ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σλοβάκος Πρωθυπουργός: Θα στηρίξουν μέτρα κατά Τουρκίας για κυπριακή ΑΟΖ

Σλοβάκος Πρωθυπουργός: Θα στηρίξουν μέτρα κατά Τουρκίας για κυπριακή ΑΟΖ

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη ότι η Μπρατισλάβα θα στηρίξει την προσέγγιση για υιοθέτηση μέτρων εναντίον της Τουρκίας, για τις παραβιάσεις στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Ο κ. Συλλούρης και η κυπριακή αντιπροσωπεία είχαν το πρωί της Τρίτης (14/5) συνάντηση με τον κ. Πελεγκρίνι, στο πρωθυπουργικό γραφείο, στη Μπρατισλάβα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Σλοβακία. Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε επίσης ενδιαφέρον για οικονομική συνεργασία, με την Κύπρο να λειτουργεί ως βάση για ανοικοδόμηση της Μέσης Ανατολής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Συλλούρης, έκανε λόγο για φιλική, αλλά και ουσιαστική συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν για τις διακρατικές σχέσεις, τις κοινές προσεγγίσεις των δύο χωρών μέσα στην ΕΕ και τον ρόλο της Κύπρου στη Μέση Ανατολή.

Σημείωσε ιδιαίτερα τη δήλωση του Σλοβάκου Πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση «ότι τον Ιούνιο, όταν θα συζητηθούν μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ, η Σλοβακία θα στηρίξει αυτή την προσέγγιση».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ευχαρίστησε τη Σλοβακία για τον πολλαπλό τρόπο με τον οποίο στηρίζει τη λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών, τόσο με το απόσπασμα 245 στελεχών στην ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου (241 στρατιώτες και τέσσερις αστυνομικούς), με τη θέση της ότι η ειρηνευτική δύναμη πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο, με την προσπάθεια που κάνει για τις προσεγγίσεις Ε/κ και Τ/κ, «αλλά προπάντων στο επόμενο στάδιο που είναι η στήριξη της Σλοβακίας για μέτρα εναντίον της Τουρκίας».

Για την οικονομία, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε σήμερα με τον Πρωθυπουργό, αλλά και τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Βουλής της Σλοβακίας, λέγοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια και για οικονομική συνεργασία Κύπρου-Σλοβακίας, όχι μόνο στον τουριστικό τομέα, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς».

Ήδη πολλά κυπριακά προϊόντα εξάγονται εδώ και υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία ακόμα και να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως βάση για την ανοικοδόμηση της Μέσης Ανατολής, κατέληξε ο κ. Συλλούρης.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Συλλούρης επισκέφτηκε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μαρτίνου, στην Μπρατισλάβα, όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος, πολιούχου Αγίου της Λεμεσού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισκέφτηκε και το Μουσείο Παιδικής Τέχνης “ΒΙΒΙΑΝΑ”, ενώ ξεναγήθηκε και στην παλιά πόλη.

Το μεσημέρι, ο κ. Συλλούρης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο Eduard Heger και Μέλη της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Σλοβακίας στο Εθνικό Συμβούλιο.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top