ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΝΩΤΑΤΟ: Όταν ο μοτοσικλετιστής «πετά» δεν φταίνε οι άλλοι -Αθώωση οδηγού φορτηγού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΝΩΤΑΤΟ: Όταν ο μοτοσικλετιστής «πετά» δεν φταίνε οι άλλοι -Αθώωση οδηγού φορτηγού

Ένας οδηγός οχήματος ο οποίος υποπέσει σε λάθος που συντείνει στο να σημειωθεί σοβαρό τροχαίο με μοτοσικλετιστή, δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι θα επωμιστεί όλη την ευθύνη.

Ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 15 του τρέχοντος μήνα –επικυρώνοντας απόφαση πρωτόδικου δικαστηρίου- δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι πάντα η ταχύτητα με την οποία κινείται ένας μοτοσικλετιστής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ένα τροχαίο.

Στην προκειμένη περίπτωση (η υπόθεση είχε εκδικαστεί από το Επαρχ. Δικαστήριο Λευκωσίας την 01/09/2014) επαγγελματίας οδηγός φορτηγού καταδικάστηκε για το αδίκημα «παράλειψης συμμόρφωσης σε σήμα τροχαίας», ωστόσο αθωώθηκε στο αδίκημα της αμελούς οδήγησης που θα οδηγούσε σε φυλάκισή του.

Η Νομική Υπηρεσία εφεσίβαλε την απόφαση, ωστόσο, το δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας επικύρωσε το πρωτόδικο δικαστήριο.

Ο οδηγός του φορτηγού επιχείρησε στροφή προς τα δεξιά (η γραμμή ήταν συνεχόμενη και άρα δεν εδικαιούτο να το πράξει) και απέναντί του στα 120 μ. είχε εντοπίσει μοτοσικλέτα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανώμοτη δήλωσή του (ο μοτοσικλετιστής δεν έδωσε μαρτυρία λόγω πολυτραυματισμού που υπέστη στο τροχαίο), η μοτοσικλέτα ανέπτυξε απότομα ταχύτητα και ότι την ώρα που έστριβε «άκουσε ‘μούγκρισμα’ της μοτοσυκλέτας και ταυτόχρονα θόρυβο φρένων, μαρτυρία που κατά το Δικαστήριο συνήδε με τη μαρτυρία του Μ.Κ.4 (σημ. αστυνομικός), σύμφωνα με την οποία η μοτοσυκλέτα 150 περίπου μέτρα πριν το σημείο σύγκρουσης ανέπτυξε απότομα περαιτέρω ταχύτητα σε σημείο που ανασηκώθηκε ελαφρώς και ο εμπρόσθιος της τροχός. Το Δικαστήριο αποδέχθηκε ότι η σύγκρουση έλαβε χώραν σε χρόνο λίγων δευτερολέπτων από τη στιγμή που ο οδηγός της μοτοσυκλέτας ανέπτυξε απότομα ταχύτητα, η δε σύγκρουση ήταν βίαιη».

Στην απόφαση καταγράφονται και τα ακόλουθα: «Η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε τέσσερεις αστυνομικούς ως μάρτυρες κατηγορίας για να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο είχε γίνει το δυστύχημα και να αναφέρουν ότι τόσο η μοτοσυκλέτα, όσο και το φορτηγό όχημα του εφεσίβλητου ήταν σε καλή λειτουργική κατάσταση και ότι η μοτοσυκλέτα είχε σίγουρα μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή του φορτηγού που οδηγείτο με χαμηλή ταχύτητα και γι΄ αυτό το λόγο δικαιολογείτο η βίαιη σύγκρουση που ακολούθησε σε βαθμό που είχε κοπεί ο σκελετός της.

Το δυστύχημα είχε γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας με αίθριο καιρό και άσφαλτο στεγνή, σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης με μια λωρίδα κυκλοφορίας σε κάθε πλευρά και διαχωριζόμενες με άσπρη συνεχόμενη γραμμή. Η ορατότητα ήταν 160 μέτρα και δεν εμποδιζόταν με οποιοδήποτε τρόπο, ο δε δρόμος ως η πορεία του εφεσίβλητου, ήταν ελαφρώς ανηφορικός».

Καταλήγοντας το Ανώτατο, σημειώνει στην απόφασή του ότι «αξιολογώντας τη μαρτυρία, εύλογα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απότομη εκ μέρους της μοτοσυκλέτας αύξηση της ταχύτητας και μάλιστα επί ελαφρώς κατηφορικού στο σημείο δρόμου, μετά που ο εφεσίβλητος άρχισε να στρίβει δεξιά και έχοντας μεταξύ τους μια απόσταση περί τα 120 μέτρα, ήταν η γενεσιουργός αιτία του δυστυχήματος».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top