ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπηρεσία Ενέργειας: Εργαλείο για υπολογισμό εξοικονόμησης ενέργειας

Υπηρεσία Ενέργειας: Εργαλείο για υπολογισμό εξοικονόμησης ενέργειας

Στη δημιουργία Διαδικτυακού Εργαλείου που θα βοηθήσει τους πολίτες να εντοπίζουν εύκολα το κόστος και το όφελος από διάφορα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δύναται να λάβουν προχώρησε η Υπηρεσία Ενέργειας με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Ενέργειας, το εργαλείο προσφέρει μια σειρά λειτουργιών στους χρήστες για εκτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης και προτείνει τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Περιλαμβάνει κυρίως επιλογές για την Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίου.  Ανάλογα με την χρήση της ενέργειας και τα κατασκευαστικά στοιχεία κάθε κατοικίας, οι χρήστες μπορούν εύκολα να εντοπίσουν    πιθανά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δικό τους σπίτι, με ένδειξη για την αναμενόμενη εξοικονόμηση χρημάτων και τη βελτίωση των επιπέδων θερμικής άνεσης που προσφέρει το κάθε μέτρο.  Επιπρόσθετα, παρέχονται συμβουλές για τρόπους ορθολογικής χρήσης της ενέργειας ανά περίπτωση.

Επιλογές για ηλεκτρικές συσκευές. Δίδεται η δυνατότητα να υπολογιστεί η εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, σε περίπτωση που γίνει αντικατάσταση υφιστάμενων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με ενεργειακά αποδοτικότερες. Αφορά οκτώ κατηγορίες ηλεκτρικών  συσκευών, περιλαμβανομένων και των λαμπτήρων.

Συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ανάλογα με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε σπίτι, προτείνεται φωτοβολταϊκό  σύστημα κατάλληλης ισχύος. Επιπρόσθετα, ανάλογα με τις ανάγκες ζεστού νερού χρήσης,  προτείνεται μέγεθος ηλιακών συλλεκτών για κάλυψη των αναγκών. Παρέχονται ενδεικτικά στοιχεία για εξοικονόμηση χρημάτων λόγω μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, παρέχεται δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ δύο αυτοκινήτων και γίνονται υπολογισμοί για τα οφέλη αντικατάστασης, όσον αφορά τη μείωση στην κατανάλωση και το κόστος καυσίμου καθώς και τη μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το εργαλείο ετοιμάστηκε στα πλαίσια τεχνικής βοήθειας που παρέχεται στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την ενίσχυση της πληροφόρησης του κοινού για τα οφέλη των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.  Υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Ενέργειας, του Περιβαλλοντικού Γραφείο της Αυστρίας και του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών και χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το εργαλείο βρίσκεται αναρτημένο στη διαδικτυακή διεύθυνση EnergySavingsTool.cea.org.cy και συνίσταται να αξιοποιείται δέοντος από τους πολίτες. Σημειώνεται το εργαλείο απευθύνεται στο ευρύ κοινό για σκοπούς πληροφόρησης και τα αποτελέσματα που παράγει είναι ενδεικτικά.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top