ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ: «Θα είχα Τ/κ υποψήφιο στο κόμμα μου, μόνο σε περίπτωση που ήταν λυμένο το Κυπριακό» - VIDEO

Αβέρωφ: «Θα είχα Τ/κ υποψήφιο στο κόμμα μου, μόνο σε περίπτωση που ήταν λυμένο το Κυπριακό» - VIDEO

Για τις Ευρωεκλογές, αλλά και την τουρκική προκλιτικότητα μίλησε στην τηλεόραση του Sigma ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους υποψήφιους των Ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ανέφερε «Χαρά μας που Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Να ξεκαθαρίσω όμως, παράλληλα, κάποια πράματα, δεν μπορεί να υπάρξει επανένωση της πατρίδας χωρίς τη συνεννόηση και των Τουρκοκυπρίων, έχοντας όμως εις γνώσιν μας ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα. Καλοδεχούμενες οι επτά υποψηφιότητες Τουρκοκυπρίων, στέλνει ένα μήνυμα: Ότι ο λαός μας είναι ένας. Το ψευδοκράτος λέει ότι υπάρχουν δύο λαοί, σε αντίθεση με μας. Είναι μια πολιτική πράξη που εμάς μας ικανοποιεί, γιατί αυτό δείχνει ότι και οι Τουρκοκύπριοι σέβονται και αναγνωρίζουν την ΚΔ, γιατί συμμετέχουν σε μια διαδικασία της ΚΔ. Αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, από-αναγνωρίζεις το ψευδοκράτος. Αυτό το ξεκάθαρο και αυτονόητο ζητήσαμε όπως τοποθετηθεί και το ΑΚΕΛ, και δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα»

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος και στο ζήτημα της τουρκικής γλώσσας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κύριος Νεοφύτου ανέφερε πως «το θέμα της τουρκικής γλώσσας ως επίσημη γλώσσα του κράτους, που πολλοί προσπαθούν να το καπηλευτούν, ξέρετε ποιος το έβαλε; Ο Αναστασιάδης το 2016 και οι Ευρωπαίοι μάς είπαν τότε ότι δεν γίνεται. Και τους βρίσκω και δίκαιο, όταν χωρίς λύση του Κυπριακού πώς μπορεί να προκύψει η τουρκική γλώσσα; Έχει μεγάλη σημασία να μιλάμε με ειλικρίνεια στους Τ/κ, γιατί πάνω σε μια τέτοια σχέση πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για επανένωση».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε πως δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ενώ είπε πως «θα είχα Τ/κ υποψήφιο στο κόμμα μου, μόνο σε περίπτωση που ήταν λυμένο το Κυπριακό».

Πέραν τούτου, ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, είπε πως «όταν η χώρα βρίσκεται υπό απειλή και υπάρχει και το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, δεν σηκώνει πανηγυρισμούς, αλλά ικανοποίηση με μέτρο. Είναι όμως θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου. Χθες δεν ήταν ένα επίσημο Συμβούλιο, ήταν ένα άτυπο συμβούλιο στο οποίο δεν λαμβάνονται αποφάσεις ούτε και δημοσιοποιούνται συμπεράσματα. Όμως ήταν θετικό που ο Γιούνκερ, ο Τουσκ προέβησαν σε δηλώσεις στήριξης. Αν δεν ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα παίρναμε αυτή την υποστήριξη; Από την άλλη, προσγειωμένα και ταπεινά, ικανοποίηση με μέτρο».

Ο κύριος Νεοφύτου, επανέλαβε πως τα «εργαλεία που έχουμε είναι πολιτικά» και τόνισε «να μην αναμένουμε ότι αύριο ο ιταλικός ή ο γαλλικός στόλος θα έρθουν και θα κάνουν πόλεμο για την Κύπρο».

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top