ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέφανος Στεφάνου: 'Με τις διαπραγματεύσεις ανοίγουμε ένα παράθυρο στην ελπίδα'

Στέφανος Στεφάνου: 'Με τις διαπραγματεύσεις ανοίγουμε ένα παράθυρο στην ελπίδα'

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου προειδοποίησε την Τετάρτη (28/08), ότι η παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση προκαλεί νέα προβλήματα και κινδύνους.

Όπως σημείωσε η εξεύρεση λύσης πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι με τις διαπραγματεύσεις θα ανοιχθεί ένα παράθυρο στην ελπίδα, έστω και μικρό.

Ο κ. Στεφάνου, o οποίος μιλούσε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στο συνεδριακό κέντρο "Φιλοξενία", ανέφερε ότι η τουρκική κατοχή και γενικότερα η κατάσταση που δημιούργησε η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, «απειλεί το παρόν και το μέλλον της χώρας μας, απειλεί το μέλλον του λαού μας, Ε/κ και Τ/κ».

«Η λύση είναι ζωτική ανάγκη για να μπορέσει να επιβιώσει ο λαός μας σε τούτο εδώ τον απομονωμένο χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

«Είναι διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ ότι η παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση, η οποία ασφαλώς να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και το λαό, δυσχεραίνει τις προοπτικές λύσης και προκαλεί νέα προβλήματα και κινδύνους», είπε ο κ. Στεφάνου.

Η κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε, πρόσθεσε, «αποδεικνύει του λόγου το αληθές».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί. Μπροστά μας, είπε, διαμορφώνεται ένα σκηνικό που δίνει περιεχόμενο σε αυτό που ακόμα και ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι «το φυσικό αέριο μπορεί να αποδειχθεί ευλογία, μπορεί όμως να μετατραπεί σε κατάρα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας».

Αναφερόμενος στις ενέργειες και στα προβλήματα που προβάλλει η Τουρκία είπε ότι πολλά από αυτά που εγείρει προσχηματικά μπορούν να επιλυθούν μέσα από την λύση του Κυπριακού. «Είναι γι αυτό που πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι και να συνεχίσουμε να έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα την επίτευξη λύσης, όπως ως κόμμα φορτικά επιμένουμε από την επομένη της διακοπής των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά», σημείωσε.

Στο ερώτημα αν η Τουρκία επιθυμεί λύση ή αν μπορούμε να πετύχουμε λύση με μια Τουρκία η οποία συνεχώς προκαλεί και απειλεί ανέφερε ότι «η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τη συνέχιση της προσπάθειας για επίτευξη λύσης». Είναι μέσα από το διαπραγματευτικό τραπέζι που μπορεί να ελεγχθεί η Τουρκία για τις προθέσεις και τις διαθέσεις της. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει, είπε.

Με τις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, «ανοίγουμε ένα παράθυρο στην ελπίδα, έστω μικρό, για την επίτευξη λύσης».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου όσες σκέψεις ή προτάσεις γίνονται για εγκατάλειψη της ΔΔΟ απλά διευκολύνουν την Τουρκία να υλοποιήσει τους στόχους της.

Σε αναφορά του στην προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων είπε ότι η συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ουσιαστικά σημαίνει από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, και διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν από το 2008 και εντεύθεν. Επανέναρξη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε. Έτσι πρέπει να κινηθούμε, σημείωσε.

«Αν ο Πρόεδρος κινηθεί με αυτόν τον τρόπο, εμείς στο ΑΚΕΛ συμπεριφερόμενοι όπως πάντα πατριωτικά, θα είμαστε υποστηρικτικοί. Για μας πάνω από απ’ όλα η Κύπρος και η επίτευξη λύσης αν θέλουμε να διασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον του τόπου μας», είπε.

Λύση που θα τερματίζει την κατοχή θα επανενώνει τον τόπο και το λαό, θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, θα καθιστά τον λαό μας, Ε/κ και Τ/κ πραγματικό αφέντη στον τόπο μας, χωρίς εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, αποστρατιωτικοποιημένη, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα εάν θέλουμε να είμαστε πραγματικοί αφέντες, ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top