Η ΕΚΤ ανησυχεί για τις επιπτώσεις στις τράπεζες από τα χαμηλά επιτόκια

Η ΕΚΤ ανησυχεί για τις επιπτώσεις στις τράπεζες από τα χαμηλά επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί ότι τα χαμηλά επιτόκια για μεγάλη περίοδο πλήττουν τις τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίας του ΔΣ της Τράπεζας που έγινε τον Μάρτιο, αυξάνοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα εφαρμόσει μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

"Οι ανησυχίες εκφράστηκαν ότι με την πάροδο του χρόνου οι συνέπειες των επίμονα χαμηλών επιτοκίων θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία των τραπεζών", αναφέρεται στα πρακτικά.

Αυτός ο φόβος δεν εμπόδισε κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας να υποστηρίξουν την πιθανή ημερομηνία πρώτης αύξησης του επιτοκίου το Μάρτιο του 2020.

Εν τω μεταξύ, το αρνητικό επιτόκιο κατάθεσης του -0,4% έχει στόχο να ενθαρρύνει τα ιδρύματα να δανείζουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντί να σταθμεύουν τα χρήματα στην ΕΚΤ.

"Μέχρι στιγμής, η συντριπτική ΄επίσημη΄ άποψη της ΕΚΤ ήταν πάντα ότι τα αρνητικά επιτόκια ήταν καλά για την οικονομία, με σχεδόν καθόλου αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες», σχολίασε ο οικονομολόγος της ING Bank Carsten Brzeski. "Το τελευταίο μέρος αυτής της άποψης έχει πλέον αρχίσει να διαφοροποιείται", πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «πρέπει να σκεφτούμε τα πιθανά μέτρα που μπορούν να διατηρήσουν τις ευνοϊκές επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων για την οικονομία, ενώ παράλληλα θα μετριάσουν τις παρενέργειες, αν υπάρχουν».

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας: Τι σημαίνει και τι αναμένεται μετά από 90 ημέρες – Οι «εκκρεμότητες» του Τραμπ και τα θετικά για την Κύπρο

Συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας: Τι σημαίνει και τι αναμένεται μετά από 90 ημέρες – Οι «εκκρεμότητες» του Τραμπ και τα θετικά για την Κύπρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Κίνα συμφώνησαν για τη μείωση των δασμών σε αγαθά που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί σημαντική αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ο οποίος έχει προκαλέσει αναταράξεις επηρεάζοντας τις περισσότερες χώρες.