ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: 'Επενδύουμε στην προοπτική αμπελουργικής και οινικής κουλτούρας'

Πρόεδρος: 'Επενδύουμε στην προοπτική αμπελουργικής και οινικής κουλτούρας'

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την μακραίωνη ιστορική αμπελουργική και οινική κουλτούρα της Κύπρου και επενδύει στη δημιουργική προοπτική τους, μέσα από στοχευμένα μέτρα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας την απόφαση δημιουργίας Εθνικής Στρατηγικής για το μέλλον του κυπριακού κρασιού.

Τελώντας τα εγκαίνια του οινοποιείου "Οίνου γη – Κτήμα Βασιλειάδη", στο Όμοδος - στην παρουσία και των Υπουργών Μεταφορών και Παιδείας - ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως σημαντικότερο εργαλείο υλοποίησης του οράματος και της στρατηγικής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τον τομέα, αποτελεί το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα.

Μέσω του προγράμματος, πρόσθεσε, διατίθενται 4,7 εκατομμύρια ετησίως σε αμπελουργούς και οινοποιούς για σημαντικά μέτρα στήριξης όπως, η αναδιάρθρωση των αμπελώνων, οι επενδύσεις στα οινοποιεία, η ασφάλιση της συγκομιδής, η προώθηση των οίνων στις τρίτες χώρες και η καινοτομία στον αμπελοοινικό τομέα.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του τομέα αποτελεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, υποδεικνύοντας ότι το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται η νέα προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου, το οποίο θα προσφέρει στους αμπελουργούς την ευκαιρία να αποκτήσουν σύγχρονα μέσα παραγωγής, με απλοποιημένες διαδικασίες, με το ύψος της επιδότησης να κυμαίνεται από το 50% μέχρι και το 70% του επιλέξιμου κόστους.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Γεωργίας, επικεντρωμένο στο στόχο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οινοποιίας και της αναγνωρισιμότητας των κυπριακών οίνων, προχωρεί στη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για το μέλλον του κυπριακού κρασιού και κατ’ επέκταση του κυπριακού αμπελώνα.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, "ενισχύοντας την πολιτική μας για τη διατήρηση και την ανάδειξη της αμπελοοινικής παράδοσης, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Μεταφορών, επενδύουν στο πρόγραμμα "οι Δρόμοι του Κρασιού", το οποίο αποτελεί μία ειδική μορφή αγροτουρισμού".

Υπέδειξε δε ότι, ο οινικός τουρισμός, διασχίζοντας τα πιο γραφικά σημεία μίας ευρείας αμπελουργικής ζώνης, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να μυηθούν στον κόσμο του κρασιού, να βιώσουν την κυπριακή φιλοξενία και να γνωρίσουν τον λαϊκό μας πολιτισμό, αλλά και στους παραγωγούς να κάνουν γνωστή τη δουλειά και τα προϊόντα τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι, πάντοτε σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, το κράτος θα συνεχίσει να εργάζεται στη βάση μίας στοχευμένης πολιτικής, έτσι ώστε να επιτευχθεί συνεχής ενδυνάμωση και στήριξη των αγροτών στην παραγωγή υψηλής ποιοτικής στάθμης προϊόντων, ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων του τόπου μας και ενίσχυση της οικονομίας και συνακόλουθα του τουριστικού μας προϊόντος, που ποικιλότροπα συνδέεται με τους τομείς αυτούς.

"Είναι ακριβώς μέσα σε αυτά τα πλαίσια που χαράχθηκε και η εθνική στρατηγική για τις ορεινές κοινότητες Τροόδους η οποία είναι μια ολοκληρωμένη και απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση που με έναρξη εφαρμογής της από το τρέχον έτος θα συμβάλει στην αναζωογόνηση των κατοίκων της υπαίθρου", συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ακόμη πως, στη βάση της πολιτικής βούλησης να στηριχθεί η ύπαιθρος και να συνδεθεί το σχολείο με την αγορά εργασίας μέσα από τις καινοτομίες στην εκπαίδευση, από τον Σεπτέμβριο του 2019 το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα παρέχει δύο νέους κλάδους Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ομόδους, τον κλάδο της οινοποιίας και τον κλάδο της τυροκομίας.

Ευχήθηκε επίσης κάθε επιτυχία και συνεχάρη τους ιδιοκτήτες του υπερσύγχρονου οινοποιείου, "το οποίο δημιουργεί πραγματικά νέα δεδομένα στον χώρο της οινοποιίας".

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top