ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ για 30χρονα συναντήσεων ε/κ και τ/κ κομμάτων

Στην Κύπρο ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ για 30χρονα συναντήσεων ε/κ και τ/κ κομμάτων

Την Κύπρο επισκέπτεται τον Ιούνιο ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας και Προεδρεύων του ΟAΣE Μίροσλαβ Λάιτσακ, με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την έναρξη των συναντήσεων των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσεχοσλοβακίας αρχικά και της Σλοβακίας ακολούθως.

Ο κ. Λάιτσακ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, ενώ θα συμμετάσχει και στην επετειακή συνάντηση των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

Ο επικεφαλής της σλοβακικής διπλωματίας αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο την Κυριακή, 9 Ιουνίου και σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα της επίσκεψή του, τη Δευτέρα θα αρχίσει τις επαφές του με συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ακολούθως θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για επίσημες συνομιλίες με τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα παρακαθίσουν ακολούθως σε γεύμα εργασίας. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ, αλλά και τρέχοντα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει και του γεγονότος ότι η Σλοβακία έχει την Προεδρία του ΟΑΣΕ

Ο κ. Λάιτσακ θα γίνει ακολούθως δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, ενώ αργότερα θα συμμετάσχει στη συνάντηση των ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, στο Λήδρα Πάλας. Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και μετά το πέρας ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας θα αναγνώσει το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Λάιτσακ θα παραστεί στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για το σλοβακικό απόσπασμα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο Chateau Status, στη νεκρή ζώνη.

Την Τρίτη, 11 Ιουνίου, διοργανώνεται στο Chateau Status διεθνές συνέδριο με τίτλο «30 χρόνια διαλόγου μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων στην υπηρεσία της ειρήνης στην Κύπρο», με βασικούς ομιλητές τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ και την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα υπάρξουν δύο πάνελ συζητήσεων, αναφορικά με τον αντίκτυπο των δικοινοτικών συναντήσεων των ε/κ και τ/κ κομμάτων στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, καθώς και για τη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την αλληλεπίδραση με την κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο.

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου συμπεριλαμβάνονται ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο πρώην Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ρολάνδης και το πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσελεπής. Θα μιλήσουν επίσης τα μέλη της ΔΕΑ, Πολ-Ανρί Αρνί, Λεωνίδας Παντελίδης και Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, πρώην Πρέσβεις της Σλοβακίας στην Κύπρο και εκπρόσωποι ΜΚΟ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τον συντονισμό των πάνελ θα έχουν ο καθηγητής Νιαζί Κιζίλγιουρέκ, που εξελέγη πρόσφατα Ευρωβουλευτής, καθώς και κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης.

Ο κ. Λάιτσακ θα ολοκληρώσει τις επαφές του στην Κύπρο με επίσκεψη στον Τομέα 4 της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, του οποίου ηγείται το σλοβακικό απόσπασμα στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top