ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περδίκης-Λιλλήκας: Ανησυχία για βρετανικές θέσεις σε σχέση με ΑΟΖ - Αισιόδοξοι για 6η έδρα

Περδίκης-Λιλλήκας: Ανησυχία για βρετανικές θέσεις σε σχέση με ΑΟΖ - Αισιόδοξοι για 6η έδρα

Την ανησυχία τους για τις θέσεις της Βρετανίας αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας διατύπωσαν την Παρασκευή, οι Πρόεδροι των κομμάτων Συμμαχίας και Οικολόγοι, Γιώργος Λιλλήκας και Γιώργος Περδίκης.

Οι δυο άνδρες κάλεσαν την κυπριακή κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της προς δύο κατευθύνσεις : Να τεθούν οι Βρετανοί ενώπιον των ευθυνών τους και να τεθούν οι σχέσεις μας με τη Βρετανία στη βάση της αμοιβαιότητας.

Ενόψει των Ευρωεκλογών και του κοινού ψηφοδελτίου των κομμάτων τους, Γ. Λιλλήκας και Γ. Περδίκης επισκέφθηκαν τη Λαϊκή Αγορά Στροβόλου και συνομίλησαν με παραγωγούς και πολίτες, διαπιστώνοντας ότι «λόγω των ρυπογόνων συνθημάτων και των συγκρούσεων που γίνονται μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τις Ευρωεκλογές και από τον προεκλογικό διάλογο», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων.

Αναφορικά με τη στάση της Βρετανίας για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Περδίκης είπε ότι «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις θέσεις των Βρετανών σε σχέση με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως έχει η κατάσταση επιβάλλεται να ενταθούν οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης ώστε να τεθούν οι Βρετανοί ενώπιον των ευθυνών τους σε σχέση βέβαια και με τη διαδικασία του Brexit».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να ζητούν οι Βρετανοί την υποστήριξη της Κύπρου στην υπόθεση του Brexit και να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο όταν η Τουρκία επιτίθεται ουσιαστικά της Κύπρου».

Μία περίπου εβδομάδα πριν τις εκλογές στις 26 του Μάη ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι «εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι διεκδικούμε επί ίσοις όροις την έκτη έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

 «Πιστεύουμε ότι αποτελούμε την ξεκάθαρη αλλαγή και θεωρούμε ότι οι Κύπριοι πολίτες θα κάνουν τη σωστή επιλογή και θα προσπεράσουν τα ψεύτικα συνθήματα και τις ψεύτικες κόντρες και αντιπαραθέσεις και θα επιλέξουν την καθαρή πρόταση που αντιπροσωπεύουν οι υποψήφιοι της συνεργασίας Συμμαχίας – Οικολόγοι», δήλωσε ο κ. Περδίκης.

Πρόσθεσε ότι «λόγω των ρυπογόνων συνθημάτων και των συγκρούσεων που γίνονται μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τις Ευρωεκλογές και από τον προεκλογικό διάλογο».

Καταλήγοντας, ο κ. Περδίκης, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι «αυτές οι αντιπαραθέσεις,  χωρίς ουσία, δεν αρέσουν στον κόσμο για αυτό εμείς λέμε στον κόσμο ότι πέρα από αυτά, υπάρχει η πρόταση της καθαρής αλλαγής, της συνεργασίας Συμμαχίας  – Οικολόγοι».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι «δεν μας εξέπληξε η βρετανική στάση απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας καθότι η  Βρετανία διαχρονικά ήταν στο πλευρό της Τουρκίας και ταυτόχρονα με πάρα πολλές ενέργειες της, υπέσκαπτε τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι είναι για αυτό που «ήρθε η ώρα η κυπριακή κυβέρνηση να θέσει τις σχέσεις μας με τη Βρετανία στη βάση της αμοιβαιότητας διότι είναι αδιανόητο να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στους Βρετανούς να εκμεταλλεύονται παράνομα την Κυπριακή Δημοκρατία και τη γεωστρατηγική της θέση χρησιμοποιώντας τις παράνομες Βρετανικές Βάσεις για δικά τους συμφέροντα και από την άλλη η Βρετανία να μας το ανταποδίδει με εχθρικές κινήσεις και εχθρικές τοποθετήσεις».

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας. «έχουν δημιουργηθεί πλέον τα δεδομένα για να ανοίξει το κεφάλαιο των Βάσεων και δεν είναι μόνο η γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου που αφορούσε στην υπόθεση του Μαυρίκιου αλλά είναι και η δεσμευτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας το οποίο έκρινε ότι οι Βάσεις δεν είναι κυρίαρχες και ότι είναι αποικιακό κατάλοιπο».

 «Ήρθε η ώρα λοιπόν να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο, να κλείσουν οι Βάσεις οι οποίες δεν εξυπηρετούν τα κυπριακά συμφέροντα αλλά τα Βρετανικά και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ξεκινήσαμε να το κάνουμε με τη Γαλλία, να αξιοποιήσουμε με πραγματικούς συμμάχους τη γεωστρατική μας θέση για να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συμφέροντα της αλλά και τον αγώνα μας για ανατροπή της κατοχής και της διχοτόμησης», σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Αναφορικά με την έκβαση των Ευρωεκλογών, ο κ. Λιλλήκας, δήλωσε «ιδιαίτερα αισιόδοξος» γιατί «όπως βλέπουμε από τις αντιδράσεις των πολιτών, οι πολίτες θα τιμήσουν τη συνεργασία Συμμαχία-Οικολόγοι, θα τιμήσουν τα δυο Κινήματα τα οποία έμπρακτα, μέσα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απέδειξαν ότι πρώτη μας έγνοια είναι οι πολίτες και τα δικαιώματα των πολιτών».

Πρόσθεσε ότι πρώτη μας έγνοια είναι «η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, είναι η καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης έτσι ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή αλλά και μισθούς αξιοπρέπειας ιδικά για τη νέα γενιά που να της επιτρέπει να δημιουργήσει την οικογένεια και το μέλλον της».

Κλείνοντας, ο κ. Λιλλήκας, είπε ότι «η Συμμαχία-Οικολόγοι είναι η εναλλακτική επιλογή για όσους δεν θέλουν ούτε την ακροδεξιά ούτε το κομματικό κατεστημένο και για αυτό πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά η Κύπρος σε μια από τις ομάδες είτε των Πρασίνων είτε των Ευρωπαίων Δημοκρατών που είναι οι ανερχόμενες δυνάμεις στην Ευρώπη».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top