ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Πενταράς: «H ισορροπία ισχύος δεν επιτρέπει στην Τουρκία να σχεδιάζει θερμό επεισόδιο»

Α. Πενταράς: «H ισορροπία ισχύος δεν επιτρέπει στην Τουρκία να σχεδιάζει θερμό επεισόδιο»

Ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ανδρέας Πενταράς, τοποθετήθηκε για την πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου στην Αν. Μεσόγειο με την Τουρκία, εξηγώντας ότι λόγω μη ύπαρξης πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας στην κυπριακή Δημοκρατία, είναι απομακρυσμένο σενάριο.

Επιμέλεια: Μαρινέλλα Παναγιώτου

Αρχικά ο κ. Πενταράς αναφέρθηκε στην πιθανότητα θερμού επικήδειου στο Αιγαίο, αναφέροντας ότι δεν είναι τωρινή αλλά χρονολογείται εδώ κ 20 – 25 χρόνια όταν η Τουρκία προέβαλε απαιτήσεις για FIR και εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδος κ.α.

Μάλιστα, εξήγησε τι σημαίνει θερμό επεισόδιο: «Η χρήση πυρών, δηλαδή την χρήση των οπλικών συστημάτων, αεροσκαφών ή των πλοίων, ή ένα ατύχημα, δηλαδή την σύγκρουση δύο αεροσκαφών ή και στην θάλασσα σύγκρουση δύο σκαφών». Όπως είπε αυτά αν συμβούν τότε έχουμε θερμό επεισόδιο.

Για το θερμό επεισόδιο στα Ίμια είπε πως ήταν εσκεμμένο, προσχεδιασμένο ενώ σήμερα, όπως εξήγησε, δεν μπορούμε να μιλούμε για προσχεδιασμένο. Στην Τουρκία, υποστήριξε ο κ. Πενταράς, σχεδιάζουν καλά τις ενέργειες τους και είναι βέβαιοι ότι θα έχει επιτυχία αυτό που θα κάνουν.  

«Σήμερα η ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο νομίζω δεν επιτρέπει στην Τουρκία να κάνει τέτοιους σχεδιασμούς. Γνωρίζει ότι αν προκαλέσει θερμό επεισόδιο και το κλιμακώσει δεν θα βγει κερδισμένη», σημείωσε.  

«Αυτό βεβαία δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε για το μέλλον, αν προμηθευτεί S- 400 και αλλά» συμπλήρωσε.  

Όσον αφορά την Αν. Μεσόγειο, ο κ. Πενταράς σημείωσε ότι η Τουρκία ενεργεί μόνη της. «Η κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αεροπορία και ναυτικό, άρα θα λέγαμε ότι αποκλείουμε ένα θερμό επεισόδιο είτε εσκεμμένο είτε τυχαίο».

«Στο Αιγαίο, λόγω έντασης και συχνών παραβιάσεων και παρεμβάσεων των Τούρκων στο Ελληνικό FIR και εθνικό εναέριο χώρο, αυξάνεται ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου, διότι η ένταση είναι μεγάλη και καθημερινά έχουμε συνεχείς αναχαιτίσεις οι οποίες συχνά εξελίσσονται σε αερομαχίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυπριακή Δημοκρατία, βάσει το διεθνούς δικαίου θα έπρεπε να έχει ένοπλες δυνάμεις για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε επίσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Πενταράς, η κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορούσε μόνο με τα χρήματα του ταμείου αμυντικής θωράκισης να έχει και πολεμικό ναυτικό και αεροπορία αφού άλλες χώρες μικρότερες έχουν, και δεν είναι υπό κατοχή.

Έστω και τώρα, είπε καταλήγοντας, «πρέπει η κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στα μετρά των οικονομικών της δυνατότατων για δημιουργία τους».

Δείτε πιο κάτω όλα όσα δήλωσε ο κ. Ανδρέας Πενταράς:

https://www.youtube.com/watch?v=B0ULG1-FguA

Εναλλακτικά δείτε ΕΔΩ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top