ΚΟΣΜΟΣ

O τζιχαντιστής με καταγωγή από την Κύπρο σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή του- «Ήμουν βαποράκι…έκλαψα» -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

O τζιχαντιστής με καταγωγή από την Κύπρο σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή του- «Ήμουν βαποράκι…έκλαψα» -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή του ο κυπριακής καταγωγής τζιχαντιστής, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2018 συνελήφθη από Κούρδους.

Επιμέλεια: Στέλιος Στυλιανού

Πρόκειται για τον 35χρονο Αγγλοκύπριο  Alexanda Kotey (με πατέρα από την Γκάνα και μητέρα από την Κύπρο), ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην Mirror από μια φυλακή που κρατείται, η τοποθεσία της οποίας δεν αποκαλύπτεται.

O 35χρονος που είχε το προσωνύμιο ‘Ringo’ και ανήκε στην λεγόμενη ομάδα «Beatles» πέταξε με άλλους τρεις Βρετανούς, μεταξύ αυτών και του γνωστού ως ‘Jihadi John’ στη Συρία κάνοντας βασανιστήρια και σκοτώνοντας σε πολλές περιπτώσεις «δυτικούς ομήρους».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Μirror, o Κotey μεγάλωσε στο Ladbroke Grove του Δυτικού Λονδίνου και από νεαρός υπήρξε παραβατικός, πωλώντας ναρκωτικά, ενώ είχε μπλεξίματα με την Αστυνομία.

Ισχυρίστηκε στην εφημερίδα ότι κατά τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε «κακοποιός του δρόμου», ενώ είχε συνεργαστεί με εμπόρους ναρκωτικών, κάτι που τον οδήγησε αρκετές φορές πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

«Νομίζω μπορείτε να μαντέψετε πως ήταν τα εφηβικά μου χρόνια. Είχα προβλήματα με την Αστυνομία» ήταν τα λόγια του ενώ στη συνέχεια μίλησε για τη δράση του με το ISIS.

Μόνος και εξουθενωμένος ο 35χρονος απολογήθηκε για τα εγκλήματά του ωστόσο δήλωσε «ευγνώμων» για τα όσα έζησε εντασσόμενος στο ISIS αν και έχει μετανιώσει για πολλές από τις πράξεις του.

Όπως ανέφερε στη Συρία παντρεύτηκε και έχει τρεις κόρες, ηλικίας 5, 3 και 1 έτους με το μικρότερο να μην έχει αντικρύσει ποτέ, αφού συνελήφθη όταν η σύζυγός του ήταν έγκυος.

Παρακάλεσε παράλληλα μέσω της συνέντευξής του, να δεχθούν την οικογένεια του στο Ηνωμένο Βασίλειο μιας και ο ίδιος είναι Βρετανός πολίτης και αυτό δεν αλλάζει «παρά τα λάθη του» όπως είπε.

«Έκλαψα όταν πέθανε ο Jihadi John

O 35χρονος παραδέχθηκε στη συνέντευξη του ήταν ότι στενός φίλος με τον  Μοχάμεντ Εμουάζι, τον διαβόητο «Τζιχάντι Τζον», ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλά βίντεο με αποκεφαλισμούς ομήρων.

Περιέγραψε μάλιστα και ένα σκηνικό που του έσωζε τη ζωή, όταν ο εκτελεστής του ISIS τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυρών με τον Συριακό στρατό και ο Αγγλοκύπριος τον παρέλαβε αιμόφυρτο και τον μετέφερε για νοσηλεία, ενώ εξομολογήθηκε πως έκλαψε πολύ και απομονώθηκε απ' όλους όταν έμαθε πως ο Jihadi John έπεσε νεκρός μετά από  έναν βομβαρδισμό στη Ράκα, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας.

Τέλος, ο 35χρονος πιστεύει ότι κάποια μέρα θα είναι ελεύθερος και έτσι θα ξαναδεί τα παιδιά του ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα συμβούλευε ένα 15χρονο που θα ήθελε να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να ενταχθεί στο ΙSIS απάντησε: «Θα τον συμβούλευα να μην το κάνει».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top