 Τάγματος Μηχανικού. Από τον αρχικό κατάλογο, ανευρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν μόνο τα οστά οκτώ ανδρών της μονάδας», ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, συνέχισε, θα πρέπει η Τουρκία να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς, τις εκταφές και έρευνες στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, καθώς και την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν τα στοιχεία για τους μαζικούς χώρους ταφής και οι πληροφορίες για τις συνθήκες εξαφάνισης των περισσότερων αγνοουμένων μας.

«Θα πρέπει να δώσει στοιχεία για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων από τους πρωτογενείς χώρους ταφής σε άλλους άγνωστους σ΄ εμάς μέχρι στιγμής χώρους, (που έγιναν) ώστε να αποκρυβούν, εάν είναι δυνατόν, οι τεράστιες ευθύνες της για τα μεγάλα εγκλήματα που έχουν διαπράξει τα στρατεύματά της, κατά και μετά την εισβολή», σημείωσε.

Ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες, «παρά τις δυσκολίες, τα προσκόμματα και την αδιαλλαξία της κατοχικής δύναμης, θα συνεχιστούν μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας».

Ο Προεδρικός Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι στη φάση του Κυπριακού που βρισκόμαστε σήμερα επιβάλλεται η ενότητα και η συστράτευση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Η βούληση της πλευράς μας και προσωπικά του Προέδρου Αναστασιάδη για την εξεύρεση μιας καθ’ όλα λειτουργικής και διαρκούς λύσης παραμένει πάντα ισχυρή, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, μια μορφή λύσης που θα αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και δεν θα τερματίζει την κατοχή επανενώνοντας τη χώρα μας και διασφαλίζοντας τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, θα είναι με πάσα βεβαιότητα θνησιγενής και δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την ηγεσία, ούτε από τον λαό μας.

Σε αυτό τον στόχο επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας, όπως επιβάλλει και το χρέος μας έναντι όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας και έπεσαν μαχόμενοι κατά του Αττίλα, όπως ο Γεώργιος Αντωνιάδης, κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top