ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Βουλής με συμμετοχή ΚΥΠ -Οι κυβερνοεπιθέσεις από Κινέζους

ΚΥΠΡΟΣ: Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Βουλής με συμμετοχή ΚΥΠ -Οι κυβερνοεπιθέσεις από Κινέζους

Τα σοβαρά ελλείματα στην ασφάλεια του διαδικτύου όπως και οι θεσμοί και μηχανισμοί που εξασφαλίζουν την κυβερνοασφάλεια και την άμυνα κατά των οργανωμένων και κακόβουλών υποκλοπών δεδομένων από δημόσιες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, συζητήθηκαν κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών την Τετάρτη 20/02.

Του Μιχάλη Μενελάου

Συνεδρία η οποία αρχικά θα γινόταν παρουσία δημοσιογράφων τελικά πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των ευαίσθητων θεμάτων που συζητήθηκαν, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, να αναφέρει πως «τα μισά που εν να πούμε σήμερα εν δημοσιευμένα».

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνεδρίας, ο κύριος Περδίκης ανέφερε πως συζητήθηκαν τα σοβαρά ελλείματα της ηλεκτρονικής ασφάλειας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων που αφορούσαν διπλωμάτες και υπουργούς εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κύριος Περδίκης επικαλέστηκε δημοσιεύματα (συγκεκριμένα της New York Times) όπου μιλούσαν για οργανωμένη δουλειά που προεργασίες της γίνονταν από καιρό, ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα επρόκειτο για την Κίνα, που φέρεται να εξαπέλυση τις 'κυβερνοεπιθέσεις'.

Χώρα η οποία δεν ονομάστηκε στην επιτροπή αλλά «φωτογραφήθηκε». Όπως λέχθηκε στην κυβερνοεπίθεση εργάζονταν πέριξ των 3.000 ατόμων όπου βρήκαν «τρύπα» για να μπουν στα συστήματα της Κύπρου και κατ’ επέκταση της Ευρώπης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως δεν υπάρχει πλαίσιο στην Ευρώπη για τιμωρία χώρας για αδύναμο σύστημα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανέφερε πως την ίδια μέρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατέθηκε ολοκληρωμένο πλαίσιο για την Ασφάλεια του διαδικτύου, με την Επιτροπή Θεσμών να ζητά επίσπευσή του.

Εντός του πλαισίου της ασφάλειας, θα δημιουργηθεί θέση συντονιστή της ηλεκτρονικής ασφάλειας, με τον διορισμό «Σερίφη» Ηλεκτρονικής Ασφάλειας.

Παράλληλα ο κύριος Περδίκης ανέφερε πως ως κράτος δεχόμαστε καθημερινά επιθέσεις μέσω διαδικτύου, όπου κάποιες αντιμετωπίζονται, ενώ κάποιες άλλες δεν εντοπίζονται καν.

Υπάρχουν επιθέσεις, όπου ο χάκερ, εισέρχεται στα συστήματα της Κυβέρνησης αλλά δεν καταφέρνει να κλέψει στοιχεία.

Η Κύπρος όμως δεν είναι η χείριστη εκ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπάρχουν χώρες σε χειρότερη κατάσταση από το νησί μας, όμως υπάρχουν και χώρες που είναι «μπροστά» στην ασφάλεια διαδικτύου κατά δεκαετίες.

Αξιοσημείωτο πάντως παραμένει το γεγονός πως η καταγγελία για υποκλοπή πληροφοριών από τα συστήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε το Φθινόπωρο, η δημοσίευση έγινε τον Δεκέμβριο ενώ ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο της διερεύνησης.

Αστυνομία και Υπουργείο Εξωτερικών, δεν μπορούσαν να πουν κάτι στους βουλευτές για την εν λόγω υπόθεση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top