ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: «Έχει προστεθεί ο όρος ’στέρηση της ελευθερίας΄ στον ποινικό κώδικα»

ΚΥΠΡΟΣ: «Έχει προστεθεί ο όρος ’στέρηση της ελευθερίας΄ στον ποινικό κώδικα»

Σε τροποποίηση νόμων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προχώρησε την Τρίτη (18/6) το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης είπε ότι εγκρίθηκε τροποποίηση του ποινικού κώδικα, η οποία επεκτείνει τα αδικήματα κατά των ατόμων και κυρίως της στέρησης της ελευθερίας.

"Έχει προστεθεί ο όρος ’στέρηση της ελευθερίας΄ στον ποινικό κώδικα, διότι παλαιότερα υπήρχε μόνο το θέμα της απαγωγής και κρίθηκε και από δικαστικές αποφάσεις ότι έπρεπε να γίνει επέκταση για να μπορούν να στοιχειοθετούνται τα αδικήματα αυτά", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό έγινε και μια τροποποίηση στον περί ποινικής δικονομίας νόμο, η οποία είναι αρκετά σημαντική, εξηγώντας ότι μέχρι τώρα όταν ένας κατηγορούμενος καλείτο από το δικαστήριο να απαντήσει σε κατηγορία, δηλαδή κρινόταν ότι υπήρχε εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του, είχε τρεις επιλογές, είτε να δώσει ένορκο μαρτυρία και να υπόκειται σε αντεξέταση, είτε να δώσει απλή δήλωση από το εδώλιο χωρίς να υπόκειται σε αντεξέταση, είτε να μην πει κάτι.

"Με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο καταργείται το δικαίωμα της ανώμοτης κατάθεσης από το εδώλιο του μάρτυρα, έτσι οι επιλογές του κατηγορουμένου θα είναι πλέον να δώσει ένορκο μαρτυρία και να υπόκειται σε αντεξέταση, είτε να μην πει οτιδήποτε. Αυτό γίνεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της εξέλιξης του συστήματος μας και ακολουθούμε την πρακτική που έγινε σε άλλες χώρες, όπως η Αγγλία και η Αυστραλία που έχουν παρόμοιο Δίκαιο με εμάς", ανέφερε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς γιατί κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση, ο κ. Σαββίδης είπε ότι κρίθηκε ότι αυτό ήταν μια εξέλιξη που ακολουθήθηκε και από άλλες χώρες που ακολουθούν το κοινό δίκαιο, "διότι ουσιαστικά το δικαίωμα του να δώσει (κάποιος) μαρτυρία και να μην υπόκειται σε αντεξέταση κρίθηκε ότι δεν ήταν σκόπιμο. Αν κάποιος κατηγορούμενος θέλει να πει κάτι θα πρέπει να υποστεί την αντεξέταση, όπως όλοι οι υπόλοιποι μάρτυρες".

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

Μείωση επιτοκίων: Ο λόγος που βρίσκεται στον «αέρα» - Ποιες οι σκέψεις της ΕΚΤ και τα σενάρια – Όσα αναφέρει οικονομολόγος στο «Τ»

Έμπλεξε 23χρονος: Συνελήφθη για οπλοφορία - Στα χέρια της Αστυνομίας και ανήλικος

Ετοιμαστείτε για «καυτές» μέρες: Πότε έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας - Συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

«Θα στείλω όταν φτάσω» - Συγκινεί το νέο τραγούδι για τα Τέμπη



Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Τη θέση ότι τα ενεργειακά θα μπορούσαν να «σπρώξουν» τη διαδικασία στο κυπριακό επαναλαμβάνει με φορτικό τρόπο το ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητηθεί η πρότασή του. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ από το τον Δεκέμβρη του 2020 έχει δώσει συγκεκριμένη πρόταση και στον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για το «πως μπορούμε να βγούμε μπροστά».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top